‘Ajax-leiding velt oordeel over lot Alfred Schreuder’

Foto: ‘Ajax-leiding velt oordeel over lot Alfred Schreuder’

Ajax heeft de teleurstellende eerste seizoenshelft afgesloten met een 3-3 gelijkspel bij laagvlieger FC Emmen. De druk op trainer Alfred Schreuder is gigantisch, maar op dit moment lijkt de clubleiding niet aan te sturen op een breuk.

Het Algemeen Dagblad vraagt zich af of de oefenmeester nog wel de juiste man is voor Ajax. “De lijdensweg van Ajax eindigde in Emmen ‘in stijl’ (3-3). De abominabele laatste week voor de winterstop toont aan dat het aanblijven van Alfred Schreuder nog riskanter is dan een trainerswissel”, zo schrijft clubwatcher Johan Inan in een anayse. “Dat Ajax door het verlies van vijf basisspelers Europees een pas op de plaats maakte, kan daar wellicht nog mee verklaard worden. Dan mag de Amsterdamse directie zich wel afvragen hoe het kan dat het heviger gewijzigde Feyenoord zich tot winterkampioen kroonde. En of de veelal ziek, zwak of misselijk blijkende nieuwkomers iets over het aankoopbeleid of de capaciteiten van de trainer zeggen.”

De AD-journalist vervolgt: “De manier waarop Ajax het belangrijkste doel van het seizoen – titelprolongatie – op het spel zette, kan onmogelijk worden goedgepraat door de zomerse metamorfose. In een week tijd toonde het elftal zich in alle opzichten rijp voor een trainerswissel. Door tegen PSV het zevende opeenvolgende topduel te verliezen, door tegen Vitesse de defensieve lekkage te vergroten en door tegen een andere moeilijk scorende degradatiekandidaat met drie tegengoals ook ‘mentale problemen’ te tonen.”

Géén ontslag

Verzachtende omstandigheden zijn er zeker, maar die wegen volgens Inan niet op tegen de teleurstellende prestaties. Toch voorziet de Ajax-trainer geen breuk: “Schreuder stelde ‘te weten hoe het werkt’, maar ook te verwachten in 2023 nog voor de groep te staan. Hij sprak al met de clubleiding over een in zijn ogen onvermijdelijke kwaliteitsimpuls. ‘Er moeten dingen veranderen’, stelt de trainer. Dat hij snel kop van Jut wordt, is niet logisch gezien het vertrouwen dat hij vorige week tijdens de aandeelhoudersvergadering nog genoot, het eerder beloonde engelengeduld van directeur Edwin van der Sar en het schuldgevoel van de rest van het technisch hart.”

“Aannemelijker is dat Ajax de lange winterstop gebruikt om – ook met versterkingen – selectie en harmonie te repareren. De vraag is echter of Schreuder dan wél alles uit collectief en individu weet te persen, of dat Ajax opnieuw kapitaal vernietigt”, zo besluit Inan.

Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 3 december 2022 17:09.

Terecht?

  • Ja
  • Nee
2082+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie