Ajax-talent klaar voor definitieve doorbraak

Foto: Ajax-talent klaar voor definitieve doorbraak

Ajax kon zondagmiddag na het duel met Sparta Rotterdam (2-2) over weinig zaken tevreden zijn. Het spel verliep zeer stroef, achterin was het gatenkaas en opnieuw leed het puntverlies. Tóch was er na de wedstrijd een groot lichtpunt: Mika Godts. De Belgische aanvaller is na zijn hamstringblessure klaar om door te breken in de hoofdmacht.

Inside: Veelbelovende ontwikkeling Godts bij Ajax

De achttienjarige Godts speelt alweer een tijdlang in Amsterdam. In januari 2023 maakte Ajax bekend dat het het talent had gecontracteerd. Hij kwam over van KRC Genk en daar balen de Belgen nog altijd van. “Wat ik – of wij – fout hebben gedaan, is dat Mika in zijn laatste contractjaar zat”, stelde Dimitri de Condé, Head of Football, onlangs in de podcast MIDMID. “Toen kwam Ajax met een aantrekkelijk aanbod. Ajax is een grote en prestigieuze club, wat het moeilijk maakte. Daar hebben we van geleerd. We moeten ervoor zorgen dat spelers in hun laatste contractjaar niet in het eerste elftal worden opgenomen. We hadden gehoopt hem richting een contractverlenging te duwen, maar we waren daar te laat mee.”

Anders dan Chuba Akpom en Carlos Forbs, is Godts in veel aspecten een typische Ajax-aanvaller. De jongeling houdt ervan om zijn directe tegenstander op te zoeken, kan uitstekend tussen de linies uit de voeten, zoekt naar combinaties, heeft een goede voorzet in huis en bezit eveneens de kwaliteiten om te versnellen. Het afgelopen jaar maakte hij dan ook een hoop indruk in Jong Ajax. In de wedstrijden die hij meedoet, maakt hoofdtrainer Dave Vos zijn pupil zeer belangrijk door hem als vrije linksbuiten te laten spelen. Het resulteert in veel gevaar aan de linkerkant van het veld, waar Godts met zijn Amsterdamse lef voor gevaar zorgt.

Rentree tegen Sparta smaakt naar meer

Begin december van vorig kalenderjaar kreeg Godts met een flinke domper te maken. De voetballer raakte in het duel met FC Den Bosch geblesseerd aan zijn hamstring en kreeg het nieuws dat hij maandenlang langs de kant zou staan. Het kwam op een ongelukkig moment, aangezien de voorbije maanden veel kansen lagen om in het eerste team speelminuten op te doen. Zo waren de afgelopen tijd Steven Bergwijn én Steven Berghuis geblesseerd, waardoor John van ‘t Schip een linksbuiten goed had kunnen gebruiken. Inmiddels is Godts weer fit en kreeg hij in de uitwedstrijd tegen Sparta de kans om zichzelf te bewijzen.

Voorafgaand aan de wedstrijd maakte de oefenmeester voor de camera van ESPN duidelijk waarom hij Godts in het basisteam zette: “Het is een grillige buitenspeler, die heel veel acties wil maken. Je kijkt ook naar een stukje onvoorspelbaarheid. Het ontbeerde ons aan individuele acties, dat heeft hij wel. Daarom zijn we op hem teruggevallen.” Dat was in Rotterdam uitstekend te zien. Hoewel hij door de spanning niet zoveel lef had als hij normaliter in Jong Ajax laat zien, was hij in de eerste helft in aanvallend opzicht de gevaarlijkste man van het veld. Dat het niet tot een doelpunt of assist leidde, had naast zichzelf ook met zijn teamgenoten te maken.

Bergwijn kwam na een uur spelen voor hem in de ploeg, waarmee Godts uiteindelijk langer speelde dan voorafgaand was afgesproken. Ondanks het chagrijn van het puntverlies hadden Bergwijn en Van ‘t Schip alleen maar positieve woorden over voor zijn optreden. Zijn ploeggenoten herkennen het enthousiasme dat Godts tegen Sparta op het veld leverde, een eigenschap die Ajax dit seizoen mist op het veld. Beide mannen noemden hem dan ook de beste man van de Amsterdammers, en dus lijken speelminuten in de komende weken in het verschiet te liggen. Het biedt Van ‘t Schip in aanvallend opzicht eindelijk weer eens wat perspectief.

Mika Godts voor Jong Ajax in actie tegen Willem II.

Godts ander type dan Forbs

De blijdschap over Godts zegt allereerst iets over de status van het huidige Ajax. Waar de Belg een aantal jaren geleden een jeugdspeler was geweest die zich nog maar moest bewijzen in de hoofdmacht, hangen Ajacieden in de huidige situatie hun hoop aan hem op. Anderzijds biedt de Ajax-status anno 2024 de jeugdspelers eindelijk wat meer perspectief om zich in het eerste team te ontwikkelen. Slechter dan dit voetbaljaar kan het namelijk niet worden en ondanks dat de jeugdopleiding niet van een topniveau is, heeft de club weldegelijk een aantal spelers in huis die in de toekomst de top kan bestormen. Godts heeft die kwaliteiten én past ook nog eens perfect bij Ajax.

Wanneer we hem afzetten tegen Forbs, die afgelopen zomer overkwam van Manchester City, zijn er grote verschillen te ontdekken. De Portugees heeft met zijn snelheid en neusje voor het doel weldegelijk de kwaliteiten om het op een goed niveau te kunnen maken, maar door de speelwijze van Ajax kan hij daar niet van profiteren. Tegenstanders graven zich veelal tegen Ajax in, waardoor hij amper gebruik kan maken van zijn snelheid. In de kleine ruimte komt Forbs al snel in de problemen terecht, omdat zijn technische vermogen behoorlijk matig is. De buitenspeler is kortom niet geschikt om in de Johan Cruijff ArenA te slagen.

Godts is juist een ander type voetballer. Hij houdt ervan om zijn mannetje te passeren, heeft een uitstekende dribbel in huis en is snel op de eerste meters, waardoor hij voor tegenstanders lastig te verdedigen is. Hoe meer minuten hij in het eerste team zal maken, des te meer zullen zijn kwaliteiten tot uiting komen. Indien Godts de komende maanden niet geblesseerd raakt, is het kortom een kwestie van tijd totdat hij definitief doorbreekt. Van ‘t Schip zal hem in de laatste acht competitiewedstrijden vaker in het team zetten, wat alleen maar goed voor zijn ervaring is. Als Godts de komende jaren zijn huidige ontwikkeling weet door te trekken, dan kunnen de Ajax-supporters een hoop van hem verwachten.

Moet Godts tegen PEC Zwolle in de basis staan?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
324+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie