Nieuwe vrouwenprofclub zorgt voor opschudding: ‘Kansloos’

Foto: Nieuwe vrouwenprofclub zorgt voor opschudding: ‘Kansloos’

Hera moet de eerste profclub worden die zich volledig richt op vrouwen. Dat wil initiatiefneemster Marieke Visser te zien bewerkstelligen. Vrouwen moeten volgens Visser bij de nieuw op te richten profclub altijd op nummer één staan. Of het initiatief haalbaar is, is nog maar de vraag. De huidige reglementen van de KNVB bieden daar vooralsnog geen mogelijkheid voor.

Speelt nieuwe vrouwenprofclub Hera straks in Olympisch stadion?

Hera wil de eerste profvoetbalclub worden die zich volledig richt op vrouwen. “Het voetbalsysteem moet anders. Profclubs zijn van oudsher gebouwd rondom de mannen. We willen dat vrouwen altijd op nummer één staan”, zegt oprichter Marieke Visser in een interview bij de NOS. De Amsterdamse club wil gaan spelen in het Olympische stadion.

De 39-jarige Visser, die een achtergrond in de marketing heeft bedacht het idee naar aanleiding van het gebeuren dat de vrouwen van Ajax na de landstitel in 2023 geen officiële huldiging kregen. “Dat zou bij de mannen nooit zijn gebeurd”, vertelt ze in gesprek met de NOS.

Veranderingen in voetbalsysteem

Volgens Visser is het dan ook tijd voor veranderingen. “Het voetbalsysteem moet anders. Profclubs zijn van oudsher gebouwd rondom de mannen. We willen dat vrouwen altijd op nummer één staan.” De nieuwe op te richten club moet zich alleen focussen op vrouwen. “Waar vrouwen niet hoeven te vechten voor hun plek. Voor erkenning. Voor een goed salaris of de beste faciliteiten.”

Het plan is vooralsnog een papieren versie, omdat de reglementen van de KNVB geen ruimte bieden voor de plannen voor Hera als nieuwe betaaldvoetbalorganisatie. De voetbalbond geeft echter wel aan een open houding te hebben voor dergelijke initiatieven. “We onderzoeken momenteel of en op welke wijze we het reglementair mogelijk kunnen maken dat een vrouwen-bvo toetreedt tot de sectie betaald voetbal in Nederland.”

Op het sociale medium X is niet iedereen even positief gestemd over het plan. Een greep uit de reacties:

Een goed plan?

  • Ja, mooi initiatief
  • Nee, niet aan beginnen
283+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie