LEESTIP: KNVB zit met handen in het haar door coronavirus

Foto: LEESTIP: KNVB zit met handen in het haar door coronavirus

Het seizoen 2019-2020 zal voor altijd in de geschiedenisboeken ingaan als één van de meest bizarre seizoenen aller tijden. Het is het seizoen van een onverslaanbaar Liverpool, het seizoen van een Ajax dat net een stapje tekort kwam en het seizoen met een zwarte kanttekening door COVID-19. Voor de Eredivisie is dat niet anders en nu, in het oog van de storm, resteert de vraag: hoe moet het verder met dit Eredivisie-seizoen?Stand van zakenVoordat we die belangrijke vraag kunnen beantwoorden is het handig om eerst de huidige situatie te bekijken. Na speelronde 26 kwam de Eredivisie plots tot stilstand wegens de opkomst van COVID-19. Op vier clubs na (Ajax, AZ, Feyenoord en FC Utrecht) moeten alle clubs nog acht wedstrijden spelen voordat het seizoen voorbij is. Voor de andere vier clubs resteren er nog negen wedstrijden.De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) wil de Eredivisie graag uitspelen en heeft afgelopen week flink overlegd met de betaalde voetbalclubs en andere belanghebbenden. Daaruit blijkt dat de meerderheid wil dat de competitie hervat wordt en vervolgens zal worden uitgespeeld. Opvallend is dat Ajax, PSV en AZ met de competitie het liefst nu een punt zetten achter het Eredivisie-seizoen.De KNVB heeft alleen maar weinig keus, want het overkoepelend orgaan probeert gehoor te geven aan Europa. De UEFA heeft eerder namelijk het signaal gegeven om competities zo veel mogelijk uit te laten spelen en duwt landen dan ook in deze richting. De KNVB wil hier dan ook gehoor aangeven en heeft voor nu een plan op het oog.


Het vervolgHet ziet er voor nu naar uit dat clubs in Nederland halverwege mei weer mogen starten met trainingen als het aan de KNVB ligt. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag. Om de trainingen te starten halverwege mei heeft de KNVB eerst toestemming nodig van de overheid. De huidige maatregelen stellen namelijk dat er tot 1 juni (ook wel 1 juno volgens Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid) niet gevoetbald mag worden.Mits de KNVB toestemming krijgt kan het verdere plan in werking treden. Dit betekent dat een maandje later, halverwege juni om precies te zijn, de competitie vervolgens weer van start zal gaan. Hierbij worden eerst de twee inhaalwedstrijden FC Utrecht – Ajax en AZ – Feyenoord gespeeld. De eerste, volledige speelronde zou vervolgens van 19 tot en met 21 moeten plaatsvinden. Hierna zou de competitie in versnelde mate uitgespeeld worden. De KNVB heeft eind juli op het oog, wat netjes zou zijn. Dit zou namelijk een paar dagen voor de door de FIFA voorgestelde eindstreep 3 augustus zijn.De FIFA heeft voorgesteld om de huidige contracten van spelers tot en met 3 augustus te verlengen. Het nieuwe seizoen start vervolgens officieel een dag later en geeft clubs de ruimte om het seizoen af te maken met de huidige selectie. Hoe dit bij clubs in de smaak zal vallen, valt nog te bezien. Dit zou immers ook voor extra kosten kunnen zorgen gezien de noodgedwongen verlenging van contracten.


Meer dan de competitieNaast de reguliere Eredivisie is er natuurlijk ook nog een bekerfinale die gespeeld moet worden. Of dit gaat gebeuren is nog maar de vraag. In theorie is het mogelijk, want de play-offs voor Europees voetbal zullenl, net als promotie-degradatie, ingekort worden. In plaats van een thuis- en uitwedstrijd wordt er slechts één keer gespeeld om de winst. Dit zal ruimte opleveren voor de bekerfinale.Ook is er de vraag of er met publiek gespeeld moet worden. Supportersgroepen willen dit heel graag, maar de manier waarop minister-president Mark Rutte afgelopen week het land toesprak sprak boekdelen. Rutte: “Het loket gaat echt niet in één keer open. We zullen moeten zoeken naar het ‘nieuwe normaal’ in een anderhalvemeter-samenleving.” Uiteindelijk zal er meer duidelijkheid komen in de week van 21 april. Dan wordt er meer duidelijkheid gegeven door de Nederlandse regering over de huidige maatregelen en of deze nog langer stand zullen houden. HIeruit zal blijken of de KNVB de competitie weer kan hervatten volgens de plannen die op dit moment zijn voorgesteld.Wanneer wordt er weer met publiek gespeeld?

  • Na de zomer
  • Na heel 2020
  • Nog later
308+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:11
16+
‘België is bang dat Overmars terugkeert bij Ajax’
18:50
18+
Maakt Wiegman de stap naar het mannenvoetbal? “Ik denk dat het kan”
18:31
45+
“Van Dijk is beter dan in zijn Gouden Bal-periode”
18:11
79+
Vijftien arrestaties na Klassieker bij ArenA, twee agenten gewond
17:52
64+
Frankrijk in shock na homofobe spreekkoren PSG-aanhang
17:31
153+
Levchenko vraagt om maatregelen: ‘Wat kan er allemaal in een stadion komen?’
17:10
491+
Voetbalvolgers helemaal klaar met houding Ajax: “Typische arrogantie!”
17:00
2224+
Zoektocht naar opvolger Mislintat: dit zijn de kandidaten
16:45
86+
Bosz bekritiseert om Arsenal-aanpak: “Leek op het oude PSV”
16:20
1537+
Ajax en FC Volendam woedend na KNVB-besluit: “Competitievervalsing”
16:04
262+
Ajax biedt per mail ‘welgemeende’ excuses aan voor ongeregeldheden
15:49
1292+
BREAKING: KNVB maakt besluit bekend over restant Klassieker
15:37
533+
Klassieker-besluit in wachtkamer: ‘Irritatie bij Feyenoord en Ajax’
15:25
319+
‘Ajax-puinhoop ondenkbaar bij PSV’
15:07
849+
Verbijstering bij Van der Vaart over spelersnaam die rondgaat bij Ajax
14:47
313+
‘Premier League-transfer lonkt voor AZ-uitblinker’
14:22
214+
FC Barcelona legt Kluivert-telg vast
14:05
1621+
‘Ajax maakt Klassieker-standpunt duidelijk’
13:48
816+
Fans Feyenoord zetten Ajacieden met spandoek voor lul om diens sfeeractie
13:33
591+
Slot over Ajax-fans: ‘Alsof ze 10 jaar geen kampioen zijn geworden’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie