Ajax-nachtmerrie geanalyseerd: “Ingecalculeerd risico”

Foto: Ajax-nachtmerrie geanalyseerd: “Ingecalculeerd risico”

Ajax is bezig aan een teleurstellend seizoen in de Eredivisie. Na de 2-3 nederlaag tegen Feyenoord van afgelopen weekend, is de landstitel verder uit het zicht geraakt en moet het bovendien hard werken om de tweede positie vast te houden. Volgens Tom Knipping heeft het mislopen van de Champions League zeker financiële consequenties, al zorgt het niet direct voor grote problemen. Dat vertelt hij bij Voetbal International.

De Nederlandse topclub kreeg het de afgelopen jaren voor elkaar om zowel nationaal als Europees op hoog niveau te presteren. Het bracht de transfersommen en salarissen flink omhoog, waardoor het spelers van een hogere categorie naar de club kon halen. Daarvoor heeft Ajax echter wel elk seizoen de Champions League-inkomsten nodig.

Wanneer de club geen tweede wordt en zich daarmee niet plaatst voor het miljardenbal, loopt het dertig tot veertig miljoen euro mis. “De kosten zullen ongeveer op hetzelfde niveau blijven. Dan zit je met een begrotingstekort van ongeveer veertig miljoen en daar komen de transfers nog bij. De transferkosten van Ajax liggen tegen de zestig miljoen per jaar. Tel daar het operationeel resultaat bij en je begint het seizoen eigenlijk op min honderd miljoen euro. Dat moet je dan goedmaken om in de zwarte cijfers uit te komen.”

De club gaat volgens hem echter niet omvallen. “Ajax heeft door de jaren heen heel veel goede transfers gehad, waardoor je kapitaal op het veld hebt staan om het goed te maken. En Ajax is sinds 2009 niet meer buiten de top twee gefinisht, dus de kans dat je meedoet aan de Champions League is vrij groot. Ze zullen het zien als een soort ingecalculeerd risico.”

Spannende eindfase Eredivisie

Aan het einde van het seizoen treft Ajax nog de twee directe concurrenten. Zo staat op 23 april een uitwedstrijd tegen PSV op het programma, terwijl het een week later in de Johan Cruijff Arena speelt tegen AZ. De Amsterdammers spelen het laatste duel van het competitieseizoen bij FC Twente, terwijl PSV op bezoek gaat bij AZ.

Is het huidige seizoen van Ajax een incident?

  • Ja, ik denk het wel
  • Nee, zeker niet
389+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie