Gaat Femke Halsema nu Ajax-fans aanpakken?

Foto: Gaat Femke Halsema nu Ajax-fans aanpakken?

Rondom de wedstrijd tussen Ajax en AZ van het afgelopen weekend werden 154 AZ-supporters opgepakt wegens het zingen van antisemitische liederen in de Amsterdamse metro. Maar… waarom blijven de supporters van Ajax steeds buiten schot, vraagt Sjoerd Mossou zich af. Zij blijven maar ongestraft ‘joden’ en ‘superjoden’ scanderen…

Halsema moet afrekenen met ‘joden’ en ‘superjoden’

“Liedjes zingen over ‘joden’, over homo’s of dodelijke ziektes: keer op keer gaan ze door merg en been bij honderdduizenden mensen”, begint Mossou zijn verhaal in het Algemeen Dagblad. “Net als op sociale media zijn in het voetbal dingen normaal geworden die totaal abnormaal zijn – en alleen met ‘zero tolerance’ maak je kans dat te doorbreken, zowel in de stadions als daarbuiten.”

Volgens de columnist is er echter méér nodig: “Vorig jaar al trad Femke Halsema met haar korps streng op tegen de (uit)supporters van PSV, vanwege vergelijkbaar wangedrag. Terecht, dapper ook, al werd de hele Brabantse bups destijds wel over één en dezelfde kam geschoren. Maar wat in breder perspectief merkwaardig blijft: Halsema legt nauwelijks zichtbare verantwoordelijkheid bij Ajax en zijn aanhang, nota bene de voetbalclub uit haar eigen stad.”

Mossou vindt echter dat men de ‘hele ingebakken cultuur’ te lijf moet worden gegaan: “Juist daarom heeft alleen een breed aanvalsplan kans van slagen, mede gesteund door Ajacieden en Amsterdammers vanuit alle lagen van de club. Linksom of rechtsom: zolang Ajax-supporters zélf vrolijk blijven zingen over ‘joden’ en ‘superjoden’, blijft deze thematiek een gebed zonder end.”

Eerdere pogingen

Oud-voorzitter Uri Coronel en Michael van Praag hebben het wel een keer geprobeerd… “Zonder veel succes, bovenal omdat een groot deel van de ‘Ajax- familie’ zwijgend de andere kant op keek. Bij de bekerfinale van vorige week in de Kuip klonk weer wederom massaal het ‘wie niet springt, die is geen jood’, olijk gezongen door de Ajax-fans, een liedje dat ook geregeld in de Arena weerklinkt. Als het Halsema echt menens is, maakt ze ook dáár onverbiddelijk werk van. Het zou haar boodschap dubbel zo sterk maken.”

Ajax
FC Utrecht
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 21 mei 2023 14:31.

Goed plan?

  • Ja
  • Nee
2193+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie