Feyenoord staat voor miljoenenmiskoop

Foto: Feyenoord staat voor miljoenenmiskoop

Feyenoord raakte deze zomer Fredrik Aursnes kwijt aan SL Benfica. De Noorse verdedigende middenvelder, die voor een half miljoen werd overgenomen, was met een transfersom van vijftien miljoen euro een schoolvoorbeeld hoe snel het kan gaan in de voetballerij. De een deel van de megawinst van zo´n veertien miljoen euro werd gereserveerd voor Ramiz Zeroukki. Of de middenvelder van FC Twente dé oplossing is, is echter wel de vraag.

De Feyenoord-penningsmeester wreef ongetwijfeld in zijn handen na de transfer van Fredrik Aursnes. Voor trainer Arne Slot was dat wel anders. De coach had vorig seizoen een belangrijke rol weggelegd voor de Noorse verdedigende middenvelder. Aurnses is zo’n type voetballer die je pas gaat missen op het moment dat hij geblesseerd is of, zoals in dit geval, een transfer maakt. De technische leiding van de Rotterdammers had het druk genoeg deze zomer, waardoor de verdedigende middenvelder-positie wat onderbezet is bij de Rotterdammers.

Feyenoord

Quinten Timber werd overgenomen van FC Utrecht, maar speelt zijn beste voetbal nog altijd als de man tussen de linies. Datzelfde geldt voor Orkun Kökçü. Desalniettemin ontkomt Slot er niet aan om met zijn middenveld zo in te richten dat er, naast offensieve kwaliteit, ook defensieve stabiliteit ingebouwd wordt. Daar speelde Aursnes vorig seizoen een belangrijke rol in. De Noorse middenvelder was comfortabel aan de bal, kon zich gemakkelijk uit bepaalde situaties spelen, maar was zonder bal misschien nog wel belangrijker voor de ploeg van Slot dan aan de bal.

Vorig jaar was het middenveld van Feyenoord met Guus Til immers nóg aanvallender ingesteld. De rolverdeling tussen de verschillende middenvelders was wel anders. Door het spel van Til, kreeg Kökçü als spelmaker op het centrale middenveld meer ruimte dan op dit moment het geval is. Til is een speler die constant de vrije ruimtes in loopt, waardoor er ook weer ruimte ontstaat voor de middenvelder(s) daar achter en een speler als Kökçü weet daar mee om te gaan. De passes van de Turks international verdubbelden ten opzichten van de periode onder Dick Advocaat, en met de traptechniek en het inzicht van Kökçü kwam dat vorig seizoen het team alleen maar ten goede.

Wat voor Kökçü misschien nog wel belangrijker was voor zijn spel, was de wetenschap dat er achter je een speler stond die niet alleen aan de bal een meerwaarde had, maar zonder bal nóg beter voetbal speelt. Als Feyenoord in de aanval over de vleugels was, stond Aursnes in de zone van de opgekomen back en stelde hij zich zo op dat hij ook op tijd in de as kon zijn om een bal te onderscheppen of deelnemen aan het inmiddels klassieke ‘in de passlijn(en) lopen’-spel van de verdedigende middenvelder.

Dat zijn kwaliteiten die Feyenoord dit seizoen mist. Maar belangrijker: dat zijn kwaliteiten die óók Ramiz Zerrouki nog niet heeft laten zien.

Ramiz Zerrouki

FC Twente haalde deze zomer de headlines met de houding tegenover de Feyenoord-transfer van de Algerijns international. Feyenoord betaalde even daarvoor al ruim acht miljoen euro om jeugdinternational Timber naar Rotterdam te halen (vanuit FC Utrecht, red.) en de Tukkers taxeerden hun international daarom nóg hoger in: op tien miljoen euro. Hoewel Slot zijn ei nog steeds moet leggen over de ideale samenstelling van het centrale middenveld, dat dit seizoen weer een andere opbouw vraagt door de speelstijl van Sébastien Szymanski, lijkt de eerste prioriteit van een mogelijke verdedigende middenvelder om ‘over dit seizoen heen te kijken’.

Met een speler als Szymanski als aanvallende middenvelder, heb je inderdaad behoefte aan een type Zerrouki. De defensieve middenvelder is dit seizoen in de Eredivisie goed voor 4,6 tackles per negentig minuten en verliest maar 17% (=83% winst) van zijn pogingen. Dat de 24-jarige verdediger ook als een slot op de deur kan fungeren op het middenveld, laten zijn 2,1 onderscheppingen per negentig minuten zien. Met gemiddeld twee overtredingen per negentig minute heeft de middenvelder ook buiten dat weinig ‘noodremmen’ nodig, iets wat wijst op goed positie kiezen.

Zo krijg je al snel het spelersprofiel dat op dit moment mist bij Feyenoord – en dat is ook het addertje onder het gras. Wat Feyenoord zich zal moeten afvragen? Welk type aanvallende middenvelder staat er volgend seizoen in de droomopstelling van Slot? Die positie is, helemaal met de veelzijdigheid waarmee Slot zijn voetbalfilosofie kan toepassen, van levensbelang voor de creatieve motor en de naar de aanval (zoals Szymanski speelt) óf het is de levensader voor de creatieve middenvelders die áchter de aanvallende middenvelder spelen (zoals bij Til het geval was). Bij die eerste heb je een ‘Zerrouki’ nodig, bij de tweede variant valt een ‘Zerrouki’ in eerste instantie door de mand – het is immers niet de rol die hij vertolkte in tijdens zijn grote doorbraak – en heb je veel meer aan een type Aursnes.

Sebastien Szymanski

De Noorse verdedigende middenvelder leverde in de twee wedstrijden die hij dit seizoen nog voor Feyenoord speelde, 2,5 belangrijke passes per negentig minuten af. Bij Benfica heeft de middenvelder een héél andere rol en zit hij dit seizoen op 0,6 per negentig minuten. De keuze van de trainer heeft een grote rol in de manier waarop de statistieken van een speler gevormd worden dus dat Zerrouki nu nog geen grote kansen bij elkaar passt, zegt natuurlijk niet dat hij deze ontwikkeling niet kan maken.

Feit blijft wel dat het makkelijker is om van een grote invloed binnen de creativiteit van een ploeg (Aursnes bij Feyenoord) en op dat vlak paar stappen terug te zetten (Aursnes bij Benfica) in plaats van weinig (Zerrouki bij Twente) naar in de opbouw één van de belangrijkste posities op het veld: de verdedigende middenvelder van Feyenoord.

In dezen is Zerrouki dan ook niet het buitenkansje waar Feyenoord zou kunnen hopen.

Dat is nog altijd Szymanski, die met een optie tot koop gehuurd wordt van Dynamo Moskou. Volgens het goed ingevoerde 1908.nl zou die optie tot koop zo’n negen miljoen euro zijn. Feyenoord zou al twee miljoen euro betalen om de Pools international voor een jaar te huren. Dat de Rotterdammers goede zaken deden op de transfermarkt, betekent alleen niet dat de geldboom ineens tot boven het dak van De Kuip groeit. Feyenoord zal dus een keuze moeten maken: betaal je liever negen miljoen euro voor Szymanski of tel je dat bedrag neer voor Zerrouki?

Voor wie zou jij gaan?

  • Ramiz Zerrouki
  • Sebastien Szymanski
4304+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
141+
Frenkie de Jong legt tactiek Oranje uit
23:38
38+
Opmerkelijk: De Ligt ‘had verwacht om niets te spelen’
23:10
0+
Preview: Kunnen Polen en Senegal verrassen tegen Frankrijk en Engeland?
22:43
683+
‘Oranje verpest droom Lionel Messi’
22:40
80+
DOCU – DIEGO MARADONA: Napels, nooit meer hetzelfde
22:31
102+
Van Gaal: “Heeft hij bij PSV dan geen spanning?”
22:12
125+
Bondscoach VS: “Voetbal kan soms heel wreed zijn”
21:56
124+
Argentinië rekent af met Australië en is volgende horde Oranje
21:24
149+
Horror bij Argentinië-Australië: megablunder
21:14
174+
Amerikanen in zak en as na ‘sof’ tegen Oranje
21:01
1654+
Buitenlandse media kijken met grote ogen naar Oranje
20:50
219+
Kijkers Argentinië-Australië verbaasd: ‘Hoe kán dit?’
20:14
1056+
Louis van Gaal heeft boodschap voor héél Nederland
20:07
301+
Van Basten en Van der Vaart maken gehakt van Oranje-klant
19:29
221+
Van Gaal: “Ze worden een beetje ziek van mij”
19:11
42+
Argentinië met Messi op jacht naar kwartfinale tegen Oranje
18:50
185+
Van Dijk: “Ja, we hebben de kwartfinale gehaald, maar luister…”
18:30
1002+
‘NOS moet analist per direct ontslaan’
18:23
755+
Kijkers Oranje fileren ‘slechtste invaller allertijden’
18:03
304+
Van der Vaart ‘kreeg wel 100 appjes’: “Haal die gozer eruit!”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie