Feyenoord gaat voor verkeerde Aursnes-alternatief

Foto: Feyenoord gaat voor verkeerde Aursnes-alternatief

Feyenoord hoopt in de laatste dagen van de winterse transfermarkt nog minimaal één versterking te verwelkomen. De Rotterdammers zijn al weken bezig met een verdedigende middenvelder naar De Kuip te halen. Jorrit Hendrix (Spartak Moskou) lijkt op dit moment de belangrijkste kandidaat, maar of het spelersprofiel de droom van Arne Slot en de Feyenoord-fans waar kan maken, is de vraag. 

Feyenoord had stevige ambities aan het begin van deze transferperiode. De Rotterdammers zwaaiden deze winterstop veel spelers (tijdelijk) uit om elders ervaring op te laten doen of een speler een definitieve transfer te gunnen. Daardoor wilde Slot graag een extra middenvelder toevoegen aan zijn selectie, het liefst eentje die vooral verdedigend ingesteld is en vanuit die positie ook aanvallend zijn steentje kan bijdragen als dat nodig blijkt. De afgelopen weken rondde Feyenoord de transfers van Cole Bassett (gehuurd van Colorado Rapids) en Patrick Walemark (voor 3,5 miljoen euro overgenomen van BK Häken) al af. Technisch directeur Frank Arnesen probeerde het bij Joey Veerman (sc Heerenveen, nu PSV) en Riechedly Bazoer (Vitesse), maar komt nu dus uit bij de derde keuze: oud-PSV’er Jorrit Hendrix. 

Feyenoord

Er werd tijdens Hendrix’ tijd bij PSV wel eens gekscherend gezegd dat je nooit kampioen wordt met een speler zoals Jorrit in je ploeg. Deze stelling is natuurlijk wat overdreven en is inmiddels een achterhaald cliché, maar aan de andere kant ook de reden waarom de 26-jarige verdedigende middenvelder alleen qua kruin een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt sinds hij zijn transfer naar de Russische hoofdstad afrondde. Hendrix, die bij PSV tot 239 wedstrijden in het eerste elftal kwam, zit in Moskou eigenlijk in dezelfde situatie als hij in zijn eindfase bij PSV zat. 

Helemaal hopeloos is die situatie in Moskou niet. Hendrix krijgt wel zijn speelminuten – dit seizoen staat de teller op elf wedstrijden (35 minuten per wedstrijd gemiddeld). Hoeveel kansen daar nog bij gaan komen, dat is echter wel de vraag. Spartak zou niet onwelwillend tegenover een transfer van de Nederlander staan, die na Guus Til de tweede Nederlandse middenvelder is die bij Spartak tekent en de verwachtingen niet waar kan maken. 

Dat Feyenoord deze zomer al eens zaken deed inzake Til, en die transfer een schot in de roos blijkt te zijn, is het geen gekke gedachten dat Feyenoord opnieuw aan de onderhandelingstafel in Rusland aan gaat schuiven.
Dat Feyenoord überhaupt bij Hendrix uitkomt, heeft vooral met de alternatieven te maken. De Rotterdammes hadden niet de voorkeur om opnieuw een overbodige Sparkak-speler op huurbasis over te nemen. Het liefste kocht Feyenoord Veerman, maar de creatieve middenvelder vertrok ondanks meerdere boden van Rotterdammers, naar titelconcurrent PSV. Het alternatief voor Veerman heette Bazoer. De middenvelder annex verdediger van Vitesse zou een vermeend persoonlijk akkoord hebben bereikt, maar Vitesse en Feyenoord lagen veel te ver uit elkaar in de onderhandelingen. En ja: Feyenoord zou op dit moment Feyenoord niet zijn als het alternatief op de droomaanwinst ook te prijzig is. 

Fredrik Aursnes

Als je het spelersprofiel van Hendrix pakt en deze naast het gedroomde (en beschikbare) alternatief en de huidige norm legt, dan klinkt daar de voetbalvisie van Slot in door. De oud-trainer van AZ wil kosten wat het kost aanvallend blijven voetballen. Feyenoord speelt, helemaal in vergelijking met de periode onder Dick Advocaat, aanvallend voetbal dit seizoen. Dat is leuk voor de fans van Feyenoord en voor de spanning in de Eredivisie, maar Slot weet als geen ander dat je als trainer dan ook concessies moet doen op het middenveld om ervoor te zorgen dat je tegenstander niet toe kan slaan uit een counter. 

Ook daar is Feyenoord anders dan andere Nederlandse topclubs: waar Edson Álvarez (Ajax) en Ibrahim Sangaré (PSV) vergelijkbare kwaliteiten en minpunten hebben, heeft Feyenoord in de persoon van Fredrik Aursnes een verdedigende middenvelder die fysiek minder sterk is dan de spelers op de vergelijkbare posities bij Ajax en PSV. De Noors international heeft echter ook een heel groot voordeel op de twee powerhouses van de titelconcurrentie. Bij aankomst deze zomer omschreef Slot Aursnes niet als een speler die een dubbele schaar op de mat legde. Wat de Noor wel doet, is veel effectiever: naast intercepties en persoonlijke duels uitvechten komt ook het spelinzicht en de (steek)pass van de verdedigende middenvelder goed van pas in de Feyenoord-opbouw. 

Het spel zonder bal van de Noorse verdedigende middenvelder is echter nog belangrijker voor de ploeg van Slot. Wanneer Feyenoord de aanval zoekt, worden de backs van de ploeg standaard naar voren gestuurd om de aanval te ondersteunen in de opbouw en later mogelijk een voorzet te geven in de zone van de achterlijn. Feyenoord met Orkun Kökçü en Guus Til twee middenvelders in de ploeg heeft die ook offensief hun steentje graag bijdragen, waardoor trainer Arne een dubbel Slot op de deur nodig heeft om de defensie van Feyenoord niet open te laten vallen. Daar komt misschien wel de belangrijkste kwaliteit van Aursnes naar voren: zijn keuzes zonder bal, met name in het positie kiezen. 

Voetballende verdedigende middenvelder

Op het moment dat één van de twee backs van Feyenoord de aanval kiest, blijft de andere back achterin staan en knijpt deze naar binnen. Het centrale duo kan echter op zijn plek blijven staan omdat Aursnes zich in eerste instantie terug laat zakken naar de back-positie om dat gat op te vangen. Hierbij zorgt de middenvelder ervoor dat hij vrij ver naar de binnenkant geknepen staat, zodat de Noors international weer snel in het centrum is op het moment dat daar een bal onderschept moet worden of dat er een verdedigende middenvelder de passlijnen naar de aanvallend ingestelde spelers dicht moet zetten. 

In dat opzicht is het heel logisch dat je als Feyenoord zijnde dan op een gegeven moment bij Hendrix uitkomt. Er wordt wel eens lacherig gedaan over de kwaliteiten van de 26-jarige verdedigende middenvelder. Feit blijft wel dat een aanvallend ingestelde ploeg zoals Feyenoord niet kan renderen zonder een type Hendrix in de ploeg. Als je de oud-speler van PSV inbrengt, weet je immers dat de defensieve zekerheid van je ploeg in stand wordt gehouden. Dat is daarom ook niet de reden dat Hendrix eigenlijk het verkeerde Aursnes-alternatief is voor de Rotterdammers. 

Dat komt het beste naar voren op het moment dat de verdedigende middenvelder de bal veroverd heeft. Wanneer je dan Aursnes in balbezit hebt, weet je dat de Noors international over het algemeen voor zekerheid kiest. De verdedigende middenvelder bewees dit seizoen al meerdere malen over een goed inzicht, een wendbaar lichaam en een prima pass te beschikken. Dat Feyenoord interesse had in Veerman én Bazoer voordat de interesse naar Hendrix werd verlegt, zegt wel dat Slot nóg meer voetbal van zijn verdedigende middenvelders verlangt. Veerman is immers wél de verdedigende middenvelder die bekend staat om zijn pass en Bazoer is een zeer dynamische speler die de grote ruimtes op het verdedigende middenveld bij Feyenoord kan dichtlopen, de bal kan onderscheppen én daarna de juiste keuze maakt in het offensieve spel van Feyenoord. 

Zeg nooit, nooit in Rotterdam

Met nog zes dagen in de winterse transfermarkt zal Feyenoord proberen om de transfer van Hendrix, die in eerste instantie voor anderhalf jaar gehuurd moet worden, snel af te ronden. Ondertussen weigerde Slot de deur te sluiten voor een andere winterse transfer. Feyenoord bood 1,5 miljoen euro op Bazoer, iets wat 1,5 miljoen euro te weinig bleek, maar Slot wees op de mogelijkheid dat er een externe financier zou op staan om een dergelijke overgang van Bazoer de komende dagen alsnog te kunnen afronden. Zeg nooit, nooit in Rotterdam, stelde de trainer meer dan terecht. 

Is Hendrix dan geen goed alternatief voor Aursnes? Dat zonder meer. De defensieve kwaliteiten van de oud-middenvelder van PSV staan buiten kijf en met meer dan 200 wedstrijden voor PSV in de achterzak is hij ook ervaren genoeg om op een constant niveau te spelen. Of dat niveau ook volledig aansluit bij de wensen van Slot is een vraag die de trainer nooit letterlijk zal beantwoorden. Dat de trainer van Feyenoord nog altijd een mogelijkheid ziet om bijvoorbeeld een Bazoer naar Rotterdam te halen deze winter, zegt eigenlijk genoeg over de wensen van de trainer. 

Met Hendrix haal je inderdaad een alternatief voor de verdedigende middenvelder Aursnes. De opbouwende kwaliteiten van de Noorse verdedigende middenvelder zijn onopvallend, maar daarom des te belangrijker voor de ploeg. Op het moment dat je zo’n type speler vervangt door Hendrix, komt er meer druk op bijvoorbeeld een Orkun Kökçü, die al twee keer zoveel passt ten opzichte van vorig seizoen, of de buitenspelers, terwijl een type Bazoer ervoor kan zorgen dat deze spelers zich vooral op hun offensieve positie kunnen focussen. Die steekpass, voor Feyenoord vaak het ontbrekende puzzelstukje vanuit het defensieve middenveld, valt dan vanzelf wel een keer goed.

Wat is het beste alternatief voor Aursnes?

  • Jorrit Hendrix
  • Riechedly Bazoer
  • Andere speler
409+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie