Feyenoord verslaat Ajax én PSV

Foto: Feyenoord verslaat Ajax én PSV

Feyenoord en PSV kunnen de Eredivisie-kater van afgelopen weekend wegspelen in de Europa League. De ploegen van Arne Slot en Ruud van Nistelrooy staan tegenover FC Midtjylland (Feyenoord) en FC Zürich (PSV). Dat deze ploegen hoger ingeschat kunnen worden dan NEC en Cambuur moge duidelijk zijn, en dat is voor beide ploegen eerder een geluk dan een ongeluk. Met twee teams in opbouw weet je het echter maar nooit… 

De eerste topper in de Eredivisie tussen PSV en Feyenoord bleek een spektakelstuk. De Eindhovenaren wonnen de onderlinge strijd met 4-3, mede door drie assists en één doelpunt van uitblinker Cody Gakpo. Hoewel deze wedstrijd een lust voor het neutrale oog was – en voor de PSV-fans een goede afloop had – moet het voor trainers Arne Slot en Ruud van Nistelrooy geen fijne middag geweest zijn. Beide trainers bouwen op een andere manier een ploeg die het Ajax tot aan de laatste speelronde lastig moet gaan maken. Dat PSV grote namen aantrok, maar Feyenoord de meest uitgebalanceerde selectie heeft, zorgde er in Eindhoven nog voor dat PSV de punten in eigen huis hield. Wanneer ook Slot zijn vaste basiself heeft gevonden, is het nog maar de vraag hoe de verhoudingen zijn. 

Feyenoord en PSV

De wedstrijden van Feyenoord en PSV in de Europa League zijn een interessante test voor beide ploegen. Met FC Midtjylland (Feyenoord) en FC Zürich (PSV) staan er twee nationale topploegen tegenover onze vaderlandse toppers. Dat biedt voor zowel Slot als Van Nistelrooy genoeg mogelijkheden om de vertrouwenstank aan te vullen. Dat de twee trainers vanuit hetzelfde basissysteem (4-3-3) met totaal ander voetbal komen op het moment dat zij de dominante partij zijn, maakt de wedstrijden van aanstaande donderdag extra interessant.


Met AZ en FC Twente heeft de Eredivisie in de eerste fase van de competitie immers twee extra outsiders voor de plekken in de top drie erbij. De ploeg van Pascal Jansen zat vorig jaar in de situatie waarin Feyenoord dit seizoen verkeert. Met Owen Wijndal (Ajax) vertrok bij AZ ook de laatste van de vier doorgebroken jeugdspelers (Wijndal, Myron Boadu, Calvin Stengs en Teun Koopmeiners) die de afgelopen jaren de kern van het basiselftal vormde. FC Twente bouwde de afgelopen jaren onder leiding van Ron Jans aan een elftal die hen van de middenmoot naar de subtop bracht. De Tukkers, die zoals FC Utrecht niet van de daken schreeuwen dat ze de top willen aanvallen en de prestaties op het veld voor hen laten spreken, worden door menig kenner op het zelfde niveau als AZ, Feyenoord en zelfs PSV en Ajax (in de vorm van de afgelopen weken) ingeschat. 

Dat Feyenoord de eerste ploeg is die de dreiging voelt, is op basis van de veranderingen in de selectie ook niet gek. Met name de timing van de transfers was voor Slot ongelukkig: in de laatste fase van de voorbereiding vertrokken er meerdere spelers, kwam er geld vrij voor de gewenste versterkingen, maar betekende dat ook dat Slot praktisch opnieuw kon beginnen. Aangezien er met Marcos Senesi, Luis Sinisterra, Tyrell Malacia en Fredrik Aursnes ook vier dragende spelers vertrokken, maakt dat de prestaties van het team van Arne Slot extra knap. 

Santiago Giménez

Helemaal als je in het achterhoofd houdt dat Feyenoord afgelopen winterstop de hulp nodig had van de Vrienden van Feyenoord om Patrick Walemark over te nemen van Häcken (Zweden). De inmiddels vertrokken Frank Arnesen, die wegens gezondheidsredenen vertrok bij de club, liet vorig seizoen al zien dat er een beleid bij Feyenoord neergezet was die op basis van goedkope spelers nog steeds een rendabel elftal op de been kon brengen. Dat Slot meteen de finale van de Conference League zou halen, was natuurlijk een bonus waar ook de Deense technisch directeur geen rekening mee gehouden had. Dat Feyenoord daardoor spelers kon halen waarvan het een paar jaar geleden alleen van kon dromen, is alleen maar mooi voor het Nederlandse voetbal. Dat Feyenoord niet één, maar twee spitsen haalde aan het begin van het seizoen en dat PSV veel punten verspeelde sinds Luuk de Jong in de lappenmand zit, is misschien wel het belangrijkste verschil in het gevoerde technische beleid. 


Niet alleen Arnesen is vertrokken bij zijn club. De raad van commissarissen van PSV zei het vertrouwen in John de Jong unaniem op nadat Cody Gapo in Eindhoven bleef. Dat laat eigenlijk de machtsverhoudingen tijdens de transferperiode óók zien: Marcel Brands keerde terug bij de Eindhovenaren als algemeen directeur en werkte met John de Jong als hoofdscout toen Brands zelf de technisch directeur van PSV was. Bij Feyenoord nam Dennis te Kloese, de algemeen directeur die per januari van dit jaar in dienst is bij de club, de onderhandelingstaak van Arnesen noodgedwongen over. 

Dat de Feyenoord-directeur zich meer liet leiden door de wensen van zijn trainer en het advies van zijn staf dan Brands bij PSV, is terug te zien in de selectie. Terwijl PSV ‘De Jong-aankoop’ Carlos Vinicius liet vertrekken naar Fulham, Maxi Romero zijn doelpunten maakt voor Racing Club (Argentinië, verhuurd) en zonder De Jong ook zonder spits zit, lijkt Feyenoord een verbeterde versie van het koningskoppel Cyriel Dessers-Bryan Linsen voor zo’n drie miljoen euro bij elkaar gekocht te hebben. Een oud-topspits als trainer hebben en deze één puntspeler in de selectie geven is wel wat anders dan Santiago Giménez achter de hand hebben op het moment dat Danilo Pereira leeg gespeeld is – of de ballen vallen er een keer net niet in bij de Braziliaanse spits. Daardoor heeft Feyenoord ten alle tijden een eindstation voor de aanvallen, die misschien niet zo flitsend zijn als die van PSV, maar met combinaties en individuele acties win je geen wedstrijden. 

Luuk de Jong

Dat verklaart ook het verlangen naar de terugkeer van De Jong bij PSV. De boomlange spits is niet alleen met zijn spel in de zestien meter belangrijk voor de Eindhovenaren. De ervaren aanvaller, die in Engeland en Duitsland voetbalde en vooral in La Liga bij Sevilla en Barcelona succesvol was, heeft een belangrijke rol in het druk zetten vanuit de voorste linie, zorgt ervoor dat hij altijd aanspeelbaar is en kan door zijn sterke lichaam ook gemakkelijk over de grond aangespeeld worden in de opbouw. Dat zijn essentiële onderdelen voor het voetbal dat Van Nistelrooy graag wil spelen; zonder diep aanspeelpunt is het ook vrijwel onmogelijk om gecontroleerd op te bouwen zoals PSV doet onder leiding van de oud-spits van onder andere Machester United en Real Madrid.


De druk op de schouders van Yorbe Vertessen groeit daardoor met de week. De talentvolle aanvaller brak onder Roger Schmidt door en krijgt ook bij Van Nistelrooy, die hem nog kent vanuit de jeugdopleiding van de Eindhovenaren, de kans op zijn natuurlijke positie: in de punt van de aanval. Dat is tot nu toe nog geen onverdeeld succes gebleken. Waar de Belgische aanvaller vorig seizoen vanaf de zijkanten goed gebruik wist te maken van zijn explosiviteit en snelheid, maar hij in de afronding meer weg heeft van Dennis Rommedahl dan Mateja Kezman is de enige écht constante lijn in het spel van de aanvaller. Daardoor troeft Feyenoord op basis van de selectie-samenstelling voor de spits niet alleen Ajax, maar ook PSV af. 

Voor beide ploegen is er echter evenveel te winnen in de Europa League. De Eindhovenaren hebben de uitgelezen kans om aan zichzelf te bewijzen dat er ook zonder De Jong in de spits in een belangrijke wedstrijd doelpunten gemaakt kunnen worden en kunnen op die flow wellicht in de Eredivisie ook de combinatie vinden om het tempo in de aanvallen hoog genoeg te krijgen. In die zin is er voor de Rotterdammers meer te verliezen, als is een ervaren teambouwer zoals Slot zo’n situatie natuurlijk niet vreemd. In combinatie met de selectieopbouw van de Rotterdammers en de manier waarop Slot bij zowel AZ en in zijn eerste seizoen bij Feyenoord bewees altijd een team te kunnen smeden, maakt niet alleen een overwinning van Feyenoord in de Europa League waarschijnlijker. Dan is PSV ook met De Jong in de spits kansloos tegen de verbeterde voetbalmachine van Feyenoord.

TIP: Een overwinning van Feyenoord (x2.15) én PSV (x1.25) kan ook voor jou een zespunten-wedstrijd betekenen!

PSV blunderde met het spitsenbeleid

  • Ja, Feyenoord is beter voorbeeld
  • Nee, komt nog goed
479+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:54
0+
Makkelie hoort bij beste scheidsrechters en houdt hoop op WK-finale
20:36
0+
Kat onderbreekt persconferentie Brazilië en wordt handhandig verwijderd
20:16
12+
Duitse bond hakt knoop door over toekomst Flick
19:57
1+
Franse fans kunnen opgelucht ademhalen na Mbappé-update
19:36
82+
De bondscoach die Oranje beteugelde geeft Argentinië advies
19:20
0+
Preview: Brazilië favoriet in kwartfinale tegen stugge Kroaten
19:14
143+
Familie roept Ronaldo op naar huis te komen: “Bij ons heb je dankbaarheid”
18:27
101+
Afl. 15 podcast Twee Viertje: ‘Afspraak Gakpo en PSV’
17:50
372+
Van Dijk houdt rekening met doemscenario: ‘Dan moeten we er klaar voor zijn’
17:33
129+
Familie Nouri dankbaar voor eerbetoon: ‘Glimlach was zichtbaar’
17:15
129+
‘Feyenoord City volledig van de baan’
16:55
697+
Van Hanegem tipt Van Gaal: ‘Hij kan Messi afstoppen’
16:40
167+
Ronaldo schittert door afwezigheid: ‘Het gedoe duurt voort’
16:20
54+
Walker lacht om spervuur aan vragen over Mbappé
15:57
317+
Noppert voorziet ultiem droomscenario: ‘Hij is ook maar een mens’
15:43
381+
Van Dijk is Messi-vragen beu: ‘Het is Nederland tegen Argentinië’
15:29
104+
Busquets zaait twijfel over toekomst: ‘Draait niet om mij’
15:14
495+
De Jong negeert Van der Vaart: ‘Dat heb ik niet gehoord’
14:58
136+
‘PSG wil ‘peperdure’ Bellingham wegkapen voor neus Liverpool’
14:43
109+
FIFA-baas spreekt ondanks bezwaren van ‘beste groepsfase ooit’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie