Exit Duitsland: ‘Poule des Doods’ begraven na stunt op Wembley

Drievoudig Europees Kampioen Duitsland is vanavond uitgeschakeld op het toernooi. De dromende Engelsen zorgden op Wembley voor een grote stunt door na een bar slecht, maar razend spannend duel met 2-0 te winnen. De grote man was wederom Raheem Sterling.

Coaches Gareth Southgate en Joachim Löw kwamen met meerdere verrassingen in hun opstelling op de proppen. Zo zaten onder meer Jack Grealish, Phil Foden, Jadon Sancho (Engeland), Serge Gnabry, Leroy Sané en Ikay Gündogan (Duitsland) op de bank. Met name bij Engeland resulteerde dat behoorlijk in een gebrek aan creativiteit. Kansen waren spaarzaam; Timo Werner, die het vertrouwen kreeg bij Duitsland, verprutste de enige van de eerste helft, door het speeltuig net niet langs de hand van de goed keepende Jordan Pickford te schuiven.

Ook na de theepauze werd het allesbehalve een spektakelstuk, al bracht de invalbeurt van Grealish wel wat leven in de brouwerij. Niet voor niets begon de aanval richting de openingstreffer, in de 75ste minuut, bij de ster van Aston Villa. Via de mee opgekomen Luke Shaw kreeg Sterling hem voor het inlopen, vlak voor het doel: de in de buurt Wembley geboren aanvaller van Manchester City faalde niet, en scoorde zijn derde doelpunt in vier EK-duels. Daarmee was Sterling nog altijd de enige Engelsman die het netje had doen bollen op dit EK.

Vrijwel gelijk na de 1-0 van Sterling ging Duitsland op zoek naar een gelijkmaker. Thomas Müller kreeg nagenoeg vrije doorgang richting die gelijkmaker, maar de routinier – normaliter zo koeltjes en beheerst – schoot de val uit een één-op-één richting Pickford jammerlijk naast. Tot overmaat van ramp scoorde Harry Kane even later, in de 86ste minuut, na een wederom dramatische wedstrijd van zijn kant wél: en weer op aangeven van Grealish.

Die klap kwam de Mannschaft logischerwijs niet meer te boven, en dus eindigt het tijdperk-Löw met een 2-0 nederlaag tegen Engeland, en uitschakeling in de laatste 18-ronde van dit EK. Voor de Three Lions wacht nu een duel in de kwartfinale tegen de winnaar van Zweden en Oekraïne, die om 21:00 uur tegen elkaar aftrappen vanavond.

Scoreverloop: 1-0 (75′) Raheem Sterling, 2-0 (86′) Harry Kane