Overstap De Ligt naar Premier League kwestie van tijd

Foto: Overstap De Ligt naar Premier League kwestie van tijd

Matthijs de Ligt is mogelijk bezig aan zijn laatste seizoen bij Juventus. De centrale verdediger stapte in de zomer van 2019 met veel zelfvertrouwen over richting de Italiaanse competitie, maar kijkt allerminst terug op een succesvolle periode. Een overstap naar Engeland behoort over ruim een half jaar tot de mogelijkheden, al moet er dan wel een fiks bedrag op tafel komen.

Juventus is voor het tweede jaar op een rij bezig aan een teleurstellend seizoen. Waar de Italiaanse grootmacht afgelopen jaar al flink tekort kwam om mee te doen om het landskampioenschap, heeft het dit jaar eveneens geen grootse vorm te pakken. De club verloor relatief simpelere uitwedstrijden kansloos en staat daardoor op de achtste plaats in de competitie. In twaalf duels tijd lukte het Juventus om slechts vijf overwinningen binnen te slepen, waarmee het maar liefst veertien punten achterstaat op koplopers Napoli en AC Milan.

De Ligt mag de meeste wedstrijden in het basisteam beginnen, maar deed er dit seizoen lang over om in vorm te komen. De defensieve kracht ging verschillende keren in de fout, waardoor de Italiaanse media kritiek op de Nederlander begonnen te uiten. Bovendien had het effect op zijn rol bij het Nederlands elftal. Waar De Ligt de laatste jaren een onbetwiste kracht was in het basisteam van Ronald Koeman en Frank de Boer, is dat onder Louis van Gaal wel anders. Vooralsnog moet hij het doen met een reserverol achter Stefan de Vrij.

Slechte vorm

Toen De Ligt tweeënhalf jaar geleden aankondigde dat hij bij Ajax zou vertrekken, stelde hij duidelijke redenen te hebben om naar Juventus te verkassen. Waar hij in Amsterdam liet zien over uitstekende voetballende kwaliteiten te beschikken om in de opbouw gevaarlijk te zijn, wilde hij ook in defensief opzicht onderdelen bijleren. De Ligt had dan ook de overtuiging dat een overstap naar Italië het beste was voor zijn loopbaan, zodat het hem zou lukken om een completere speler te zijn die tot de beste verdedigers van de wereld zou behoren.

Het klonk als een logische beslissing, maar niets bleek minder waar. Al in het eerste seizoen bleek dat De Ligt moeite had om in het Italiaanse voetbal zijn plek te pakken en kreeg hij te maken met concurrentie. De afgelopen jaren presteerde hij met vallen en opstaan, waarbij zijn verkeerde keuzes vaak lang in zijn hoofd bleven hangen. Waar hij bij Ajax meermaals bewierookt werd vanwege zijn manier van voetballen, keken de Italianen uitsluitend naar de voornaamste taak van een defensieve kracht: verdedigen. En dat bleek hem niet goed af te gaan.

De transfer naar Juventus moest De Ligt nog meer laten genieten van de voetballerij, alleen het tegendeel is voorlopig waar. Door de zware periode van de laatste jaren loopt de Nederlander zonder enige vorm van zelfvertrouwen over het veld rond en lijken tegenstanders allerminst geïntimideerd te zijn wanneer ze tegenover De Ligt komen te staan. De financiële malaise bij Juventus zorgt er echter voor dat er niet snel veranderingen komen bij de club, waardoor de verdediger naar verluidt naarstig op zoek is naar een uitweg.

Premier League

Volgens diverse Italiaanse media denkt De Ligt daarom aan een vertrek uit Italië en zouden een aantal Engelse clubs geïnteresseerd zijn, waaronder Chelsea. De Londenaren zijn onder leiding van Thomas Tuchel druk bezig om een sterrenteam te maken dat de komende jaren in staat moet zijn om het Engelse landskampioenschap te veroveren. De club zou in De Ligt een belangrijke speler voor in de toekomst zien die achterin voor de opbouw moet zorgen. Chelsea moet dan echter wel een behoorlijk bedrag op tafel leggen.

Vanaf aankomende zomer heeft De Ligt namelijk een afkoopclausule in zijn contract staan van 150 miljoen euro, waarmee de Nederlandse kracht de mogelijkheid heeft om met clubs te onderhandelen. Hoewel de geldsom torenhoog is, valt het niet uit te sluiten dat Chelsea dit bedrag alsnog naar Juventus overmaakt. Niet alleen liet de Engelse topclub de afgelopen jaren al zien dat het niet terugdeinst voor hoge afkoopsommen, ook zou het met het binnenhalen van De Ligt de komende jaren vanzelf het geld terugverdienen.

Gekeken naar de situatie van De Ligt is het voor hem de beste optie om uit Italië te verlengen. Hoewel veel mensen dachten dat hij er inderdaad verstandig aan deed om een paar jaar in de Serie A te verslijten, lijkt het bij de verkeerde club te hebben getekend. Bij Chelsea komt hij weer meer in het aanvallende spel voor en kan hij meer van zijn krachten uitgaan, waardoor hij zelfvertrouwen kan opbouwen richting het belangrijke wereldkampioenschap in Qatar. Zijn tijd in Italië is dan niet geslaagd, maar leerzaam was deze zeker.

Wint Juventus de lastige uitwedstrijd tegen Lazio? Profiteer bij bet365 van een odd van 2.37!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SoccerNews.nl (@soccernews__nl)

Welke competitie past beter bij De Ligt?

  • Premier League
  • Serie A
423+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie