Deze kwaliteit van Vitesse maakt PSV bang

Foto: Deze kwaliteit van Vitesse maakt PSV bang

Alle ogen zijn dit Eredivisieweekend gericht op de directe confrontatie tussen Ajax en Feyenoord. Na het duel staat echter nog een interessant duel op het programma, want PSV reist zondagmiddag af richting Arnhem om het tegen Vitesse en voormalig trainer Phillip Cocu op te nemen. Gekeken naar de onderlinge wedstrijd van eerder in het voetbaljaar, belooft het een interessant gevecht te worden.

Open wedstrijd in januari

Vlak na de winterstop namen beide partijen het voor het eerst dit seizoen tegen elkaar op. Waar PSV met het puntenaantal de grote favoriet was voor de overwinning, ging het niet zo eenvoudig in Eindhoven. Vitesse deed vanaf de openingsfase namelijk uitstekend mee en kwam zelfs tot enkele grote kansen. Het profiteerde flink van de snelheid van onder meer Million Manhoef, waardoor de achterste linie van PSV telkens dertig tot veertig meter naar achteren moest lopen. Aangezien het middenveld en de aanval van de thuisploeg niet volledig aansloot, ontstond er voor beide ploegen veel ruimte op het veld om tot combinaties te komen.

Nadat PSV in de eerste helft een penalty kreeg toebedeeld, die Luuk de Jong nam en Kjell Scherpen pakte, had het vlak na rust een gelukje. Het afstandsschot van Guus Til leek namelijk houdbaar te zijn voor Scherpen, maar niets bleek minder waar te zijn. De doelverdediger dook namelijk over de bal heen, waardoor Vitesse op een achterstand kwam te staan. Het resulteerde echter niet in een totale controle van PSV, want Vitesse bleef op de momenten dat het kon de aanval zoeken en was een aantal keer dichtbij de gelijkmaker. Het elftal bleek echter niet scherp genoeg te zijn, waardoor Vitesse een kleine nederlaag moest incasseren.

Vitesse en PSV anders in seizoen

Wie naar de huidige vorm van beide clubs kijkt, ziet dat PSV de laatste drie Eredivisiewedstrijden allemaal won, al ging het lang niet altijd eenvoudig. Tegen Cambuur kwamen de Eindhovenaren zelfs op een achterstand te staan en zag het er verdedigend niet goed uit. Zo profiteerde de Friese club flink van de snelheid van de buitenspelers, terwijl het in de opbouw veel onnodig balverlies leed. Desondanks strijdt PSV nog altijd op twee fronten (KNVB Beker en Eredivisie) mee. Aangezien Ajax en Feyenoord zondagmiddag om 14:30 uur tegenover elkaar staan, kan de ploeg van Ruud van Nistelrooij dit weekend op minstens één concurrent inlopen.

Vitesse zit een stuk minder prettig in het seizoen. Waar het jarenlang als subtopper van de Nederlandse competitie meedeed voor de plekken voor Europees voetbal, moet het dit voetbaljaar hard werken om boven de degradatiestreep te blijven staan. Het verschil met Excelsior, dat zestiende staat, is vooralsnog drie punten, waardoor Vitesse de punten hard nodig heeft. Voor Cocu zou het daarbij bijzonder zijn als hij erin slaagt om tegen de club waarmee hij als trainer drie kampioenschappen vierde, een zege te pakekn. De wedstrijden van Vitesse tegen de Nederlandse topclubs bieden de oefenmeester dit seizoen ongetwijfeld hoop.

Vitesse sterk tegen topteams

Wanneer we uitsluitend kijken naar de wedstrijden die Vitesse tegen topclubs speelde, dan zorgt de huidige positie op de ranglijst voor een grote verbazing. In alle duels waren de ploegen namelijk behoorlijk in evenwicht. In de beginfase van het seizoen won Feyenoord met 2-5, maar kwam Vitesse wel op een voorsprong te staan. Vervolgens eindigde Ajax-uit gelijk (2-2), AZ-uit gelijk (1-1), PSV-uit met een nederlaag (1-0) en AZ-thuis met een verliespartij (0-1). Alle wedstrijden hebben minimaal één aspect met elkaar gemeen: Vitesse verdiende uiteindelijk meer, maar was ongelukkig in de afronding.

De analyse voor PSV is dan ook helder: de ploeg moet oppassen voor de snelle tegenaanvallen van Vitesse. De club uit Arnhem heeft dan geen geweldig elftal, maar aan de buitenkanten heeft Vitesse wel twee pijlsnelle aanvallers die in de counter dodelijk kunnen zijn. Dat heeft Ajax in de Johan Cruijff Arena gemerkt, want twee razendsnelle loopacties van Million Manhoef zorgden ervoor dat de Amsterdammers genoegen moesten nemen met een gelijkspel. Ook in het thuisduel van PSV tegen Vitesse stichtte Manhoef een aantal maal veel gevaar voor het doel van de tegenstander, waardoor Van Nistelrooij met zijn technische staf zal hameren op de restverdediging.

Aan de andere kant kan PSV zondag profiteren van een paar tekortkomingen van de opponent. Allereerst kan het gebruikmaken van een van de grootste eigen krachten: snelle tegenaanvallen. Vitesse heeft simpelweg al het gehele seizoen moeite om zich goed te organiseren bij balverlies, waardoor PSV zal loeren op de ruimtes die op dat moment ontstaan. Bovendien was het in januari behoorlijk gevaarlijk wanneer het de bal achter de achterste linie van Vitesse legde en kan dit in het GelreDome opnieuw voor mogelijkheden zorgen. Tot slot is Scherpen allerminst zeker met afstandsschoten, waardoor vooral Til zal weten wat hem te doen staat.

PSV alsnog de favoriet

Het moge duidelijk zijn dat PSV ook in Arnhem de favoriet zal zijn voor de overwinning. Tegelijkertijd is een stunt van Vitesse niet uitgesloten. Als we beide teams tegen elkaar afzetten, heeft het team van Van Nistelrooij op alle posities een betere speler staan. De bezoekers hebben daarnaast een goede periode achter de rug, bezitten de nodige ervaring om dergelijke uitduels zakelijk over de streep te trekken en kunnen aankomend weekend waarschijnlijk weer beschikken over de herstellende Luuk de Jong. Het kan tevens flink profiteren van puntverlies van Feyenoord en/of Ajax, waardoor de drive aanwezig zal zijn om de drie punten mee naar huis te nemen.

Anderzijds bezit Vitesse precies de kwaliteit waarmee Cambuur het PSV vorig weekend nog zo lastig maakte: snelheid op de vleugels. De verdediging van de uitploeg vertoonde grote kwetsbaarheden en het zorgde ervoor dat het even van slag was. Wanneer Vitesse aankomend weekend in staat is om het team uit balans te halen en na balverovering snel de zijkanten van het veld op te zoeken dan is een verrassend resultaat ogenschijnlijk niet ver weg. De toeschouwers kunnen in ieder geval rekenen op een open duel, waarbij PSV het meeste balbezit zal hebben en Vitesse zal loeren op de tegenaanval. Zondag moet blijken welke twee speltypen het meeste succesvol is.

0 Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:30
1+
Dumfries als voorbeeld: “Daar kijk ik wel naar op”
11:15
17+
‘Nagelsmann heeft groot nieuws voor Bayern München’
10:59
30+
Italiaanse media lyrisch over Oranje-tweetal: “Overweldigde iedereen”
10:45
11+
NEC kruipt uit dal: “Leek geen einde aan de ellende te komen”
10:29
31+
‘Vandaag Inside-gasten vluchten door achteruitgang’
10:15
339+
‘Megamiljoenendeal voor Brian Brobbey’
10:00
480+
Vermoedelijke opstelling NEC in bekerfinale tegen Feyenoord: opluchting in Nijmegen
09:54
168+
‘Bekerwinst niet nodig voor Feyenoord, twee keer dik gewonnen van Ajax’
09:39
11+
Trotse De Roon: “Als het zelfs tegen het grote Liverpool kan…”
09:24
314+
Onthuld: ‘Hélène Hendriks gespot met 22-jaar oudere vlam’
09:09
178+
‘Ajax-blunder met AZ-toptalent’
08:55
460+
Wilfred Genee doet boekje open over ‘Vandaag Inside-blaag’
08:40
53+
Perez tipt Koeman: “Gek om hem op te roepen als back”
08:25
539+
‘Frenkie de Jong-drama voor Ronald Koeman’
08:10
55+
‘Megaklap voor Ryan Gravenberch’
23:44
268+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
141+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
76+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
41+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
509+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie