‘Apotheker’ weer geruisloos vermengd met Feyenoord-succesrecept

Foto: ‘Apotheker’ weer geruisloos vermengd met Feyenoord-succesrecept

Enigszins verrassend was de terugkeer van Gernot Trauner in de basisopstelling van Feyenoord in het ruim gewonnen Europa League-duel tegen Shakhtar Donetsk. De Oostenrijker paste echter zoals vanouds weer in de formule die zijn ploeg naar ongekende hoogte laat stijgen.

Het scorebord in De Kuip gaf de negende speelminuut aan toen Gernot Trauner, door zijn geleerde uiterlijk ook wel de ‘Apotheker’ genoemd, op een voor hem karakteristieke een bal op het middenveld onderschepte. De verdediger liet zien nog altijd een meester te zijn in vooruit verdedigen, zijn Stellungsspiel bleek hij tijdens zijn afwezigheid vanwege een blessure nog niet verloren. Bij lange na niet zelfs.

Ingetogen

Trauner tikte de bal door naar een medespeler en een tiental seconden later lag de bal in het gastendoel na een sublieme individuele actie van centrumspits Santiago Giménez. De Kuip ontplofte, terwijl de man waar de aanval begon ingetogen de openingstreffer mee vierde. Gernot Trauner viel volgens trainer Arne Slot afgelopen weekend al “uitstekend” in tijdens het competitieduel tegen FC Volendam.

De beslissing om hem iets sneller dan verwacht tijdens de doordeweekse Europese strijd terug te laten keren in de basiself, was geen zeker geen verkeerde van de trainer van Feyenoord geweest. Trauners recept bleek tegen Shakhtar nog hetzelfde als altijd. Met nummer 18 op zijn rechte rug, de centrale verdediger heeft een karakteristiek loopje, deed hij zijn verdedigende werk alsof hij nooit last had gehad van een kniekwetsuur en dus was weggeweest.

En stond, zoals al gezegd, ook aan het begin van menig aanval. Wat opviel was dat Trauner – ook – de gave heeft om linies over te slaan bij het inspelen van ballen. Vanuit de laatste linie bereikte hij met strakke passes zijn medespelers bij Feyenoord in de aanval. Technische baas Arne Slot éist dat ook van zijn spelers in zijn Sturm und Drang-tactiek; de tegenstander met pressing en de bal zoveel als mogelijk vooruit spelen bij de keel pakken en nooit – of in ieder geval zo weinig mogelijk – loslaten.

Enkel

In minuut 78 hield menig Feyenoord-adept zijn of haar hart vast toen Trauner met een verbeten gezicht op het veld bleef zitten. Na een luchtduel was de verdediger verkeerd terechtgekomen en voelde hij een moment aan zijn enkel. Trauner wreef even over zijn pijnlijke gewricht, strikte zijn door een tegenstander per ongeluk uitgetrapte schoen.

Niet veel later wist hij echter alweer een rappe aanvaller van Shakhtar die loerde op een doelpuntje te snel af te zijn. Loos alarm dus, met de fitheid van Trauner was toch niets aan de hand. Hij haalde zelfs het eindsignaal, met om zijn arm de aanvoerdersband omdat regulier captain Orkan Kökcü zich had laten wisselen.

Gernot Trauner genoot schouder aan schouder met zijn manschappen na afloop van het ‘zevenklapperfeestje’ met de tienduizenden fans op de tribunes. Zijn kalende witte hoofd stak er zichtbaar bovenuit. Alhoewel er zijn gezicht weinig viel af te lezen, kon het bijna niet anders of de Feyenoord was blij dat zijn rentree als basisspeler een groot succes was geworden.

Luxeproblemen

De vraag is nu wat Slot komende zondag in de Klassieker gaat doen: begint Trauner wéér vanaf minuut één of kiest de technische staf voor die ándere technische formule – die zónder de ‘Apotheker’ – die ook zo succesvol is? Dus mét Lutsharel Geertruida en David Háncko in het centrum van de achterhoede en Marcus Pedersen aan de rechterkant. Dit zijn in ieder geval luxeproblemen voor Slot cum suis.

De keuze aan de linkerkant van de tegen Shakhtar qua doeltreffende afstandsschoten sublieme aanvaller Oussama Idrissi lijkt daarentegen wel een zekerheidje te zijn. Ajax is in ieder geval gewaarschuwd, al zal dat niet door de Europese monsterscore van aartsrivaal Feyenoord komen. Daarmee zouden de algehele prestaties van de Rotterdamse club dit seizoen tekort worden gedaan.

Ajax
Feyenoord
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 19 maart 2023 14:29.

Neemt Feyenoord na Klassieker afstand van Ajax in titelstrijd?

  • Ja
  • Nee
133+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
82+
‘Napoli slaat slag met enorme sensatie’
23:16
14+
”Onuitputtelijke’ Giroud en Milan akkoord over contractverlenging’
22:52
29+
Room dolgelukkig na treffen met Messi: “Heel speciaal”
22:26
76+
Speeches Blind en Wieffer bij Oranje op beeld gevangen
22:00
53+
Ajax en Curaçao verlengen samenwerking
21:36
157+
UEFA straft Mauro Júnior voor tirade tegen Sevilla
21:12
332+
“Niet verwacht dat Feyenoord zich zou melden”
20:48
89+
Ten Hag lyrisch over illuster clubicoon: “Hij is de allerbeste”
20:24
501+
‘Feyenoord-fans krijgen alsnog slecht nieuws uit Rome’
20:03
60+
Getergde Mancini niet te spreken over Italiaanse aanwas Serie A
19:39
62+
Enrique haalt uit: “Ongedierte en gieren profiteren als het slecht gaat”
19:16
240+
Atlético bevestigt slecht nieuws over Memphis
18:51
334+
‘Ajax-legende wees terugkeer in zijn hoogtijdagen af’
18:40
511+
‘Feyenoord liet groot talent lopen’
18:21
580+
Rashford onthult hét verschil tussen Louis van Gaal en Erik ten Hag
18:11
155+
“In het westen hebben ze geen idee hoe groot Twente is”
18:00
254+
Vader Ansu Fati furieus op Barça: ‘Naar Real Madrid?’
17:47
526+
PSV krijgt forse UEFA-straf voor veldbestormer
17:30
618+
Van Seumeren stelt Feyenoord als voorbeeld: ‘Ben jaloers als de pest!’
17:14
131+
Vitesse komt met statement na Abramovich-onthullingen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie