Ajax neemt opvallend risico in crisisjaar

Foto: Ajax neemt opvallend risico in crisisjaar

Brighton & Hove Albion had donderdagavond geen enkele moeite met Ajax. Het is nauwelijks meer een verrassing en dat maakt het des te pijnlijker voor de Amsterdammers. Dat de Engelsen, die volgens Brian Brobbey geweldig voetbal spelen, hun eerste zege óóit in Europees verband behaalden, zegt genoeg over de staat van het huidige Ajax. John van ‘t Schip moet uitkomst bieden, maar het is de vraag of hij dit wel kán.

Opinie: Ajax-DNA en voetbalervaring moeten Van ‘t Schip helpen

Op de voetballer en mens Van ‘t Schip is niets aan te merken. Maar liefst elf seizoenen lang stond de aanvaller onder contract bij Ajax en veroverde hij een vracht aan prijzen. Vervolgens besloot hij in 1992 naar Genoa te verkassen om in zijn laatste jaren als speler in Italië te genieten van het leven. Dat in combinatie met zijn meer dan veertig wedstrijden voor het Nederlands elftal, waaronder het Europees kampioenschap in 1988, maakt dat hij een carrière heeft om ‘u’ tegen te zeggen. Ook staat Van ‘t Schip bekend als een zeer gerespecteerd man die met een groot gedeelte van de voetballerij op goede voet staat.

Als hoofdtrainer kunnen we echter niet zeggen dat Van ‘t Schip is geslaagd. In het verre verleden, in 2001, begon hij ooit bij FC Twente, waar hij ternauwernood kon voorkomen dat de Enschedeërs onderaan eindigden. Vervolgens kwam een lange periode waarin hij assistent was van Marco van Basten. Van ‘t Schip stond daarna nog op eigen benen bij Melbourne Heart (Australië), Guadalajara (Mexico), Melbourne City (Australië), PEC Zwolle en de nationale ploeg van Griekenland. Als eindverantwoordelijke maakte hij nergens een onuitwisbare indruk, al waren de Grieken de laatste jaren zeer tevreden over het werk dat hij verrichtte.

Aan ervaring heeft Van ‘t Schip door zijn jarenlange trainersloopbaan geen gebrek, maar op andere gebieden is het de grote vraag of hij wel de geschikte man is om met Ajax de weg omhoog te vinden. De laatste dagen zijn er twee argumenten veel te horen, namelijk het hebben van een Ajax-DNA én zijn rijke voetballoopbaan. Beide aspecten zijn echter bedenkelijk. Allereerst het verleden van Van ‘t Schip als voetballer. Het (recente) verleden heeft al tientallen keren aangetoond dat het voor een trainer een pré is om te weten hoe het is om in de top te spelen, maar dat in het vakgebied van hoofdtrainer veel meer zaken nodig zijn.

Het hebben van een Ajax-DNA is op de lange termijn goed nieuws. Zo profiteerden deze eeuw onder meer Ronald Koeman en Frank de Boer flink van hun verleden als voetballer van Ajax, waardoor ze zich beter konden verplaatsen in de club. In de huidige situatie lijkt Van ‘t Schip hier ook weinig aan te hebben. De afgelopen wedstrijden tonen aan dat het spelen van de Amsterdamse speelstijl vrijwel onmogelijk is met het huidige spelersmateriaal. De individuele spelers hebben simpelweg te weinig spelinzicht om op te bouwen, zijn niet rustig genoeg aan de bal en laten de linies te ver uiteenlopen, waardoor de Amsterdammers voortdurend in de problemen terechtkomen.

Van ‘t Schip als bondscoach van Griekenland.

Van Gaal neemt grote gok met aanstelling interim-trainer

IJzeren discipline is dan ook het kernbegrip voor succes, maar met het karakter van Van ‘t Schip lijkt hij niet de geknipte trainer om dit in het team te slijpen. Interviews in de voorbije dagen met mensen die met hem hebben gewerkt, toonden aan dat hij een uitstekende people manager is, maar dat hij niet bepaald de hoofdtrainer is die paal en perk stelt en de spelers op een harde manier kan laten weten wat hij van hen verwacht. Juist dat lijkt bij het huidige Ajax nodig, waarbij onder meer Steven Berghuis ontevreden op het trainingscomplex zou rondlopen. Van ‘t Schip moet daar verandering in brengen, maar is dat niet gewend om te doen.

Natuurlijk zal de clubleiding achter de schermen allang naar volgend seizoen kijken en bezig zijn met een nieuwe spelersselectie. Het is echter belangrijk om óók alles uit de huidige spelersgroep te halen, zodat mogelijk nog Europees voetbal kan worden behaald. Daarvoor is echter een shock effect nodig, waarbij in de selectie duidelijk wordt dat er snel iets moet veranderen. Van ‘t Schip zal in Amsterdam moeten bewijzen dat hij weldegelijk de grote redder van Ajax kan zijn. Hij heeft daarbij het vertrouwen van Louis van Gaal die het huidige Ajax naar zijn hand zet. De komende maanden moet Van ‘t Schip aantonen dat Van Gaal met zijn aanstelling niet in de fout is gegaan.

Jordi Smit

Jordi Smit (1996) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over Ajax en AZ. Ook richt hij zich op clubs in de Premier League en op het nationale team van Engeland. Elke zaterdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Smit is sinds vijf jaar journalist. Tips? [email protected].

Gaat Ajax dit seizoen Europees voetbal halen?

  • Ja, ik denk het wel
  • Nee, ik verwacht het niet
728+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie