Crisis bij AZ en Ajax: “Je weet niet wat er speelt”

Foto: Crisis bij AZ en Ajax: “Je weet niet wat er speelt”

Olaf Lindenbergh vindt het teleurstellend om te zien dat AZ en Ajax het moeilijk hebben. De oud-profvoetballer volgt zijn oude werkgevers nog altijd op de voet en verbaast zich dan ook niet over de huidige resultaten. “Als je kijkt naar wat ze allemaal verkocht hebben aan basisspelers, dan is het niet zo gek dat het iets minder gaat”, oordeelt Lindenbergh in gesprek met Soccernews.

Interview: Lindenbergh vindt selectie AZ onvoldoende in evenwicht

De voormalig middenvelder kwam op zijn twaalfde in de jeugdopleiding van Ajax terecht, maar in de jaren ’90 kreeg hij van Louis van Gaal niet de mogelijkheid om zich te bewijzen in het eerste team. Hij vervolgde dan ook zijn loopbaan bij De Graafschap, waar hij in het seizoen 1999-2000 tussentijds de kans kreeg om naar AZ te verkassen. In Alkmaar zou hij vijfenhalf jaar spelen, om in 2005 terug te keren naar zijn jeugdliefde Ajax. Na twee seizoenen zou hij nog uitkomen voor Sparta Rotterdam, VPV Purmersteijn, AGOVV Apeldoorn, FC Volendam en ASV De Dijk, om vervolgens neer te strijken bij Ajax Zaterdag, waarvoor hij nog altijd speelt.

Als jeugdtrainer werkte hij bij FC Volendam en AZ, maar intussen doet hij niets meer in de profvoetballerij. De eerste teams volgt hij echter nog altijd volop, waarbij AZ en Ajax een speciaal plekje in zijn hart hebben. De Alkmaarders staan op de vierde plek en liepen nog voor de winterstop tegen een Europese uitschakeling aan. “Op de ranglijst staan ze nog redelijk, maar het voetbal is dit jaar een stuk minder dan de seizoenen ervoor”, oordeelt Lindenbergh. “In de zomer zijn er vier tot vijf basisspelers verkocht en de jeugd heeft nog niet het niveau om AZ op niveau te houden. De jongens die gekomen zijn, spelen mee, maar zij zitten niet direct tegen de bovenkant van de selectie aan.”

Opvallend AZ-besluit: ‘Je weet het niet’

Begin dit jaar besloot de clubleiding van AZ om in te grijpen door hoofdtrainer Pascal Jansen weg te sturen. Het was een opvallend besluit, aangezien de trainer het de voorbije jaren juist boven verwachting deed in Alkmaar. Gekeken naar het gemiddeld aantal punten dat hij door de jaren heen met AZ verzamelde, behoorde hij zelfs binnen de club tot de beste trainers ooit. Tóch moest Jansen het veld ruimen en krijgt Maarten Martens de rest van het seizoen de kans om zichzelf te bewijzen. “Je weet niet wat er binnen de club speelt. Of er onenigheid is tussen het bestuur en de trainer, of tussen de spelersgroep en trainer: dat kan je vanaf de buitenkant niet beoordelen. Maar hij heeft het door de jaren heen goed gedaan.”

Pascal Jansen moest onlangs bij AZ vertrekken.

Ook te jonge spelers in team van Ajax

Bij Ajax gaat het dit voetbaljaar niet veel beter. De Amsterdammers zagen Sven Mislintat afgelopen zomer een vreemdelingenlegioen samenstellen, kwamen onder leiding van Maurice Steijn onderaan te staan in de Nederlandse competitie en ontsloegen beide mannen. Sinds begin november staat John van ‘t Schip aan het roer. Nadat Ajax de weg omhoog inzette, verkeert het inmiddels in een mindere fase. De club lijkt genoegen te moeten nemen met de vijfde plaats in de Eredivisie en kan veel puntverlies niet veroorloven. Het verschil met nummer 4 AZ is maar liefst 8 punten, terwijl nummer 3 FC Twente zelfs 12 punten meer heeft. Het benadrukt het teleurstellende seizoen.

Deze winter haalde de club Jordan Henderson binnen als de nieuwe leider van de groep. De Britse middenvelder had het niet meer naar zijn zin in Saudi-Arabië en zag bij Ajax een mogelijkheid om aankomende zomer met de Engelse selectie af te reizen naar Duitsland voor het Europees kampioenschap. Lindenbergh denkt dat met Henderson de balans enigszins hersteld is, al zou een tweede aankoop pas écht voor verandering kunnen zorgen. “Van ‘t Schip heeft natuurlijk meermaals aangegeven dat het erg jong is wat hij nu heeft. Een paar ervaren spelers erbij kan altijd helpen. Het binnenhalen van Henderson zal zeker een bijdrage leveren. Hij moet de jonge spelers eindelijk weer sturing geven.”

Welke club eindigt dit seizoen op de derde plaats?

  • FC Twente
  • AZ
  • Ajax
769+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie