Oekraïne voorkomt strafschoppen en is kwartfinalist

Oekraïne heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de kwartfinale van het EK. In de achtste finale rekende de nationale ploeg in de verlenging af met Zweden: 1-2.

Oekraïne begon het EK met een 3-2 nederlaag in Nederland, maar wist zich desondanks te plaatsen voor de achtste finale. De ploeg van Andrei Shevchenko begon goed en zorgde ook voor het eerste gevaar van de avond, ware het niet dat doelman Robin Olsen de inzet van Roman Yaremchuk wist te pareren. Na 27 minuten had oud-PSV’er Oleksandr Zinchenko het geluk wel aan zijn zijde door de bal via de hand van de Zweedse doelman binnen te schieten.

Kort voor de goal van Zinchenko had Zweden bijna de score geopend via Alexander Isak. De Zweedse aanvaller (ex-Willem II) plaatste de bal in de verre hoek, maar deed dat net iets te ver en dus vloog de bal naast het Oekraïense doel. Vlak voor rust viel de Zweedse treffer alsnog. Emil Forsberg maakte alweer zijn vierde EK-goal dankzij een van richting veranderd schot.

Het was een wonder dat de 1-1 stand lang op het scorebord bleef staan. Sergiy Sydorchuk zag zijn inzet op de paal eindigen, maar Forsberg had in tegenstelling tot de eerste helft nog meer pech. Eerst schoot de Zweedse uitblinker op de paal en even later eindigde zijn inzet op de lat. Een domper voor Forsberg, die bij een tweede treffer gedeeld EK-topscorer zou worden met de al uitgeschakelde Cristiano Ronaldo van Portugal.

Het lukte beide teams niet om de wedstrijd binnen negentig minuten te beslissen, waardoor er een verlenging aan te pas kwam. In de 99ste minuut pakte Marcus Danielson een hoofdrol door rood te pakken. De Zweed pakte aanvankelijk slechts geel, maar scheidsrechter Daniele Orsato (Italië) kon na het zien van de beelden niets anders dan hem wegsturen. Het slachtoffer, de invaller Artem Besedin, kon door deze actie niet door.

Met een man meer leek Oekraïne het verschil niet te kunnen maken, maar vlak voor de aanstaande strafschoppenserie viel de treffer alsnog. Artem Dovbyk kopte de ploeg van Shevchenko naar de laatste acht.

Scoreverloop: 0-1 (27′) Oleksandr Zinchenko, 1-1 (43′) Emil Forsberg, 1-2 (120′) Artem Dovbyk