Berghuis wacht Kudus-scenario

Foto: Berghuis wacht Kudus-scenario

Steven Berghuis viel geblesseerd uit bij het Nederlands elftal. De aanvallende middenvelder van Ajax moest in de eerste helft van de wedstrijd tegen België al afhaken. Volgens Ruud Guillit zorgt dat voor woede bij Schreuder, maar het kan óók de (voorlopige) oplossing zijn voor een ander Ajax-probleem. Daardoor kan Steven Berghuis zomaar eens in het gat vallen waar Mohammed Kudus na zijn blessure in viel – en inmiddels is uit gekrabbeld. 

Steven Berghuis was in zijn begindagen bij Ajax niet eens zo succesvol. De oud-speler van AZ en Feyenoord maakte zijn debuut als vervanger van Antony, maar vond zijn draai toen Erik ten Hag hem in het centrum zette. Vanuit de as van het veld kan de Nederlands international met zijn linkerbeen de ballen overal neerleggen waar maar ruimte is. In het korte spel, en met name de individuele actie die deze korte combinaties leven geeft, is Berghuis voor de flanken eigenlijk niet explosief genoeg. Als een defensie ver inzakt en vlak voor de defensie gaat staan, hebben de loepzuivere lange ballen van Berghuis veel minder effect. Dan komt ook het minpunt van de voormalig buitenspeler aan het licht: met zoveel passie in je spel, is het ook lastig om altijd secuur te blijven. Dat is echter wel een belangrijke voorwaarde op de momenten dat Ajax, zoals bijvoorbeeld tegen AZ en Liverpool, een tegenstander treft met de kwaliteiten om de zones af te dekken in plaats van mannetje-over-geven spelen. Hoe dan ook: Schreuder zal iets nieuws moeten verzinnen om PSV van zich af te schudden.  

Steven Berghuis

De blessure komt vooral Berghuis héél slecht uit. Ajax zit in een fase waar het rake klappen heeft gehad van Liverpool en AZ. Na de interlandbreak zijn de benen misschien moe, maar door zo’n break kom je wel weer ‘opnieuw’ binnen bij je club. Dat Berghuis dat waarschijnlijk eerst moet herstellen en revalideren totdat hij bij het groepsproces aan kan sluiten, biedt vooral kansen voor Schreuder. Berghuis is immers een gerenommeerde voetballer in Nederland, zal richting de top van het salarishuis zitten en heeft zijn winnaarsmentaliteit in teambelangzaken niet altijd mee. Daardoor kan een Berghuis die de balletjes lekker kan wegleggen of als tweede of derde schakel in de combinatie in balbezit kan komen, met twee vingers in zijn neus mee bij de Amsterdammers. 


Dat verandert wanneer Berghuis zijn stilistische manier van voetballen moet laten varen. De Oranje-international laat al heel zijn carrière zien dat hij daar wel de ruimte voor nodig heeft. Bij Feyenoord had Berghuis onder Dick Advocaat een vrije rol aan de rechterflank – een beetje in de geest van Jens Toornstra onder Giovanni van Bronckhorst. Berghuis vulde dat immers op eenzelfde manier in, maar had als grote voordeel dat hij als linkspoot altijd op zijn sterke been uitkwam. Dat resulteerde voor Berghuis in 87 doelpunten en 84 assists in 199 wedstrijden voor Feyenoord, en dus een veelbesproken transfer naar Amsterdam. 

De aanwezigheid van Berghuis heeft wel het nodige veranderd. De aanvallende middenvelder zorgde ervoor dat Davy Klaassen voorlopig een rol op het tweede plan heeft, dat Mohammed Kudus in afgelopen zomer een transfer naar Everton probeerde te forceren en dat uiteindelijk Brian Brobbey, een aankoop van zestien miljoen euro die ruim een jaar geleden transfervrij weg ging, op de bank kán belanden omdat Kudus zoveel indruk op Schreuder heeft gemaakt dat een vertrek niet mogelijk was. Een blessure is nooit fijn voor een voetballer, maar voor Berghuis mogelijk een doorn in het oog. 

Brian Brobbey

Het kan voor de Oranje-international immers net zo bewolkt worden boven de Johan Cruijff ArenA als het voor Kudus was. Helemaal omdat Kudus heeft aangegeven het liefste vanaf de positie van Berghuis te willen spelen. Dat lijkt met de keuzes die Schreuder heeft ook de meest voor de hand liggende verschuiving. Het is mogelijk om met Davy Klaassen of Dusan Tadic vanaf de aanvallende middenvelder te spelen, maar dat heeft ook weer consequenties voor de wisselmogelijkheden – Davy Klaassen inbrengen blijkt vrijwel altijd een goed idee – en anders zal Schreuder ook voor de rechterflank een andere oplossing moeten vinden. Dat terwijl het vertrek van Antony werd opgevangen door de verschuiving van Tadic naar de rechterflank. De Amsterdammers haalden ook Lucas Ocampos op de laatste transferdag nog binnen, maar de Argentijn heeft in de wedstrijden die hij speelde nog niet laten zien waarom hij de eerste keuze als Berghuis-vervanger zou moeten zijn. 


Met Brian Brobbey heeft Ajax ook wat er miste in de wedstrijden tegen AZ en Liverpool. Dat Schreuder óók tegen deze ploegen met Kudus in de punt van de aanval startte, siert de coach nog steeds. Hij wil aanvallen. Winnen. Maar met een team waaruit vier topspelers zijn vertrokken (Lisandro Martínez, Antony, Noussair Mazraoui, Ryan Gravenberch) is dat nooit een gegeven. Dat is een leerproces. Ook voor een trainer en helemaal voor een trainer als Schreuder, die niet bang is om tactische plannen uit te voeren die tegen de stroming in gaan. Kudus heeft immers vaker gespeeld op de posities waar hij niet voor opgeleid is (rechtsbuiten, spits) dan op de plek waar hij het liefste speelt: op tien. 

Er staan altijd wedstrijden op de kalender die om een andere voetbalformule vragen. Dat Ajax geen vuist kon maken tegen de andere roodhemden (kleur shirt van Liverpool en AZ, red.) had wellicht ook te maken met het ontbreken van een sterk aanspeelpunt voorin. Kudus is een ideale kracht wanneer je tegen Heerenveen of Cambuur speelt en je veel beweging in het centrum nodig hebt om de tegenstander tot fouten te dwingen – en zelf tot kansen te kunnen komen tegenover een hechte defensie. Die ruimtes liggen er echter tegen teams die neutraal spelen (AZ) of zelf aanvallen (Liverpool) van nature al, dus daar kan je als trainer ook op inspelen. Wat er precies speelt/speelde tussen Brobbey en Schreuder is onduidelijk, maar dit kan voor zowel Brobbey als Kudus dé kans zijn om zich in de basis te spelen. 

Mohammed Kudus

Het is immers (nu) niet te verantwoorden om Kudus uit de basis te halen, maar Schreuder kan het eigenlijk ook niet verkopen om Brobbey géén nieuwe kans in de basis te geven als Berghuis ontbreekt. De trainer heeft met Lorenzo Lucca nog een optie achter de hand en in Jong Ajax loopt ook nog talent rond, maar die zitten in feite in de situatie die Brobbey in eerste instantie naar de uitgang dwong. Door het aangezwengelde aankoopbeleid van Ajax is de weg van de jeugd van ‘de opleidingsclub van Nederland’ naar het vlaggenschip een stuk beperkter dan in de voorgaande jaren bij de Amsterdammers – en in vergelijking met een verder verleden al helemaal. 


Dat er dit seizoen met Devyne Rensch en Kenneth Taylor weer twee jongens uit eigen jeugd doorbreken, is daarom vooral voor de jeugdspelers van de Amsterdammers goed nieuws. Helemaal wanneer ook Brobbey in het team van Schreuder past, kan Ajax zichzelf weer op de borst kloppen met het hoge aantal eigen-kweek-spelers die het verschil kunnen maken voor de Amsterdammers. Zo lang Berghuis geblesseerd is, maken die spelers extra kans. Dat duurt waarschijnlijk tot na het WK. Daar krijgt Kudus, mits hij geselecteerd wordt, tegen Portugal, Zuid-Korea en Ghana de kans om alsnog een transfer af te dwingen. Het grote geluk voor Ajax is dat hij dan óók een half seizoen in de Eredivisie en Champions League geschitterd heeft, waardoor zijn marktwaarde automatisch hoger ligt dan in de zomer. 

Ajax schreef rode cijfers over het afgelopen boekjaar, dus zal er geld verdiend moeten worden. Edson Álvarez is daar een optie voor, maar óók Kudus. De aanvallende middenvelder kwam voor negen miljoen euro over van FC Nordsjaelland, heeft nog een contract tot medio 2025 en komt vanaf volgend jaar sowieso al in de buurt van de welbekende ‘verlengen-of-verkopen-overweging’ van de club. Met zeven doelpunten en tien wedstrijden heeft Kudus ook recht om te dromen van een transfer naar de Premier League. Voor Ajax is een Kudus-scenario voor Berghuis daarom misschien wel het beste. Voor Berghuis, en ook voor Oranje, wellicht iets minder.

TIP: Wint Ajax van SSC Napoli? Pak 2.15x je inzet!

Moet Berghuis vrezen voor een Kudus-scenario?

  • Denk het wel
  • Denk het niet
294+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie