Feyenoord vindt in oud-Ajacied nieuwe Guus Til

Foto: Feyenoord vindt in oud-Ajacied nieuwe Guus Til

Feyenoord heeft dit seizoen veel aan Guus Til. De huurling van Spartak Moskou was dit seizoen in 26 wedstrijden al goed voor 15 doelpunten en drie assists. Til werkte zich zelfs weer op naar het Nederlands elftal, maar een definitieve transfer naar Feyenoord lijkt er niet in te zitten. Til is daarvoor te duur, maar er loopt een alternatief voor de Oranje-klant rond in de Eredivisie. 

Feyenoord verraste aan het begin van dit seizoen door Guus Til terug naar de Eredivisie te halen. De oud-speler van AZ maakte grote indruk in Alkmaar en verdiende met zijn spel een 18 miljoen euro kostende transfer naar Spartak Moskou. In Rusland werd Til als een grote speler binnengehaald, maar kon de Nederlander de verwachtingen in Rusland niet waarmaken. De aanvallende middenvelder liet zich verhuren aan Eintracht Frankfurt, maar ook in de Bundesliga kon de aanvallende middenvelder geen zolen aan de dijk zetten om een definitieve transfer klaar te spelen. 

Feyenoord en Guus Til

Een huurperiode bij Feyenoord, waar Til met Arne Slot een trainer heeft die hij nog kent van hun gezamenlijke periode bij AZ, zorgt er vooral voor dat Til en Spartak Moskou deze zomer waarschijnlijk een beloning krijgen voor het sterke seizoen van de 23-jarige middenvelder. Voor Feyenoord staat er echter wel een lastige klus voor de deur: met minimale financiële middelen op zoek gaan naar een opvolger voor Til. Dat de Rotterdammers het liefste verder gaan met de 23-jarige Nederlander, lijkt buiten kijf te staan: het lijkt echter onmogelijk om een Til in deze vorm weg te kunnen kopen bij een vereniging die een paar jaar geleden nog bijna twintig miljoen euro betaalde om Til überhaupt onder contract te krijgen. 

Ten minste, daar lijkt het op dit moment op. Dat de financiële situatie van de Rotterdammers in het niet valt bij clubs als Ajax, PSV en AZ zorgt ervoor dat er creatief om moet worden gegaan met de scouting en daarop volgende investeringen in de selectie. Til heeft op dit moment een tranferwaarde van vijf miljoen euro, ligt nog tot de zomer van 2024 vast in de Russische hoofdstad en lijkt door zijn aankoopsom (18 miljoen euro, red.) eerder voor een definitieve transfer staan dan een nieuwe huurtransfer aan het begin van volgend seizoen. 

Helemaal wanneer Til zijn sterke vorm ook in het tweede deel van het seizoen voortzet, kan een selectieplek voor het WK van 2022 in Qatar de onderhandelingspositie van Til en Spartak Moskou mogelijk versterken – en die van Feyenoord verder verzwakken. Mocht Til aan het einde van dit seizoen nog steeds vijf miljoen euro waard zijn, mag je verwachten dat Spartak gezien zijn vorm, zijn prestaties en zijn contractsituatie nog steeds tien tot vijftien miljoen euro verlangt voor Til, terwijl ook een transfersom van vijf miljoen euro al aan de hoge kant lijkt voor de Rotterdammers. 

Koning zonder bal

Het is ook geen bijzonderheid dat Til uitgerekend onder Arne Slot weer zijn niveau haalt dat we van hem kennen uit de tijd bij AZ. In Alkmaar kon Til eigenlijk voetballen zoals hij op dit moment doet bij Feyenoord: op het moment dat anderen bezig zich een weg door de linies van de tegenstanders te spelen, zorgt Til er met zijn spel zonder bal voor dat er altijd een offensieve afspeelmogelijkheid is voor zijn teamgenoten én dat er daardoor ook meer ruimte komt voor de spelers (vooral op het centrale middenveld) in balbezit. 

Dat is ook de reden dat Til vooral met een tactische trainer, iemand zoals Slot dus, van grote meerwaarde is. Daardoor heeft Slot ervoor gezorgd dat zijn middenveld over het algemeen drie basiselementen in zich heeft: een speler die het slot op de deur houdt en het eerste aanspeelpunt is in de opbouw (Fredrik Aursnes, red.), een speler die vanuit de as van het veld verantwoordelijk is voor het verdelen van het spel en andere passes (Orkun Kökçü/Jens Toornstra). Deze spelers houden over het algemeen hun positie in het veld vast en verlaten hun ‘zone’ daardoor nauwelijks, waardoor er op de rest van het middenveld veel ruimte ontstaat voor een spelers zoals Til om zijn slimme spel zonder bal tot uiting te laten komen. 

Op die manier werkt Til zich zonder indrukwekkende dribbel met bal in de posities waar hij dit seizoen van grote meerwaarde kan zijn. Met zijn loopvermogen is hij niet alleen diep staand tussenstation voor de aanvalsopbouw, door zijn loopvermogen lukt het Til ook met regelmaat door te breken in de vijandige zestien, iets wat dit seizoen dus al vijftien doelpunten opleverde. Daardoor heeft Til zich binnen no-time opgewerkt tot sleutelspeler van Feyenoord, en daar ligt dan ook meteen het grote probleem voor de Rotterdammers. 

Continuïteit

Je gaat bijna denken dat een speler zoals Til onvervangbaar aan het worden is voor de Rotterdammers. Dat is op basis van zijn statistieken natuurlijk wel zo: met zo veel beslissende momenten op het gebied van doelpunten en assists is het alleen maar logisch dat de Feyenoorders het moment gaan vrezen dat De Kuip niet meer op tilt kan slaan door goalenmaker Guus. De Rotterdammers zullen, helemaal met een trainer als Slot voor de groep, hiervoor enige vorm van continuïteit moeten gaan inbouwen om ook in de toekomst het spelpatroon van de afgelopen maanden in stand te kunnen houden. 

Als je gaat kijken naar de huidige selectie van de Rotterdammers, dan is Jens Toornstra de eerste speler die daarvoor in aanmerking zou komen. De 32-jarige middenvelder is vooral zonder bal van de grootste waarde bij Feyenoord, maar dat spel zonder de bal zorgt er ook voor dat spelers zoals Til hun loopacties nóg beter kunnen maken. De Rotterdammers hebben met spelers zoals João Teixeira, Mark Diemers en Francesco Antonucci nog wat spelers in de selectie zitten die ook offensief van waarde kunnen zijn voor de Rotterdammers. Dit zijn ook voornamelijk spelers die het beste zijn met de bal aan hun voet, en daar heeft Feyenoord al betere opties voor in het veld staan. 

Daardoor zijn er voor Feyenoord praktisch twee opties mogelijk: spelers uit de eigen jeugd zoals Antoni Milambo ondanks zijn piepjonge leeftijd (16 jaar, red.) meer kansen geven op het hoogste niveau of in het rond kijken of er spelers zijn met een vergelijkbaar profiel als Til die een mindere reputatie hebben dan de oud-middenvelder van AZ. Til groeit alleen maar in dat aanzien, waardoor de kans dat hij bij Feyenoord blijft al nihil was en met elke goede prestatie een stuk kleiner wordt. Dat biedt echter ook kansen voor de Rotterdammers… 

Nieuwe Guus Til

De Rotterdammers zitten nu praktisch in een situatie waar AZ een paar jaar geleden, voordat de grote uitgaande miljoenentransfers plaatsvonden, zich in bevond. De club zal zich de komende jaren moeten richting op goedkopere versterkingen die zich kunnen ontwikkelen in het eerste elftal van de Rotterdammers en daarna voor een (kleine) miljoenenwinst worden doorverkocht. Zo kan Feyenoord op termijn ook op basis van transferinkomsten grote investeringen gaan doen. 

Tot die tijd moeten de Rotterdammers nog roeien met de riemen die het heeft. Het is al duidelijk dat Til aan het einde van het seizoen vertrekt. De Rotterdammers hoeven echter niet eens heel ver te kijken om een vergelijkbaar spelersprofiel te vinden. Bij Fortuna Sittard keken de Rotterdammers al even naar Mats Seuntjens, maar ploeggenoot Zian Flemming heeft met zijn sterke lichaam, neusje voor de goal en vooral zijn spel zonder bal een belangrijk aandeel in het spel van de ploeg uit Sittard.
De voormalig jeugdspeler van Ajax is qua reputatie niet de speler die je als opvolger van Til zou verwachten, maar is door zijn leeftijd (23 jaar, red.) nog altijd jong genoeg om zich te ontwikkelen totdat hij op een leeftijd en niveau (26 jaar en ouder) dat hij interessant wordt voor clubs uit de onderste regionen en middenmoot van de grotere competies. Dat zijn clubs met meer financiële mogelijkheden dan Feyenoord en daar kunnen de Rotterdammers weer van profiteren bij het doorverkopen van bijvoorbeeld een speler zoals Flemming. Tegen die tijd zijn spelers zoals Milambo ook rijper voor eerste elftal voetbal, waardoor een trainer zoals Slot ook op de lange termijn de juiste ingrediënten heeft om zijn middenveld mee in te vullen.

Wie moet Til opvolgen?

  • Zian Flemming
  • Andere aankoop
  • Jeugdspeler
  • Jens Toornstra
  • Andere Feyenoorder
1590+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:50
5+
Lof voor Eredivisie-uitblinker die op lijstje PSV staat: “Smullen”
17:36
255+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
17:22
126+
Veerman gaat in op vraag of hij volgend seizoen nog bij PSV speelt
17:09
14+
Milan van Dongen onthult van welke tafelgast hij enorm genoot
16:45
38+
Liverpool-legende waarschuwt Slot: “Hij moet het vertrouwen winnen”
16:33
22+
Tottenham Hotspur-transformatie op komst
16:07
16+
Justin Kluivert is ‘ready’ voor Oranje
15:46
451+
‘Van Bommel naar Eredivisie’
15:26
759+
‘Dusan Tadic regelt Ajax-transfer’
15:17
819+
‘Feyenoord-drama Gravenberch’
14:50
730+
Sturing ontroerd door actie NEC, Vitesse-spelers doen zelf offer
14:33
206+
Elia nagelt Van Gangelen aan digitale schandpaal op Instagram
14:19
339+
‘Benfica neemt beslissing over toekomst Kökcü’
14:04
175+
EK én zomertransfer voor Andries Noppert?
13:49
1457+
‘Transfer binnen Eredivisie lonkt voor Bas Kuipers’
13:35
179+
‘Verrassende linksbuiten dient zich richting EK aan bij Oranje’
13:20
0+
Serieuze zorgen om gezondheid Marc Overmars
13:04
124+
Zelfs Derksen overtuigd: ‘Je kunt niet meer om hem heen in Oranje’
12:47
140+
‘Hij was een dertien in een dozijn-voetballer voor Slot kwam’
12:33
49+
Slot gewaarschuwd: “In Engeland tien keer meer”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie