Mossou fileert ‘wauwelende grootmees­ter van het ongemak’ bij Ajax

Foto: Mossou fileert ‘wauwelende grootmees­ter van het ongemak’ bij Ajax

Sjoerd Mossou is absoluut niet onder de indruk geraakt van de persoptredens van directeur Edwin van der Sar rondom het ontslag van Alfred Schreuder. De columnist stoorde zich behoorlijk aan het ‘abstract gewauwel’ van de oud-doelman. “Niet in iedereen schuilt een Barack Obama, maar het probleem is hier: dit is de directeur van de grootste club van Nederland.”

“Hij praatte en hij kletste, hij struikelde en hij haperde, hij zuchtte en hij worstelde, hij glimlachte wat en schoof met colaflesjes. Verbeten klampte Van der Sar zich vast in het aardedonker – aan de stopwoordjes ‘eigenlijk’ en ‘inderdaad’ vooral – maar de zinnen hobbelden nog steeds onophoudelijk de bocht uit”, schrijft Mossou over Van der Sar in het Algemeen Dagblad.

“In het publieke domein is de directeur van Ajax de grootmeester van het totale ongemak. Vrijwel alles gaat mis. Verbaal, non-verbaal, alles daar tussenin. Een in de kern heldere boodschap verzandt onherroepelijk in abstract gewauwel. Van der Sar doet quasi-amicaal wanneer hij juist streng en zakelijk moet zijn. Als nederigheid wordt gevraagd, grijpt de Ajax-directeur plots naar een afweermechanisme van dedain en arrogantie.”

Moet Ajax Van der Sar ontslaan?

“Ergens roept al dat ongemak ook mededogen op. Niet in iedereen schuilt een Barack Obama, niet iedereen heeft een talent voor spreken in het openbaar. Maar het probleem is hier: dit is de directeur van de grootste club van Nederland, in de grootste entertainmentindustrie nota bene, een bedrijfstak die zo ongeveer drijft op communicatie en media-impact. Bij Ajax wordt vaak geprobeerd om Van der Sar daarom maar helemaal buiten beeld te houden, zeker wanneer het ingewikkeld wordt, net zolang tot er écht geen andere optie meer over is”, gaat Mossou verder.

Hij besluit: “Maar de vraag is inmiddels gerechtvaardigd of dit nog wel kan: een directeur van een beursgenoteerd voetbalbedrijf, steeds opnieuw wankelend wanneer het begint te stormen, met naast hem een perschef die het liefst onder een tafel zou willen kruipen, omdat alle voorbereidingen al binnen één minuut de prullenbak in kunnen. Gelukkig zit het op de werkvloer wel snor bij Ajax, qua management en communicatie. Maar niet heus – inderdaad, eigenlijk.”

Ajax moet Van der Sar er ook uit gooien

  • Eens
  • Oneens
343+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie