Exclusief: Nevland beëindigt carrière: “Groningen was mijn beste sportieve periode”

Soccernews

Zondag speelt hij zijn laatste wedstrijd. Na zestien jaar profvoetbal komt met het duel tussen Viking Stavanger FK en Vålerenga IF een einde aan de carrière van Erik Nevland. De Noorse aanvaller maakt vooral in Nederland furore bij FC Groningen. In vier seizoenen tijd groeit hij uit tot een belangrijke speler en dankzij zijn grote inzet wordt hij al snel gebombardeerd tot publiekslieveling. [i]Soccernews[/i] spreekt met de inmiddels 35-jarige voetbalveteraan.

[b]Beste periode[/b]

Al vroeg in zijn loopbaan kiest Nevland voor het grote avontuur. Niemand minder dan Sir Alex Ferguson pikt de dan twintigjarige aanvaller op bij Viking FK. Na uitleenbeurten bij de club uit Stavanger en IFK Göteborg keert hij definitief terug bij Viking. Een ervaring rijker, maar een illusie armer. Na vijf seizoenen lijft Groningen hem in. Nevland houdt altijd warme gevoelens bij de noordelingen. “Ik kwam naar Groningen op het juiste moment. De beste jaren van mijn carrière kwamen eraan en ik heb in Nederland dan ook een van de beste sportieve periodes uit mijn loopbaan gekend. Daarnaast had ik het ook heel erg naar mijn zin in Groningen.”

[b]Aanpassing[/b]

Een vlekkeloze aanpassing zorgt ervoor dat Nevland in zijn eerste seizoen meteen zestienmaal scoort. Ook het openingsdoelpunt in de Euroborg komt op zijn naam te staan. Bovendien leert Nevland in no-time bijna perfect Nederlands te spreken. Nog beheerst hij de taal erg goed. “Ik heb veel vrienden van mijn tijd in Nederland waarmee ik nog steeds regelmatig contact heb. Niet alleen van uit het voetbal, maar ook van buiten het veld.”

[img]//uploads/erik-nevland(fc-groningen)(1).jpg[/img]
[i]Erik Nevland viert een feestje met de Groningse fanschare[/i]

[b]Vikingmuts[/b]

Nevland is een speler die blijft strijden voor de overwinning en groeit bij het Groningse publiek al snel uit tot de grote favoriet. De Noor komt bijna symbool te staan voor de groei van de plaatselijke FC. Groene vikingmutsen vliegen de fanshop uit. Zelfs in zijn tijd bij Fulham en later weer Viking blijft een groep fans hem volgen. Op initiatief van Henk de Haan, in de jaren ’80 nog actief voor Groningen, reist een gezelschap van dertig man dit weekend af om de afscheidswedstrijd van Nevland bij te wonen. [i]Erik the Viking[/i] kijkt uit naar de komst van de Groningers. “Het geeft me een heel trots gevoel, ik waardeer het enorm. Dat maakt de wedstrijd voor mij een beetje speciaal. Veel mensen in Stavanger vinden het geweldig!”

[b]Afscheid[/b]

We zijn aangekomen op een voor de meeste voetballers lastig onderwerp. Stoppen met je actieve carrière beslis je niet zomaar. Met gemengde gevoelens leeft Nevland toe naar zijn laatste duel. “Ik kijk er wel naar uit, maar probeer het gewoon te zien als normale wedstrijd. De emoties zullen later wel komen.” Ook over de leegte na het beëindigen van zijn carrière heeft [i]Nevie[/i] nog niet echt nagedacht. “Of ik nog een functie in het voetbal ga bekleden? Dat zou best kunnen. Ik denk niet dat ik trainer ga worden, maar als er iets interessants op mijn pad zou komen, sluit ik het niet uit. Ik zoek het na mijn laatste wedstrijd wel uit.”

[b]Fenomeen uit Stavanger[/b]

Erik Nevland was weliswaar geen voetballer die de absolute top heeft gehaald, maar stond met zijn doorzettingsvermogen altijd garant voor passie en strijdlust. Buiten het veld stond hij bekend als een ware gentleman en nog steeds blijft hij nuchter onder alle gebeurtenissen om hem heen. Na zestien jaar profvoetbal komt zondag de start van een nieuw leven. En Groningen? Nevland zal de club blijven volgen. “Ik zie ze dit seizoen nog wel groeien. Uiteindelijk zie ik ze wel in het linkerrijtje eindigen”, aldus het [i]Fenomeen uit Stavanger[/i].

0 Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie