Ajax loopt miljoenenrisico met Daramy

Foto: Ajax loopt miljoenenrisico met Daramy

Ajax staat op het punt om twaalf miljoen euro neer te tellen voor FC Kopenhagen-speler Mohamed Damary. De 19-jarige Deense flankenspeler moet voor vijf jaar tekenen in Amsterdam en moet de concurrentie aangaan met Dusan Tadic, terwijl hij ook op de andere posities in de voorhoede uit de voeten kan. Ondanks de positieve verhalen, loopt Ajax een groot risico met deze aankoop. 

Ajax kwam pas laat uit bij FC Kopenhagen-buitenspeler Mohamed Damary. De Amsterdammers zijn vanaf het begin van deze transferperiode al op zoek naar een geschikt alternatief voor Dusan Tadic. Dat lijkt een gemakkelijke opdracht, maar is misschien wel één van de moeilijkste projecten die directeur spelerszaken Marc Overmars heeft gedaan in zijn Ajax-tijd. Het vinden van een back-up voor de absolute sterspeler van een elftal is nooit makkelijk. Niet omdat de eerste keuze zoveel kwaliteiten heeft dat deze moeilijk te vervangen zijn, maar meer omdat je een speler moet motiveren om het grootste gedeelte van het seizoen op de bank te zitten. Het vijfjarige contract dat voor Daramy in Amsterdam klaarligt, vertelt dat de Amsterdammers deze speler halen voor de toekomst, maar ook dat er in de tegenwoordige tijd het nodige verwacht wordt van de (waarschijnlijk) laatste zomeraankoop van de Amsterdammers. 

Ajax en Mohamed Daramy

Mocht je ooit de game Football Manager hebben gespeeld of de afgelopen dagen één van de compilatiefilmpjes op Youtube van Daramy hebben gekeken, dan weet je dat deze speler enorm veel kwaliteiten met zich meebrengt. De 19-jarige vleugelspeler wordt gezien als één van de grootste, zo niet hét grootste, talent van Denemarken. Een speler die, in tegenstelling tot de eerder aan Ajax gelinkte Kamaldeen Sulemana, weet hoe het is om voor een topclub te spelen, de druk van een titelstrijd te voelen en daarom ook weet wat er nodig is om week in, week uit de beste prestatie op de mat te leggen. Dat de Amsterdammers bij Daramy uitkomen, is aan de ene kant opmerkelijk en aan de andere kant ook een heel logisch gevolg van de spelersontwikkelingen in Amsterdam. 

Daramy is een pijlsnelle aanvaller die het liefste op de linkerflank speelt, maar ook als spits of als rechtsbuiten ingezet werd bij FC Kopenhagen. Dat zijn snelheid, in combinatie met een prima techniek en een redelijk effectieve dribbel, de belangrijkste ingrediënten zijn van het gevaar dat Daramy sticht, lijkt voor de hand te liggen. Bij Ajax stapt hij daarmee eigenlijk in de voetstappen van Oussama Idrissi. De Marokkaanse vleugelspeler werd in de winterstop van vorig seizoen voor een half jaar overgenomen van Sevilla om tweede viool achter Tadic te spelen. Op het moment dat Daramy hetzelfde speelmomenten krijgt als Idrissi kreeg in zijn enige halve jaar in de Johan Cruijff ArenA, dan staat Daramy een lang seizoen te wachten.
Het is daarom ook de verwachting dat Ten Hag met Daramy in de ploeg, meer gaat rouleren met zijn aanvallers. Het kan voorkomen dat de Deense vleugelspeler vooral in de Champions League, wanneer Ajax met Tadic in de punt van de aanval kan spelen en Sébastien Haller als pinchhitter in kan zetten, een belangrijke rol gaat vertolken voor de Amsterdammers. Al moet Daramy dan op basis van zijn spel vorig seizoen nog wel het één en ander verbeteren om ook in zijn eerste seizoen bij Ajax al een meerwaarde te worden. 

Daramy vs. Tadic

Dat Daramy in een aanvallend team speelt, is voor het aanpassingsproces een groot voordeel voor de buitenspeler. De Deense vleugelflitser was vorig seizoen goed voor 0,3 doelpunten per negentig minuten en had daar slechts 1,5 schot per wedstrijd voor nodig. Daarmee staat Daramy met het totaal aantal schoten per negentig minuten in 19% van de gevallen in de juiste positie om ook te scoren. Ter vergelijking: Dusan Tadic schiet 2,5 keer per wedstrijd, doet dit scherper of vanuit een betere positie dan Daramy bij Kopenhagen, waardoor niet alleen de schotconversie hoger ligt bij Tadic (24%), maar ook het gemiddeld aantal doelpunten per negentig minuten (0,5) bijna het dubbele is van de productie van Daramy vorig seizoen. 

Haalt Ajax Daramy om meer doelpunten dan Tadic te maken? Waarschijnlijk niet. De Servische aanvoerder van de Amsterdammers is van groot belang in de doelpuntenproductie van de Amsterdammers, maar is al zijn hele carrière niet de snelste buitenspeler op de Europese velden geweest. Dat lijkt op het eerste gezicht ook het grootste voordeel van Daramy, maar deze schijn bedriegt voor een deel. Daramy is inderdaad veel sneller dan Tadic en dat valt ook terug te zien in de individuele acties van de twee spelers: Daramy zet dik drie acties per negentig minuten, terwijl Tadic het doet met (minimaal) één actie minder per negentig minuten. Daardoor is het niet gek dat Daramy méér succesvolle acties heeft dan Tadic, maar als je naar het percentage gaat kijken hoeveel van de acties er slagen, dan scoorde Tadic op basis van de cijfers van vorig seizoen (2,5 acties per wedstrijd, 1,6 geslaagd, 64% van het totaal) alsnog beter dan Daramy in hetzelfde jaar bij Kopenhagen (3,8 acties per wedstrijd, 2 geslaagd, 53% van het totaal). 

Risicofactor

Dat laatste verschil is vooral in wedstrijden in de Eredivisie van groot belang. Op het moment dat Ajax tegen een Eredivisie-ploeg speelt, stuit het altijd op een muur van verdedigers. Wanneer Daramy dan vanaf de linkerflank naar het centrum snijdt en de bal verliest in die zone van het veld, levert dat de tegenstander meteen een mogelijkheid tot counteren op. De backs van Ajax staan altijd hoog op het veld, waardoor er veel ruimte op de flanken is. Ruimte die je vanuit het centrum het makkelijkste kunt bespelen, ‘zelfs’ al ben je een laagvlieger in de Eredivisie. Wanneer je daar veel spelers hebt staan en je hebt met Daramy een speler die bij een actie (letterlijk) een 50/50-kans heeft om de bal te verspillen (en dus een tegenaanval in te leiden), dan ligt daar een potentieel (nieuw) zwak punt van Ajax. 

Wanneer Daramy zichzelf in het zestienmetergebied van de tegenstander heeft gewerkt – met of zonder bal – dan is de 19-jarige aanvaller echter wel een meerwaarde. Daramy schiet eigenlijk al zijn doelpunten binnen de zestien binnen en staat in 19% van zijn schoten binnen de 16 op de juiste plek om te scoren (ongeveer één doelpunt op vijf schoten). Daarom is Daramy als flankenspeler misschien een risicofactor voor de Amsterdammers. Op het moment dat hij als spits in het veld wordt gebracht om bijvoorbeeld Sébastien Haller te vervangen, kan de jonge Deen wel vanaf het begin een verschil gaan maken bij de Amsterdammers.

Op welke positie breekt Daramy door bij Ajax?

  • Linksbuiten
  • Rechtsbuiten
  • Spits
  • Geen van allen
  • Combinatie van posities
1178+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:24
18+
‘Nieuwe algemeen directeur Ajax is bepaald’
22:59
4+
Dortmund zet tegen PSG eerste stap naar CL-finale in duel vol kansen
22:32
12+
Vertrouwen bij Van den Brom: “Kunnen een goede selectie neerzetten”
22:07
57+
Ronald de Boer wijst Hartman-vervanger aan: “Vooral tegen betere ploegen”
21:43
88+
‘Van Dijk naar een andere Duitse topclub dan Dortmund’
21:18
431+
Van Bronckhorst reageert op Feyenoord-gerucht: “De club van mijn hart”
20:53
74+
Liverpool-Nederlander gaat niet samenwerken met Slot
20:28
78+
PEC-revelatie maakt plots droomtransfer naar topcompetitie
20:03
7+
Opstellingen Dortmund en PSG: Maatsen in de basis, Malen op de bank
19:39
283+
Technische structuur bepaald waarmee Ajax cruciale transferzomer ingaat
19:14
258+
”Ongeloofwaardige’ Van ‘t Schip verraste selectie met bizarre uitspraak’
18:49
92+
‘Enorm Van Persie-risico bij sc Heerenveen’
18:37
249+
Ajax-target Farioli ‘schijnt een heel interessante jongen te zijn’
18:23
228+
‘PSV-target Debast op haar na rond met nieuwe club’
18:04
127+
Vitesse op rand van afgrond door deadline: “We lopen leeg”
17:53
43+
Spotify-playlists PSV: 7K Op Je Feestje en de palingsound
17:38
126+
‘AZ werkt aan binnenlandse transfer voor opvolging Pavlidis’
17:24
849+
Verrassend Andries Noppert-nieuws vanuit Heerenveen
17:00
10+
CLASH in de rechtbank, RIJKAARD wil The Champ | Groeten out Afrika #2
16:45
155+
‘Liverpool-crisis test Arne Slot’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie