Ajax verspilt miljoenen met Suárez-terugkeer

Foto: Ajax verspilt miljoenen met Suárez-terugkeer

De terugkeer van Luis Suárez bij Ajax is weer onderwerp van gesprek in Amsterdam en omstreken. De Uruguayaanse aanvaller werd bij zijn vertrek bij FC Barcelona al nadrukkelijk in verband gebracht met een terugkeer in de Johan Cruijff ArenA. Destijds koos de spits voor Atlético Madrid, waar zijn contract aan het einde van het seizoen afloopt. Een terugkeer zal op dit moment echter voor meer problemen dan oplossingen zorgen. 

Ajax heeft nog altijd een speciale plek in het hart van Luis Suárez. De Uruguayaanse aanvaller werd door de Amsterdammers overgenomen van FC Grongingen. Na een korte aanpassingsperiode veroverde de spits al snel de harten van de Amsterdamse voetbalfan. Zijn controversiële manier van spelen, in die tijd frommelde Suárez zich een weg door de defensies in de Eredivisie, groeide langzaam maar zeker uit tot acties met een hoog rendement. Het verbaasde niemand dan ook dat Liverpool op de stoep stond om de spits in de wintertransferwindow van 2011 voor ruim 25 miljoen euro over te nemen van Ajax. Destijds verklaarde Suárez al dat hij op een dag weer het rood-witte shirt om zijn schouders willen doen. Inmiddels begint die tijd te dringen, al kun je jezelf afvragen welke meerwaarde Suárez überhaupt heeft in dit Ajax. 

Luis Suárez

De statistieken van de Uruguayaan liegen er nog steeds niet om. In zijn tijd bij Ajax produceerde Suárez in 159 wedstrijden voor de club 111 doelpunten en 68 assists. Bij Liverpool deed de aanvaller dat met 82 doelpunten en 46 assists nog eens dunnetjes over. Bij FC Barcelona, dat in de zomer van 2014 ruim tachtig miljoen euro overhad om Suárez naar Camp Nou te halen, beleefde de 130-voudig international zijn hoogtijdagen. 


Mede door support van aanvallers zoals Neymar Jr. en Lionel Messi, met wie Suarez het dodelijke MSN-trio van Barceelona vormde, steeg Suárez naar buitenaardse hoogte: in 283 wedstrijden voor de Catalanen maakte de Uruguayaan 195 doelpunten en gaf hij daarnaast 113 assists. Dat was alleen niet het belangrijkste aandeel van de spits, die als aanvaller in Catalonië een unieke rol in de punt vertolkte door meer assists dan doelpunten te maken in bepaalde seizoenen. Bij Atlético staat de teller inmiddels op 32 doelpunten en zes assists in 74 wedstrijden voor de ploeg van Diego Simeone. 

Dit jaar is echter anders dan het eerste seizoen bij Atlético Madrid. Suárez wilde vorig seizoen zich kosten wat het kost bewijzen. De Uruguayaan moest weg bij FC Barcelona en haalde zijn gram als speler van Atlético Madrid: de 21 doelpunten van Suárez in La Liga hadden vorig seizoen een groot aandeel in het landskampioenschap van de club. Daarmee heeft de Uruguyaan zijn zoete wraak op de voormalig beleidsbepalers van Barcelona gehad en dat zie je ook terug in zijn cijfers van dit seizoen: Suárez maakte ‘maar’ elf doelpunten in de 36 wedstrijden die hij tot nu toe speelde dit seizoen. 

Ajax

De situatie bij Atlético Madrid is voor Suárez daardoor ook veranderd. De spits heeft nog altijd zijn reputatie, maar zijn leeftijd (35) begint inmiddels te tellen. De terugkeer van Antoine Griezmann aan het begin van het seizoen leverde de oud-Ajacied weer een extra concurrent op. Dat Atlético meer dan honderd miljoen betaalde om João Felix over te nemen van Benfica en de jonge Portugees steeds meer aanspraak maakt op een basisplaats, helpt Suárez’ situatie ook niet. Met dat in het achterhoofd, is het ook niet zo gek dat Atlético (nog) geen nieuwe aanbieding heeft gedaan. 

Met andere woorden: als Ajax Suárez binnen wil halen, dan zal het een beter perspectief moeten schetsen dan de situatie bij Atlético op dit moment. Suárez is dan wel, met alle respect, een voetbalbejaarde. Er is geen topvoetballer die een pas op de plaats zal willen maken, en dat geldt zeker voor Suárez. De Uruguayaan liet zien wat er gebeurde op het moment dat hij getriggerd werd om zich te bewijzen (21 doelpunten die groot aandeel hadden in kampioenschap Atlético, red.). Die bewijsdrang zal er nog wel in zitten, het is de vraag of Ajax de club is waar Suárez voor het laatst in Europa kan bewijzen dat hij nog mee kan op Champions League-niveau. 

Los van het sentiment dat aan de terugkeer van Suárez hangt, de commerciële waarde van de transfer en het feit dat Ajax met een (voormalig) voetballer van wereldklasse in de selectie een ideale kapstok heeft voor de jonge spitsen bij de club – en aangezien Brobbey de enige centrumaanvaller is die doorbrak de afgelopen jaren, is dat hard nodig. Het zal voor Ajax echter wel een belangrijke afweging worden hoeveel Suárez de club op dit moment nog waard is. Want als je de Uruguayaan haalt, kan je hem niet zomaar op de bank zetten. Al geldt dat voor meerdere Ajax-aanvallers op dit moment – en dat zal volgend seizoen niet anders zijn.

Sébastien Haller en Brian Brobbey

De belangrijkste meerwaarde van een voetballer blijft natuurlijk zijn prestaties op het veld. De terugkeer van Suárez gaat gepaard met zoveel enthousiasme dat de meesten blind zijn voor het kostenplaatje dat een dergelijke overgang met zich meebrengt. Ajax heeft in de personen van Sébastien Haller en Brian Brobbey al twee spitsen met een topsalaris rondlopen. De vraag is of je dat in een situatie met Haller en Suárez in eerste instantie al moet willen. 


In dat geval heb je in principe twee basisspitsen voor één positie en word je gedwongen tot 4-4-2, één van de twee topspelers (lees: monstersalarissen) op de bank zetten of één van de twee spelers op een positie neer te zetten die hem niet helemaal ligt. Oftewel: dat zijn meer blauwdrukken voor onrust dan een rendabel spitsenduo. Daarnaast hebben Haller en Suárez eigenlijk ook te veel overeenkomsten in hun spelersprofiel om echt een verschil in een wedstrijd te kunnen maken. Al is Haller op papier de mindere spits én de betere stormram, dus zal de Ivoriaans international dan ook waarschijnlijk het onderspit delven.
I

Voor Brobbey staat een mogelijke overgang van Suárez helemaal in een ander perspectief. De jonge aanvaller staat voorlopig nog onder contract bij RB Leipzig. In hoeverre Brobbey een serieuze kans krijgt in Duitsland is een vraag die in de voorbereiding van volgend seizoen beantwoord zal moeten worden. Of dat een toekomst bij Ajax zal zijn, is óók afhankelijk van de aanwezigheid van Suárez. Op het moment dat de 35-jarige Uruguayaan bij Ajax speelt en Haller ook nog steeds onder contract staat, loopt Ajax Brobbey sowieso mis. Op de korte termijn, maar óók op de lange termijn. Brobbey krijgt dan bij Leipzig of een andere club een kans. En als de bonkige spits één ding heeft bewezen in zijn spaarzame speelminuten tijdens de tweede seizoenshelft: Brobbey heeft maar één kansje nodig. 

Ajax-dilemma

Daardoor betekent de terugkeer van Suárez niet alleen een miljoenensalaris voor een 35-jarige speler. Het zorgt er daarnaast voor dat de investering die gedaan werd in Haller (22,5 miljoen euro) in gevaar komt, ervan uitgaande dat Ajax de spits nog steeds wil doorverkopen. Alleen als dat laatste gebeurt, iets wat afgaande op de geruchtenstroom en Hallers doelpuntenwoede in de Champions League zomaar voor kan vallen, zou de komst van Suárez géén miljoenenverspilling zijn. 


Dan heeft Ajax voor één of maximaal twee seizoenen een spits nodig die levert, terwijl de Amsterdammers in de luwte van de superster een spits klaar kunnen stomen voor het grote werk of de scouting aan het werk kunnen zetten in de zoektocht naar de Ajax-spits van de toekomst. Dat Ajax in dat geval de onderhandelingen opent met RB Leipzig om Brobbey definitief terug te halen, kun je nu al met potlood invullen. Je zou je zelfs afvragen of dat in eerste instantie al geen beter idee is. Met Brobbey koopt Ajax in op een toekomst zonder Haller, met Suárez koop je in op een jaartje spektakel, mogelijke personele problemen én de nadelige gevolgen die het gebrek aan vorm/speeltijd met marktwaardes kan doen – hetgeen waar Ajax deze zomer bij Brobbey van zou kunnen profiteren. 

De komst van Suárez maakt echter het einde aan één Ajax-droom: die van Haller of die van Brobbey. Daardoor staan de Amsterdammers voor een interessante transferzomer. Ondanks het mindere seizoen van Suárez is er voldoende interesse voor de Uruguayaan, onder andere Inter Miami ziet een transfer van de aanvaller wel zitten, dus Ajax zal niet te lang kunnen wachten met de beslissing over de invulling van de spitspositie voor volgend seizoen. Eén van de drie zal de club moeten laten varen, de vraag is wie.

Ajax kampioen Eredivisie? De odd is 1.16!

Van wie moet Ajax ‘afscheid’ nemen?

  • Luis Suárez
  • Sébastien Haller
  • Brian Brobbey
1328+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie