Legendarische Just Fontaine (89) overleden

Foto: Legendarische Just Fontaine (89) overleden

Just Fontaine is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigen de Franse media vandaag. De Marokkaanse Fransman is nog altijd houder van het record aantal doelpunten op één WK (1958).

Fontaine zag voor het eerst het levenslicht in Marokko en begon daar ook met voetballen, tot OGC Nice hem in 1953 naar Frankrijk haalde. De meeste furore maakte hij echter met Stade Reims, waarmee Fontaine drie keer landskampioen werd. Al binnen een half jaar sinds zijn verhuizing naar Frankrijk debuteerde Fontaine voor Les Blues: hij scoorde meteen een hattrick, in een duel met Luxemburg.

WK-legende

In 1958 maakte de hele voetbalwereld pas écht kennis met hem, tijdens het WK. Voetbal International schrijft: “Pelé leidde zijn land op indrukwekkende wijze naar de wereldtitel, maar Fontaine werd topscorer van het toernooi met liefst dertien doelpunten in zes WK-duels. Alleen Sandor Kocsis (in 1954, 11) en Gerd Müller (in 1970, 10) bereikten in de WK-historie ook de dubbele cijfers. In totaal speelde Fontaine 21 interlands voor Frankrijk, waarin hij 30 keer scoorde.”

Door blessureleed viel het verdere restant van de carrière van Fontaine toch ietwat tegen. Later was hij nog coach van onder meer Marokko, Frankrijk, Paris Saint-Germain en Toulouse. Just Fontaine is 89 jaar geworden.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie