Jörgensen op weg naar uitgang bij Feyenoord

Foto: Jörgensen op weg naar uitgang bij Feyenoord

Het huwelijk tussen Feyenoord en Nicolai Jörgensen lijkt na dit weekend op een dieptepunt te zijn beland. De Deense spits werd door trainer Dick Advocaat naar de kant gehaald en liet zijn onvrede blijken, tot irritatie van de ervaren oefenmeester. Is één van de helden van het kampioensjaar aan zijn laatste maanden in De Kuip bezig? 

Nicolai Jörgensen was, ondanks zijn mindere vorm de afgelopen maanden, altijd de eerste keuze van Feyenoord-trainer Dick Advocaat. De ervaren oefenmeester deed in de zomer zijn beklag over de karige bezetting van de Rotterdamse spitspositie en gaf tussen neus en lippen toe dat de Deens international de enige puntspeler was die hij goed genoeg achtte voor het eerste elftal. Nadat Jörgensen twee periodes afwezig was door een liesblessure lijkt hij nu weer fit te zijn, maar is het maar de vraag of hij het vertrouwen van zijn trainer nog geniet. 

Nicolai Jörgensen

Tijdens de wedstrijd van Feyenoord tegen FC Utrecht werd de spits gewisseld door Advocaat. De Deen was het daar klaarblijkelijk mee oneens. De spits wilde graag de winnende maken en had dat volgens zijn trainer moeten doen in de tijd dat hij ingezet werd. Dat lukte de Deen (opnieuw) niet, waardoor er nieuwe kansen ontstonden voor de jonge Naoufal Bannis om zichzelf te bewijzen als stand-in van de sinds 2017 tegenvallende spits. 

De reactie van Jörgensen, die nog met een stoel gooide na de reactie van zijn trainer, was wellicht onprofessioneel, maar dat maakt het niet minder begrijpelijk. De wissel was de zoveelste teleurstelling voor de spits dit seizoen, maar afgaande op het wedstrijdbeeld was het ook niet echt een realistisch gegeven dat hij de winnende wilde maken; met slechts één schot op doel had Jörgensen (opnieuw) een minimale bijdrage aan het aanvalsspel van de Rotterdammers. 


Met name de reactie van de spits zorgde voor onrust bij de Feyenoord-achterban, dat hem eerder deze maand nog een hart onder de riem stak met een sfeeractie bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Het geduld met de spits begint een beetje op te raken, zo lijkt het. Niet alleen bij de fans van de Rotterdammers, maar óók bij trainer Advocaat. 

Eenseizoensvlieg

De periode van Jörgensen bij Feyenoord kan je best omschrijven als een eenseizoensvlieg. In het kampioensjaar van de Rotterdammers (2016/2017) was de Deense spits van groot belang in een aanval met Steven Berghuis en Dirk Kuyt. Met 21 doelpunten en 14 assists had Jörgensen een belangrijk aandeel in het eerste landskampioenschap sinds 1999 en werd hij door de fans op handen gedragen. In totaal maakte hij dat seizoen 25 doelpunten in alle competities, wat gelijkstaat aan de helft van zijn productie in Rotterdamse dienst (51 doelpunten). 

Na dat succesvolle jaar liep de productie van de Deense spits echter terug. Dit seizoen is daarin heb absolute dieptepunt: in zes Eredivisie-wedstrijden kwam hij pas één keer tot scoren. De terughoudende speelstijl die Advocaat al een jaar ongeslagen houdt in de Eredivisie, ligt de Deense spits niet zo. Het zorgt ervoor dat hij op een onbewoond eiland terecht komt in de punt van de aanval, aangezien de spits geen uitblinker is in het meevoetballende gedeelte. 


Daarbij heeft Jörgensen het “geluk” dat Feyenoord op de (na)zomerse transfermarkt andere prioriteiten had dan het aantrekken van een nieuwe spits. Advocaat gaf tegen het sluiten van de markt aan dat hij graag nog een extra aanvaller had verwelkomt in De Kuip, maar dat dit door geldgebrek niet mogelijk was. Daardoor heeft Jörgensen, die door de trainer goed genoeg bevonden werd voor het eerste elftal, concurrentie van twee spelers die Advocaat als spitsen voor de toekomst ziet: Robert Bozenik en de eerder genoemde Bannis. 

Richting de uitgang

Het ‘gebrek aan beter’ was lang het argument om Jörgensen in het zadel te houden, maar het is maar de vraag hoe lang de prestaties van de Deense spits houdbaar zijn voordat Advocaat de jongelingen in zijn selectie tóch een serieuze kans gaat geven. Met Bozenik heeft Feyenoord een spits in huis die al bewezen heeft doelpunten te kunnen maken in de Eredivisie, maar de Slowaak is op dit moment geblesseerd. 

Bannis scoorde de winnende treffer in de competitiewedstrijd tegen FC Emmen en mag sinds die invalbeurt op meer minuten rekenen in het eerste elftal. De 18-jarige spits, die normaal gesproken in het Onder 21-elftal van de Rotterdammers speelt, mag aanstaande donderdag in het Europa League-duel met Dinamo Zagreb hopen op zijn basisdebuut omdat Jörgensen dan geschorst is wegens een rode kaart in de wedstrijd tegen CSKA Moskou. 


Een goede prestatie van Bannis in die wedstrijd zou het laatste zetje kunnen zijn die Jörgensen richting de uitgang van De Kuip dirigeert. Daar is de Deense spits op dit moment zelf al mee bezig; na slechte prestaties in de punt van de aanval, een domme rode kaart in de Europa League en de woede-uitbarsting na de wissel tegen FC Utrecht heeft hij deze weken geen goede beurt gemaakt. 

Opties

Aan de andere kant heeft Feyenoord op dit moment niet veel opties naast Jörgensen. De afgelopen maanden probeerde Advocaat verschillende variaties in zijn elftal, met bijvoorbeeld Bryan Linssen of João Carlos Teixeira in de spits, maar dat resulteerde niet in een bevredigende oplossing. Bannis kwam min of meer als een noodoplossing bij het eerste elftal, dus is het te hopen voor de Rotterdammers dat de 18-jarige spits zijn belofte snel kan inlossen. 

Met een nieuwe transferperiode voor de deur is een zoektocht naar een nieuwe spits wellicht al begonnen achter de schermen. Feyenoord kan proberen om een spits te huren, omdat een aanvaller contracteren waarschijnlijk te duur is. Misschien is de tijd rijp om Jörgensen zelfs definitief uit te zwaaien. Zijn transferwaarde maakte sinds 2018 een vrije val van 15 miljoen euro naar 2,5 miljoen euro, maar in de Eredivisie lopen voor dat geld spelers rond die op dit moment beter presteren dan de Deense held uit het kampioensjaar.

Wie is de ideale spits voor Feyenoord?

  • Nicolai Jörgensen
  • Robert Bozenik
  • Naoufal Bannis
  • Moet nog aangetrokken worden
3681+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie