Antony helpt Neres aan droomtransfer

Foto: Antony helpt Neres aan droomtransfer

David Neres mocht van Erik ten Hag weer eens in de Ajax-basis beginnen. De Braziliaanse vleugelspeler kreeg in het Champions League-duel met Besiktas een nieuwe kans om zijn kunsten te vertonen. Dat lukte de Braziliaan niet, en dat is de reden dat Ajax hem helemaal (nog) niet moet verkopen. 

David Neres lijkt dezer dagen meer op de buitenspeler die je in de eerste Ajax-maanden van de Braziliaan zag, dan op de vleugelflitser die zijn debuut in het nationale elftal van de Zuid-Amerikanen maakte. De buitenspeler mocht zijn opwachting weer maken in de Champions League-wedstrijd tegen Beskiktas, maar kreeg de Ajax-fans niet op de banken in de huiskamer. Het begint een beetje een verhaal zonder eind te worden voor de vleugelflitser, die zijn voetbalsamba-passen lijkt te zijn verleerd. 

Ajax

Erik ten Hag was er vorig seizoen duidelijk over: Neres is een speler die ritme nodig heeft om tot zijn dribbels te komen. De Braziliaan kwam vorig seizoen door een aantal blessures niet in dat ritme. Ook dit seizoen krijgt hij de kansen van Ten Hag. Veel plezier hebben de Amsterdammers daar voorlopig nog niet aan gehad: in zestien duels kwam Neres tot drie doelpunten en twee assists. Dat zijn niet de statistieken waarmee je een mooie transfer klaarspeelt. 


In de wedstrijd tegen Besiktas liep Neres erbij alsof hij de laatste gast van een sambadansfeest. Dat terwijl het partijtje zo veelbelovend begon voor de Braziliaan. Ten Hag koos voor een groot deel van de aanvalspolonaise van weleer: Tadic nam weer in de spits plaats, Neres stond op rechts. Daardoor leek er in het begin het oude, vertrouwde spelletje te ontstaan: Neres die de ene keer aan de lijn blijft plakken om achter de laatste linie te kruipen, of zich ‘onder’ Tadic aanbood en vanuit die positie verder dribbelde of een medespeler bereikte. 

Dat werd tegen Besiktas door twee redenen onmogelijk gemaakt. De Turken waren niet zins om de Amsterdammers veel ruimte te geven, waardoor deel één van het Tadic-in-de-spits-spelletje niet van de grond kwam. Er was door de defensieve instelling van Besiktas weinig tot geen ruimte achter de laatste linie, waardoor Neres vaak in balbezit kwam op het moment dat hij twee of drie directe tegenstanders tegenover zich had. 

David Neres

Een Neres die in de vorm van zijn leven is, houdt twee van die spelers bezig en zorgt daarmee voor ruimte voor zijn medespelers. Een Neres die te weinig in actie komt om in zijn ritme te komen, zorgt eigenlijk alleen voor gevaar op het moment dat hij in de derde fase van het veld in balbezit komt. Of beter gezegd: op het moment dat hij aan de zijkant in balbezit komt en ruimte voor zich heeft. In vrijwel elke andere wedstrijdsituatie, lijkt Neres verre van zichzelf. 


Het rechtervleugelspel van Ajax is sowieso veranderd ten opzichte van twee jaar geleden. De explosiviteit van Antony is voor de Amsterdammers tegenwoordig wat de naar binnen trekkende dribbelacties – en de daarbij horende combinaties – van Neres waren. Dat komt met een spits zoals Sébastien Haller goed uit. Dat niet alleen Neres de rechtsbuiten van vroeger was, maar ook Tadic niet meer de puntspeler blijkt die hij in voorgaande Champions League-edities was. 

Natuurlijk heeft de omgeving waarin Neres speelde een belangrijke rol in zijn teleurstellende spel in de Champions League-wedstrijd tegen Besiktas. De Braziliaan krijgt aan de andere kant ook niet de kans om écht in zijn ritme te komen: in de voorgaande Champions League-duels dit seizoen kreeg de buitenspeler maximaal twintig minuten en bij zijn enige basisplek dit seizoen tegen PEC Zwolle was Neres belangrijk met twee doelpunten en één assist. Voor de rest kwam Neres alléén niet tegen Fortuna Sittard in actie in de Eredivisie, maar moest hij het opnieuw doen met invalbeurten van gemiddeld een half uur. 

Antony

De blakende vorm van Antony is niet alleen de reden dat Neres dit seizoen vooral als invaller in actie komt dit seizoen. De 21-jarige Braziliaan kreeg in de zomer met de Olympische Spelen een beloning voor zijn sterke debuutjaar in Amsterdam. De rechtsbuiten trok zijn sterke vorm door in het begin van zijn tweede seizoen bij Ajax. Een uitnodiging voor het ‘grote’ Brazilië volgde niet snel, net als de belangstelling van de grootste ploegen van Europa. 


Manchester City en Bayern München zijn clubs van een kaliber die nooit concreet zijn geworden voor Neres. Dat neemt een interessante situatie met zich mee: op dit moment is er sprake van een Antony-hype, terwijl Neres ver verwijderd was van zijn topniveau bij Ajax. Daardoor lijkt het een gemakkelijke keuze tussen een transfer voor Antony of een transfer voor Neres in de winter, al is de makkelijkste keuze zelden de meest verstandige. 

Neres kostte Ajax 22 miljoen euro, het bedrag dat op dit moment de marktwaarde is van de Braziliaan. Ter vergelijking: Antony werd voor een soortgelijk bedrag aangekocht, maar heeft door de interesse van verschillende topclubs een veel hogere overwaarde dan Neres. Daardoor lijkt het op dit moment niet de meest voor de hand liggende, maar wel de meest lucratieve deal voor Ajax om eerder afscheid te nemen van Antony dan van Neres, die zodoende eerst naar zijn oude niveau kan groeien voordat hij zijn gedroomde stap kan maken. 

Wie moet Ajax eerder verkopen?

  • Antony
  • David Neres
  • Allebei wel
  • Allebei niet
5570+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie