Hoe ziet de nieuwe opzet van de Conference League eruit?

Foto: Hoe ziet de nieuwe opzet van de Conference League eruit?

Het format van de Conference League gaat vanaf komend seizoen op de schop. Meer teams, meer wedstrijden, meer prijzengeld, het toernooi krijgt een andere opzet vanaf 2024-2025. SoccerNews legt uit hoe de nieuwe Conference League eruit komt te zien.

SN legt uit hoe de nieuwe opzet van de Conference League eruit ziet

In de huidige opzet zijn er 32 teams die strijden in 8 poules van 4 clubs voor een plek in de achtste finales. Alleen de nummer 1 van elke poule plaatst zich rechtstreeks voor de achtste finales. De nummers 2 van elke poule strijden samen met de nummers 3 vanuit de poulefase van de Europa League in een tussenronde voor de andere tickets in de achtste finale. Vanaf daar vindt de knock-outfase plaats, waardoor er uiteindelijk twee teams overblijven die gaan strijden in de finale op neutraal terrein om de Conference League-titel.

Aantal groepswedstrijden blijft gelijk in Conference League

Net als in de Champions League en Europa League bestaat de Conference League vanaf volgend seizoen ook uit één grote poule met 36 clubs. Waar in de andere twee Europese hoofdtoernooien het aantal groepswedstrijden van zes naar acht gaat, daar blijft dat in de Conference League gewoon op zes staan. Wel treffen de ploegen hierin zes verschillende tegenstanders, waardoor clubs niet twee keer tegen elkaar zullen spelen. Het gaat om drie thuis- en drie uitwedstrijden.

De beste 8 teams zich direct zullen plaatsen voor de knock-outfase. De nummers 9 tot en met 24 komen terecht in een tussenronde. De winnaars van deze tussenronde gaan alsnog verder in de Conference League. De nummers 25 tot en met 36 zijn direct uitgeschakeld voor Europees voetbal. Dat geldt ook voor de verliezers van de play-off in de tussenronde. Ook zijn er geen instromende clubs vanuit de Europa League.

Wie krijgen de extra tickets voor de Conference League?

Door het verhoogde aantal deelnemende teams aan de Conference League komen er ook extra tickets beschikbaar. Daarvan gaat één ticket naar de nummer drie van het land dat op plek vijf van de UEFA-ranglijst staat. Daarnaast is er ook één te verdienen via het zogeheten Champions Path. De andere twee tickets gaan richting de twee landen, die met hun clubs de best gezamenlijk prestatie in Europa geleverd hebben. De kans is dan ook groot dat twee van de Europese topcompetities er nog een ticket bij kunnen krijgen.

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews ingewikkelde voetbalzaken op een heldere manier. Korte, duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Tevreden met de nieuwe opzet?

  • Ja, prima opzet
  • Nee, doe mij de huidige opzet maar
82+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie