Kwetsbaar Ajax komt goed weg met overwinning bij PEC

Foto: Kwetsbaar Ajax komt goed weg met overwinning bij PEC

Ajax heeft drie punten over gehouden aan het bezoek aan PEC Zwolle op paaszondag. De Amsterdammers kwamen al snel met 0-2 voor, maar kwamen nog in de problemen. Uiteindelijk wisten ze de zege toch over de streep te trekken.

Ajax wint in Eredivisie met 1-3 tegen PEC Zwolle

Ajax reisde zwaar gehavend af naar Zwolle, waardoor trainer John van ‘t Schip flink moest puzzelen. De oefenmeester, die in aanloop naar het duel bekend maakte in een andere rol verder te gaan in Amsterdam, posteerde Kristian Hlynsson en Kenneth Taylor als wingbacks. Sivert Mannsverk werd naar de defensie gehaald, terwijl Ajax maar aantrad met twee pure verdedigers. Offensief ontbraken Steven Berghuis en Brian Brobbey, Steven Bergwijn keerde wel weer terug in de basis. PEC verkeert in een matige vorm en zal wat angstig naar onderen kijken.

Vroege 0-2

De start van Ajax was uitstekend. In de 12e minuut stuurde Benjamin Tahirovic de diepgaande Hlynsson weg met een prima pass. De IJslander bleef koel oog in oog met Jasper Schendelaar: 0-1. PEC kreeg al snel een mogelijkheid om gelijk te maken. Devyne Rensch gleed weg, waardoor Eliano Reijnders een vrije doortocht had richting Diant Ramaj. Rensch haastte zich terug en kon nog voorkomen dat Reijnders op doel kon schieten. Bergwijn kreeg ook een grote kans, maar zag Schendelaar redden. In de nastoot kon Chuba Akpom net niet bij de bal door toedoen van de Zwolse defensie. In de 24ste minuut kwam de 0-2 wel op het scorebord. Mika Godt bediende Akpom, die rustig afrondde: 0-2.

Na de tweede treffer deinsde Ajax terug en creëerde het niets meer in de eerste helft. PEC ging op jacht naar de aansluitingstreffer en kreeg daarbij veel kansen. Ramaj grabbelde bij een bal vanaf de linkerkant, maar kwam met de schrik vrij. Onder meer Thomas Lam en Davy van den Berg hadden het vizier niet op scherp. Net voor het rustsignaal kopte Bram van Polen nog over bij een goede voorzet van Younes Namli. Zo konden de hoofdstedelingen met het nodige fortuin met 0-2 rusten.

In het tweede bedrijf bleef PEC mogelijkheden krijgen, maar was vooral Odysseus Velanas erg onzorgvuldig. Ajax probeerde daarna iets terug te doen, waarna wat kansen over en weer waren. Na drie wissels gingen de Zwollenaren weer voor de aansluitingstreffer: invaller Sylvester van der Water schoot echter net naast. Akpom kreeg een grote kans om de wedstrijd in het slot te gooien, maar zijn inzet ging voor hem langs de verkeerde kant van de paal.

Eindelijk valt de aansluitingstreffer

De invallers gaven PEC een goede impuls. Filip Krastev zorgde voor de langverwachte 1-2, het betekende de eerste goal van de Bulgaar in het shirt van de Eredivisionist. PEC probeerde er na een 2-0 achterstand nog een punt uit te slepen, net als in de Johan Cruijff ArenA. Van der Water maakte de gelijkmaker, maar de treffer ging niet door vanwege buitenspel.

In plaats daarvan ging de marge weer terug naar twee. Na een schitterde opening van Tahirovic naar invaller Anton Gaaei, die randje buitenspel was vertrokken aan de rechterkant. Akpom kwam helemaal vrij voor de goal en werd goed bediend door de Deen: 0-3. De VAR nam flink zijn tijd om de lijnen goed te leggen, en kwam tot de conclusie dat Gaaei net niet buitenspel stond. Later kon de videoscheidsrechter weer aan bak, toen Van Polen werd weggestuurd en de 2-3 maakte. In eerste instantie floot scheidsrechter Jeroen Manschot af, en die beslissing bleef staan. Ramaj redde in de laatste minuut nog fraai op een inzet van Van der Water.

Zo bleef het bij 1-3 en won Ajax toch met een marge van twee. Zo wippen ze weer over NEC heen naar de vijfde plaats. Er wacht nu een lastig programma tegen Go Ahead Eagles, Feyenoord en FC Twente. PEC verliest wederom, terwijl het weg wil blijven van die zestiende plek.

Scoreverloop: 0-1 (12′) K.Hlynsson, 0-2 (24′) C.Akpom, 1-2 (72′) F.Krastev, 1-3 (84′) C.Akpom

Terechte zege van Ajax?

  • Ja, dat wel
  • Vind ik niet
70+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie