Dusan Tadic staat voor verrassende move

Foto: Dusan Tadic staat voor verrassende move

Dusan Tadic heeft te maken met een heel wat nieuwe collega´s bij Ajax. De aanvoerder van de Amsterdammers lijkt ook aankomend seizoen zijn imposante statistieken nog indrukwekkender te gaan maken, maar krijgt daar wel een grotere uitdaging dan vorig seizoen. Daar zorgt niet alleen de aangetrokken concurrentie voor, maar ook het vertrek van spelers als Sébastien Haller. Op zijn drieëndertigste heeft Tadic daardoor nog één grote verrassing voor zijn voetbalpensioen die magische linker zitten. 

Dusan Tadic was voor zijn komst bij Ajax al een begrip in het Nederlandse voetbal. Sinds zijn entree in de Johan Cruijff ArenA heeft de Servisch international liet de linksbuiten zien waarom Marc Overmars destijds zo´n veertien miljoen euro overmaakte naar Southampton. Een dergelijk transferbedrag was een paar jaar geleden nog extreem hoog voor de Amsterdammers – zo snel veranderd de voetbalwereld tegenwoordig. Helemaal voor een speler die geen doorverkoopwaarde heeft, of de kans daarop véél kleiner is. Daarmee is Tadic, samen met verdediger Daley Blind, binnen het transferbeleid van Ajax een bijzonderheid en die speciale status was de afgelopen jaren ook op het veld te zien. 

Ajax

Dat Tadic destijds aangetrokken kon worden, had voor een groot deel te maken met de persoonlijke voorkeur van de aanvaller. Tadic is al jarenlang fan van de Amsterdammers en kon een kans om voor Ajax te spelen daarom niet laten schieten. De investering heeft Ajax ook geen windeieren gelegd. De Amsterdammers groeiden aan de hand van de Servische sterspeler uit tot een team dat de grootste verenigingen van Europa het vuur aan de schenen kan leggen. De Servisch international was onder Ten Hag vaak de eerste speler die op het wedstrijdformulier stond. Dat had natuurlijk ook te maken met doelpunten, assists en dreiging die van Tadic afgaan, maar ook met de concurrentiepositie die er gefaciliteerd werd. 


Of beter gezegd: de concurrentiepositie die er de afgelopen jaren niet gefaciliteerd werd door de clubleiding.
Tot aan dit seizoen had Tadic een enorme luxe-positie binnen de selectie van de Amsterdammers. De Servische aanvaller had in een verder verleden concurrentie van Quincy Promes, die na het vertrek van zijn maatje Hakim Ziyech ver terugzakte in de Ajax-pikorde en uiteindelijk naar Spartak Moskou vertrok. Als vervanger kwam daar de Deense buitenspeler Mohamed Daramy voor terug, maar het voormalige FC Kopenhagen-talent kon niet bij het niveau van de Amsterdammers aanhaken, laat staan het Tadic lastig maken voor een basisplek. Daardoor speelde Tadic niet alles. Daardoor moest Tadic bijna alles spelen – vorig seizoen miste de linksbuiten alleen de eerste twee bekerrondes (tegen amateurclubs, red.) en één Champions League-wedstrijd (tegen Sporting Lissabon, red.). 

In de vierenveertig wedstrijden die Tadic vorig seizoen op het veld stond, was hij met zestien doelpunten en tweeëntwintig (!) assists opnieuw van onschatbare waarde voor de Amsterdammers. Dat terwijl het spelersprofiel van Tadic al lang niet meer de moderne linksbuiten belichaamt. Tadic is linksbenig, is nooit watervlug geweest en heeft ook een flitsende van-buiten-naar-binnen-actie, wat in dezen ook één van de redenen is waarom Tadic zo’n succes is als linksbuiten: je weet immers nooit wat hij gaat doen als hij de bal aan zijn voet heeft en met het technische vermogen en het inzicht van de Servische aanvaller, is dat vragen om defensieve problemen. 

Dusan Tadic

Eén blik op de huidige selectie van Ajax vertelt dat Tadic die onaantastbare status als linksbuiten dit seizoen niet langer geniet. Dat heeft in eerste instantie niets met de voetballer Tadic te maken, die hoogstens een jaar ouder wordt en daar mogelijk de (fysieke) gevolgen meer van gaat ervaren. De international wordt in november 34 jaar en hoewel dat in deze voetbalwereld niet veel zegt – kijk naar de toptransfer van Robert Lewandowski naar FC Barcelona – zal Ajax toch binnen één of twee seizoenen een vervanger klaar moeten hebben staan én in de tussentijd ervoor zorgen dat het kwaliteitsgat tussen Tadic en de rest van de selectie niet zo groot blijft als de Grand Canyon.


De keuzes voor linksbuiten zijn voor trainer Alfred Schreuder een stuk groter dan dat Ten Hag de afgelopen jaren had. Daramy zal ongetwijfeld de kans krijgen om te laten zien wat hij in een jaar Ajax allemaal geleerd heeft, maar Jong Ajax-uitblinker Naci Ünürvar lijkt de Deens international in de pikorde al voorbij gestevend. De jongeling gaf aan dat hij dit seizoen speelminuten wil maken op het hoogste niveau en lijkt daar géén huurperiode bij een andere Eredivisie-club voor nodig te hebben – al zou dat voor wekelijkse speelminuten wel het beste zijn voor Ünüvar. Helemaal in de wetenschap dat Ajax onlangs haar transferrecord verbrak om linksbuiten Steven Bergwijn los te weken bij Tottenham Hotspur. Daardoor had Ten Hag één keuze uit linksbuiten terwijl Schreuder er minimaal twee heeft.

Zo krijgt Tadic voor het eerst sinds zijn entree bij Ajax (2018, red.) te maken met écht serieuze concurrentie. Sterker nog: Bergwijn is op basis van zijn spelersprofiel een véél geschiktere keuze op de flanken. Met zijn snelheid, behendigheid, techniek en doelpuntenhonger is hij het water dat tegenover Tadic’ vuur staat en dat heeft vooral in wedstrijden waar de ruimtes klein zijn, en je dus extra veel hebt aan snelle en behendige spelers, méér voordelen om met een linksbuiten te spelen die vooral op basis van combinaties en fysiek spel zichzelf en zijn teamgenoten in kansrijke posities brengt en Tadic op papier en in theorie niet eens in de basis hóéft te staan aankomend jaar. 

Ajax-verrassing

Dat de sterspeler als één van de eerste namen op het wedstrijdformulier zal staan, lijkt geen twijfel over. Dat maakt de puzzel voor Alfred Schreuder echter wel een stuk complexer. De Ajax-trainer weet dat Tadic op meerdere posities uit de voeten kan. Als spits kan de Servische aanvaller als alternatief achter Brian Brobbey dienen. Dat werd al eerder door Ten Hag (succesvol) in werking gesteld, alleen in de Eredivisie ontbreekt het vaak aan ruimte achter de defensie om met een valse nummer negen te spelen – daar staat de gemiddelde Eredivisie-ploeg véél te defensief voor ingesteld in de wedstrijden tegen Ajax. 


Spelers zoals Brobbey en Bergwijn kunnen natuurlijk ook profiteren van iemand zoals Tadic als teamgenoot. De technische, snelle spelers hebben altijd een sterk en stabiel aanspeelpunt in de aanval, een ervaren speler die zich niet makkelijk van de bal af laat zetten en iemand die ook nog de technische bagage en het inzicht heeft om het spel te versnellen of een belangrijke pass te geven. Kijk je naar de posities binnen het Ajax-spel waar deze kwaliteiten vooral gevraagd worden, kom je eerder uit op ‘acht’ of op ‘tien’ dan op ‘elf’. Dat zijn ook nog eens posities waar de gebrekkige snelheid van de buitenspeler niet opvalt én hij zijn imposante fysiek kan blijven gebruiken om als diep aanspeelpunt te fungeren – maar dan met een linie vóór hem in plaats van de defensie van de tegenstander / ruimte achter de defensie (in de Champions League, red.) 

Daardoor lijken niet de flanken, maar de as de beste positie te worden voor Tadic. De Servische aanvaller hoeft vanuit het centrum niet zo explosief te zijn, heeft (veel) meer bewegingsvrijheid en kan vanuit de as van het veld met dezelfde loopacties ook meer ruimtes maken voor zijn medespelers. Het belangrijkste voordeel voor Ajax is dat de explosiviteit van twee flanken komt (Bergwijn – Antony), er meer fysieke stuwkracht en meer scorend vermogen (in vergelijking met Steven Berghuis) vanuit het aanvallende middenveld is en je nog steeds de directe en loepzuivere passes krijgt.

TIP: Verdien 9 keer je inleg als Tadic Eredivisie-topscorer wordt!

Waar speelt Tadic komend seizoen?

  • Linksbuiten
  • Aanvallende middenvelder
  • Spits
  • Centrale middenvelder
  • Rechtsbuiten
  • Op de bank
3191+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie