De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette

Foto: De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette

Lasse Schöne stopt mogelijk aan het einde van het seizoen met zijn profcarrière. Het zou een stil einde betekenen van de Deen die bij NEC Nijmegen en Ajax zijn hoogtepunten beleefde. Vooral in Amsterdam slaagde hij erin om zijn dromen te verwezenlijken. Wie namelijk in de statistieken van Schöne duikt, komt erachter hoe groots hij als voetballer en mens was.

Inside: Schöne groeide bij Ajax uit tot groot voorbeeld

De in het Deense Taastrup geboren Schöne groeide in zeven seizoenen in de Johan Cruijff ArenA uit tot een clubheld. Maar eerlijk is eerlijk: bij zijn aanstelling hadden de fans nog weinig aandacht voor hem. In 2012, toen Frank de Boer aan het roer van de spelersgroep stond en het geld nog niet voor het oprapen lag, kwam de middenvelder als transfervrije speler binnen. Dat Ajax in een eerder stadium al overtuigd was geraakt van zijn kwaliteiten, bleek wel in 2002. Ajax poogde met John Steen Olsen aan het begin van zijn loopbaan namelijk om hem aan te trekken, maar destijds koos hij nog voor sc Heerenveen.

Een hoop wedstrijden in de Nederlandse competitie later, kwam de teamplayer gratis naar Amsterdam toe om zijn verbintenis tot medio 2015 te ondertekenen. De technische staf zag hem als ideale twaalfde man en gaf hem de vrijheid om zichzelf te bewijzen. En dat deed Schöne. Binnen een mum van tijd stond hij in het basisteam, eerst als controlerende middenvelder en daarna als rechtsbuiten. Hangend aan de rechterkant van het speelveld bleek Schöne met zijn uitstekende trap voor veel dreiging te kunnen zorgen. Zijn échte doorbraak zou pas een jaar later plaatsvinden, in het voetbaljaar 2013-2014.

Met 14 doelpunten in alle competities werd Schöne topscorer van zijn werkgever. Bovendien pakte hij de titel van Ajacied van het Jaar, waarmee hij onderstreepte dat hij met zijn kwaliteiten veel kon betekenen. Zijn tomeloze inzet zorgde ervoor dat De Boer een seizoen later een grote uitzondering maakte. De Amsterdamse clubleiding had in principe afgesproken dat spelers die een aflopend contract hadden en niet wilden verlengen, niet in aanmerking zouden komen voor speelminuten in de hoofdmacht. Aangezien Schöne transfervrij binnenkwam en positief in de spelersgroep lag, zag De Boer het door de vingers.

Lasse Schöne speelt inmiddels weer bij NEC.

Geweldige statistieken Schöne in Amsterdam

De twee seizoenen tussen 2014 en 2016 waren niet zijn meest succesvolste. Na tegenvallende resultaten werd hij het kind van de rekening en belandde hij op de reservebank. Een lucratief aanbod van Dinamo Moskou sloeg hij echter af, omdat hij graag voor Ajax wilde blijven uitkomen. Zijn geduld werd beloond. Onder Peter Bosz keerde hij terug als controlerende middenvelder en die rol hield hij onder Erik ten Hag, naast Frenkie de Jong. Het resulteerde in het voetbaljaar 2018-2019 in een droomseizoen, waarin zijn fantastische vrije trap op bezoek bij Real Madrid er nog altijd eentje is om in te lijsten.

Na het binnenhalen van de dubbel (kampioenschap en bekerwinst) en het behalen van de halve finale van de Champions League, waarbij het oogstrelende voetbal onder meer door de kwaliteiten van Schöne kwam, maakte hij een transfer naar de Serie A. Genoa had een mooi plan voor hem klaarliggen en geloofde in zijn kwaliteiten. Tot veel speelminuten zorgde het alleen niet. Schöne bleef uiteindelijk anderhalf seizoen in de Italiaanse Serie A voetballen en keerde daarna terug naar Nederland, om bij sc Heerenveen en NEC nog van waarde te kunnen zijn.

Zijn periode bij Ajax leverden geweldige statistieken op. Zo kwam hij in de Nederlandse competitie tot ruim 200 wedstrijden in de hoofdmacht, waarbij hij ongeveer in een op de vier wedstrijden een treffer én assist op zijn naam zette. Daarmee baarde hij vooral nationaal opzien met zijn betrokkenheid bij doelpunten. Europees gezien stond hij 63 wedstrijden op het speelveld en bleven zijn statistieken wat achter. Schöne had er echter het handje van om vooral op belangrijke momenten toe te slaan, waarmee hij zeer waardevol was tijdens duels waarom het ging.

 Aantal duels:Doelpunten:Assists:
Eredivisie2014946
KNVB Beker1952
Johan Cruijff Schaal4
Champions League3974
Europa League243
Totaal2876452
De statistieken van Lasse Schöne in de clubkleuren van Ajax.

Deen heeft veel records in handen

In zijn zeven seizoenen in Amsterdam kwam Schöne tot 287 wedstrijden in de hoofdmacht, waarmee hij op de dertigste positie staat van de ranglijst met spelers met de meeste wedstrijden voor de Amsterdammers. Schöne kreeg het in zijn laatste seizoen, het voetbaljaar 2018-2019, voor elkaar om Siem de Jong en Richard Witschge nog te passeren, die respectievelijk 277 en 286 wedstrijden op hun naam hebben staan. De Deense middenvelder kwam wel tekort voor Gerrie Mühren (298 wedstrijden) en Peter Boeve (296 wedstrijden), die beiden ook langer voor Ajax speelden.

Door zijn wedstrijden bij De Graafschap, NEC en sc Heerenveen, heeft Schöne intussen ook het record van de buitenlander met de meeste duels in de Eredivisie achter zijn naam staan. De ervaren voetballer heeft in Nijmegen nog altijd een basisplaats en zet dit seizoen het record dan ook verder op scherp. De afgelopen periode was Schöne bovendien meermaals aanvoerder van zijn team en speelt hij dan ook een cruciale rol in de strijd om plek 5, die NEC dit voetbaljaar met Ajax voert. De Amsterdammers staan slechts 2 punten voor, met nog acht duels voor de boeg.

  Aantal duels:Jaren actief voor Ajax:
28.Gerrie Mühren2981968 – 1976
29.Peter Boeve2961979 – 1987
30.Lasse Schöne2872012 – 2019
31.Richard Witschge2861986 – 2003
32.Siem de Jong2772007 – 2020
Lasse Schöne staat op plek 30 op de ranglijst van de spelers met het meeste aantal duels voor Ajax.

Stoppen van Schöne serieuze optie

Schöne doet dus nog altijd volop mee op het hoogste niveau, maar overweegt serieus om aan het einde van het seizoen de voetbalsport vaarwel te zeggen. Als speler dan, want achter de schermen zou hij met NEC onderhandelen over wat hij na zijn loopbaan voor de club kan betekenen. Voor Ajax is het eveneens iets om in de gaten te houden. Een speler met zo’n verleden binnen Ajax, verdient het simpelweg om in de toekomst een kans te krijgen in de organisatie. Schöne was binnen de club een voorbeeldspeler, die het team altijd boven het individu stelde. En zo’n persoonlijkheid kan Ajax binnen de club goed gebruiken.

Heeft Schöne alles uit zijn loopbaan gehaald?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik vind van niet
160+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie