AZ diep door het stof: “Dit is niet goed, heel slecht”

Foto: AZ diep door het stof: “Dit is niet goed, heel slecht”

Na afloop van het Conference League-duel tussen AZ en West Ham United ging het volledig mis op de tribunes. De Alkmaarders werden na een 0-1 nederlaag uitgeschakeld door The Hammers, waarna een aantal AZ-aanhangers hun frustraties de loop lieten op de hoofdtribune.

AZ-aanhangers zoeken confrontatie

Waar een week eerder nog familieleden van de Alkmaarse spelers en trainers werden lastig gevallen in het stadion van West Ham, daar leken AZ-aanhangers daar nu revanche voor te willen nemen. Een groep brak door een hek bij de hoofdtribune, waarna er schermutselingen ontstonden met mensen van West Ham. Spelers van de Londenaren sprongen er vervolgens ook tussen omdat ook enkele familieleden werden belaagd.

Robert Eenhoorn, algemeen directeur van AZ, stond er ook tussen. “Het was hectisch”, vertelde Eenhoorn tegenover ESPN. “Ik hoopte eigenlijk bij het hek aan te komen voordat-ie om was, maar dat was te laat. Ik zag allerlei mensen passeren. Dan hoop je nog dat het enigszins rustig blijft. Dit is niet goed, heel slecht.”

De algemeen directeur gaat dan ook diep door het stof. “Excuses naar West Ham dat dit gebeurd is. Vorige week hebben we ongeveer hetzelfde meegemaakt, maar niet zo erg als dit. Toen konden we het voorkomen, nu was er wel een confrontatie.”

Machteloze Eenhoorn

Eenhoorn zag wat er gebeurde en beschrijft het ontstaan van het voorval. “Jongens braken door het hek heen en kwamen op de hoofdtribune terecht. Ik stond ertussen en realiseerde me ook dat ik niet veel kon doen. Het was veel tegen veel.” De algemeen directeur vertelde ook dat er nog spelers van West Ham tussen stonden. “Je moet er helemaal niet aan denken dat daar iets mee gebeurt. Er zaten familieleden op de tribune, dus ik snap wel dat zij hen verdedigden. Ik zou precies hetzelfde hebben gedaan.”

Hoewel er eerder op de dag ook rellen waren tussen beide groepen, verwachtte Eenhoorn niet dat het in stadion opnieuw mis zou gaan. “Alles was onder controle en ik heb naar dat hek gekeken, maar dat is geen dun hekje. Je gaat ervan uit dat dat wel houdt. We moeten dit de komende dagen evalueren, vanuit onze kant en de politie. We gaan bekijken wat er beter had gemoeten. Het is niet zo dat ik in de war raak als mensen agressief worden, maar dit was veel tegen veel.”

Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 21 mei 2023 14:27.

Moeten uitsupporters geweerd worden om rellen te voorkomen?

  • Ja, dat zou beter voor de veiligheid zijn
  • Nee, clubs moeten zelf zorgen voor betere veiligheid in stadions
197+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie