Ajax maakt zich op voor onhoudbaar afscheid

Foto: Ajax maakt zich op voor onhoudbaar afscheid

Mohammed Kudus speelt zondagmiddag in Enschede hoogstwaarschijnlijk zijn laatste wedstrijd voor Ajax. De Ghanees heeft een eerder aanbod van Ajax voor een contractverlenging naast zich neergelegd en aast op een vertrek. Gezien de duur van zijn contract en de financiële situatie van de club lijkt Ajax zich erbij neer te leggen. Hoe groot is het gat dat Kudus in Amsterdam achterlaat?

Wisselende seizoenen Kudus

De komst van Kudus in 2020 was veelbelovend. De toenmalig middenvelder maakte bij Nordsjaelland naam en kostte Ajax 9 miljoen euro, waardoor de verwachtingen hooggespannen waren. In zijn eerste seizoen raakte hij echter geblesseerd aan zijn meniscus, wat ervoor zorgde dat hij rond de kerstperiode maar liefst 3 maanden langs de kant moest toezien hoe zijn team speelde. Het zorgde ervoor dat Kudus slechts 8 keer in het basisteam mocht beginnen en 9 keer als invaller binnen de lijnen kwam. Daarin was hij redelijk effectief, want met 4 doelpunten en 3 assists kon hij alsnog belangrijk zijn voor zijn ploeg.

Na een langdurige coronastop ging de Eredivisie in het najaar weer van start en was het de hoop dat Kudus zijn definitieve doorbraak zou beleven. Opnieuw gooide een kwetsuur echter roet in het eten. Eerst was het zijn enkel die dwars zat, waarbij hij 2 maanden de tijd nodig had om volledig te herstellen. Kudus kreeg vervolgens te maken met gebroken ribben die hij opliep in een duel met Ghana tegen Zuid-Afrika. In het seizoen 2021/2022 speelde hij daarom nog minder dan in zijn debuutjaar. Ditmaal ging het om 4 basisplaatsen en 12 invalbeurten, waarin hij een treffer en een assist op zijn naam zette.

Kudus was vorig kalenderjaar na twee seizoenen gevoelsmatig klaar in Nederland en drong bij Ajax aan op een vertrek naar Chelsea, maar de Amsterdammers lieten dat niet toe. Hij had daarbij het geluk dat Alfred Schreuder het in hem zag zitten. Hoewel Ajax Brian Brobbey voor meer dan 15 miljoen euro had aangetrokken voor een basisplaats, was het Kudus die onder de oefenmeester meestal in het centrum van de aanval stond. Met John Heitinga als de vervanger van Schreuder verhuisde hij naar de rechterkant van het veld. Ondanks een hamstringblessure van een maand, wist hij in 18 basisplekken en 11 invalbeurten voor 11 doelpunten en 3 assists te zorgen.

Vertrekwens naar buitenland

Wanneer we naar de statistieken van dit seizoen van Kudus kijken, en daarin meenemen dat Ajax bezig is aan een zeer teleurstellend jaar, dan spat de potentie van de voetballer af. Desondanks slaagde de Afrikaan er nog altijd niet in om een onmisbare rol in het team te vervullen. Zo had Sjoerd Mossou laatst de nodige kritiek in de Voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad toen hij tegen FC Groningen telkens zijn man liet weglopen. “Kudus laat het volledig lopen als een voetballer op zondagochtend die nog speelt met een kater van de avond ervoor. Dit is hoe een amateurvoetballer druk zet, maar dan wel in het vierde of vijfde team. Het was een veelzeggend moment”, liet hij weten.

Het is daarom de vraag of deze zomer al het juiste moment is om de deur van de Johan Cruijff ArenA achter zich dicht te doen. Kudus is daar echter wel van overtuigd, zo vertelde zijn zaakwaarnemer Jennifer Mendelewitsch laatst in een gesprek met De Telegraaf. Waar de speler in april van Ajax een voorstel voor een contractverlenging zou hebben gehad, kijkt Kudus voornamelijk vooruit. “Ik denk dat het voor zowel Ajax als voor Mohammed het beste is dat hij nu een transfer maakt. Dit is het goede moment”, laat Mendelewitsch weten. “Hij heeft een voorstel om zijn contract tot de zomer van 2026 te verlengen naast zich neergelegd.”

De aanvaller lijkt niet te hoeven vrezen dat de komende maanden geen club geïnteresseerd in hem is, want naar verluidt hebben meerdere partijen al bij zijn zaakwaarnemer geïnformeerd over zijn status. Kudus, die in Amsterdam nog over een contract tot medio 2025 beschikt, kan na zijn uitblinkende rol tijdens het wereldkampioenschap in Qatar rekenen op veel interesse vanuit de Premier League. Onder meer Arsenal, Newcastle United en het Manchester United van Erik ten Hag zouden overwegen om een bod op hem uit te brengen. Het zou daarbij gaan om een bedrag van rond de 45 miljoen euro, waarmee Ajax een flinke winst zou maken ten opzichte van het aankoopbedrag.

Kassa voor Ajax

Nu duidelijk is dat er met Kudus niet valt te praten over een langer verblijf, gaat de focus van de clubleiding snel vooruit. Directeur voetbalzaken Sven Mislintat heeft het doel om de selectie komende zomer van verse krachten te voorzien en kan de transfersom van Kudus goed gebruiken om dit kracht bij te zetten. Hoewel hij dit seizoen uitstekende cijfers neerzette, laten zijn statistieken van de voorbije jaren zien dat Ajax door blessures en mindere perioden niet volledig op hem kan vertrouwen. Ook tonen de vele positiewisselingen (Kudus speelde bij Ajax controlerende middenvelder, aanvallende middenvelder, linksbuiten, spits en rechtsbuiten) aan dat hij niet volledig in het gehanteerde systeem past.

Met zijn nog tweejarige contract zullen de alarmbellen bovendien luid afgaan. Eerder maakte Ajax namelijk de keerzijde mee om spelers aan hun contract te houden. Zo besloten Noussair Mazraoui en André Onana in het verleden ook om niet te verlengen, waarna de club hen in hun laatste contractjaar niet meer verkocht kreeg. Het resultaat was dat de mannen, die dit seizoen uitkomen voor respectievelijk Bayern München en Internazionale, afgelopen zomer gratis de deur uitliepen. Als Ajax beide spelers had verkocht dan had de club eenvoudig tussen de 40 en 50 miljoen euro op de rekening kunnen bijschrijven.

Of Ajax na komende zondag de voorronde van de Champions League, Europa League of Conference League ingaat: het feit blijft dat de poulefase van het hoogste toernooi ver weg is. Het betekent dat het komend seizoen veel geld misloopt en dat het dit op andere manieren alsnog moet bewerkstelligen. Ajax moet dit gedeeltelijk voor elkaar zien te krijgen met de prestaties op het veld, terwijl een afscheid van Kudus eveneens zal helpen. Niet alleen geeft de club dit financiële ruimte om de transfermarkt op te gaan, ook heeft Ajax in het nieuwe seizoen niets aan een speler die liever niet meer in Amsterdam was geweest.

Wat moet Kudus doen?

  • Nog een seizoen bij Ajax blijven
  • Naar het buitenland vertrekken
1265+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:50
4+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
68+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
168+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
66+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
88+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
38+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
230+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
7+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
266+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
18:10
142+
Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”
17:50
31+
Opstellingen Heerenveen en PSV: Bosz wijst vervanger van Dest aan
17:37
29+
Kind van de club verlengt bij Feyenoord tot 2025
17:30
154+
‘Hij is zeker geschikt om Slot op te volgen bij Feyenoord’
17:10
94+
Slot nu al geconfronteerd met opdringerige Engelse journalisten
17:00
126+
Liverpool IDEAAL voor Geertruida | Stalen Snor #55
16:50
95+
KNVB komt met update over geblesseerde Frenkie de Jong
16:30
27+
Akkoord op komst: EK-deelnemers mogen 26 spelers meenemen
16:10
207+
‘Van Praag redt eigen hachje met terugkeer Kroes’
15:51
2480+
‘Transferverrassing Berghuis en Bergwijn’
15:26
518+
Ajax verrast met Alex Kroes-wending
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie