Ajax neemt mogelijk afscheid van onzekere schakel

Foto: Ajax neemt mogelijk afscheid van onzekere schakel

Ajax maakte dinsdagavond geen goede indruk in het oefenduel met Quick ’20. Waar de Amsterdammers een paar dagen eerder nog een 6-0 overwinning boekten op Koninklijke HFC, kwamen zij tegen Quick ’20 niet verder dan een gelijkspel. Hoewel het teleurstellende resultaat niets zegt over de kwaliteiten van de selectie, is het voor Erik ten Hag snel zaak om zijn spelersgroep scherp te krijgen.



Ajax moet aan het begin van de voorbereiding nog een hoop spelers missen. Verschillende spelers zijn nog voor hun land actief en strijden om de prijzen, terwijl andere jongens genieten van een welverdiende vakantie. Het geeft Ten Hag de kans om spelers van Jong Ajax uit te proberen in het basisteam. Hoewel sommigen een positieve indruk maakten door tegen Quick ’20 voor gevaar te zorgen in het aanvalsspel, zakten eveneens diverse spelers flink door het ijs en bewezen zij nog niet klaar te zijn voor het grote werk.

Andere spelers gebruikten de wedstrijd juist weer om fitheid op te bouwen, waaronder Noussair Mazraoui. De Marokkaanse speler had de afgelopen jaren pech met blessures. Bovendien kreeg hij door Sergino Dest te maken met een stevige concurrentiestrijd. Toen de Amerikaanse rechtsback naar Barcelona vertrok leek Mazraoui weer aanspraak te maken op een basisplaats, maar wederom speelde een kwetsuur hem parten. Devyne Rensch bleek de ideale kandidaat om het stokje over te nemen en lijkt aankomend seizoen opnieuw een grote kans te maken op een basisplaats.


Mazraoui heeft inmiddels de leeftijd bereikt dat hij minuten moet maken in het eerste team en lijkt in Amsterdam wederom de reservebank te moeten warmhouden. Hij gaat daarom voor zijn laatste kans bij Ten Hag, voordat hij deze zomer mogelijk het besluit neemt om een overstap naar een nieuwe club te maken. Diverse verenigingen uit binnen- en buitenland lijken geïnteresseerd te zijn om een bod uit te brengen op Mazraoui, waardoor het voorlopig afwachten is wat de nieuwe bestemming wordt van de Marokkaanse rechtsback.

Schuurs



Het is zeker niet de enige speler die twijfelt over zijn toekomst bij Ajax, want ook de toekomst van Perr Schuurs is behoorlijk onzeker. De centrale verdediger tekende drie jaar geleden trots een contract in Amsterdam, nadat hij promoveerde met Fortuna Sittard. De overstap naar een Nederlandse topclub bleek echter geen eenvoudige voor Schuurs. De defensieve kracht kreeg te maken met een flinke concurrentiestrijd die hij op zijn leeftijd en met zijn ervaring nauwelijks kon winnen. Daardoor voetbalde hij twee jaar lang voornamelijk voor Jong Ajax.

Afgelopen seizoen leek Schuurs eindelijk door te breken in het eerste team van Ajax. Matthijs de Ligt en Joël Veltman waren vertrokken uit Amsterdam, waardoor de club hard op zoek was naar een nieuwe speler op die positie. Schuurs speelde een redelijke voorbereiding en overtuigde de beleidsbepalers van Ajax om hem een kans te geven zichzelf te bewijzen. De centrale verdediger bleek op beslissende momenten echter niet de speler waarop Ajax vooraf hoopte, aangezien hij een aantal maal pijnlijk in de fout ging.


Dat gebeurde onder meer in het Champions League-thuisduel met Liverpool. Schuurs kreeg van de technische staf van Ajax de opdracht mee om Sadio Mané de gehele wedstrijd te volgen en hem geen centimeter ruimte te geven. Het ging het grootste gedeelte van de eerste helft goed, maar vlak voor rust bleek Schuurs toch minder scherp te zijn. De buitenspeler van Liverpool mocht uit een ingooi zomaar wegdraaien en de bal in het strafschopgebied van Ajax leggen, waar Nicolás Tagliafico deze per ongeluk in het eigen doel werkte.

Concurrentie



Schuurs hield zich uitstekend overeind in de Eredivisie, maar de discussie laaide al snel op hoe hoog het niveau van de Nederlandse competitie was. Ajax gaf meermaals aan Europees te willen denken en leek niet tevreden te zijn met het niveau van Schuurs. Daarom kwam hij bij verschillende talkshowtafels voorbij wanneer het ging over de verdedigende zekerheid bij Ajax. Ten Hag behield voor de buitenwereld vertrouwen in Schuurs, maar binnenskamers was de hoofdtrainer druk bezig om alles voor na de winterstop te regelen.

In januari stond tegen FC Twente niet Schuurs, maar Jurriën Timber op zijn positie. De jeugdspeler van de Amsterdammers deed het al tijdenlang uitstekend bij Jong Ajax, waardoor Ten Hag besloot om Timber de kans te bieden. Het talent deed het in Enschede dermate goed dat de oefenmeester besloot om hem een paar dagen later ook in het thuisduel met Feyenoord aan de aftrap te laten verschijnen. Wederom liet Timber zijn coach niet zakken en speelde hij een puike wedstrijd, waarna Schuurs zich zorgen moest maken.

Waar Schuurs aan het begin van het seizoen nog dacht een definitieve basisspeler te zijn, kon hij de rest van het seizoen niets anders dan hopen dat hij minuten mocht maken. Het maakte het toch al onzekere spel van Schuurs er niet beter op, waardoor hij ook in de Eredivisie de nodige slippertjes begon te maken. Timber hield daarentegen zijn constante niveau vast en bewees aan Ten Hag dat hij de centrale verdediger voor de komende jaren is. Daarnaast veroverde hij een plaats in de EK-selectie, waarop ook Schuurs stiekem hoopte.

Vertrek



Schuurs lijkt zich ook te realiseren dat een basisplaats bij Ajax een lastige zaak wordt. De verdediger bleek de afgelopen jaren al niet in staat om zijn concurrenten aan te kunnen en liet in het najaar van 2020 ook geen onuitwisbare indruk achter in het eerste team van Ajax. Wil hij op zijn relatief jonge leeftijd zijn minuten opdoen, dan moet Schuurs minstens kiezen voor een verhuurperiode van een jaar. Wanneer het hem lukt om bij zijn nieuwe club zijn kwaliteiten te laten zien, dan kan Ajax er altijd nog voor kiezen om hem terug te nemen.


Buitenlandse media brachten de naam van Schuurs de laatste maanden meermaals in verband met een overstap. Waar Engelse kranten in de winter suggereerden dat Liverpool geïnteresseerd zou zijn in Schuurs, stelden de Italianen afgelopen maand dat Atalanta Bergamo eraan zit te denken om hem binnen te halen. De centrale verdediger hoeft daarom niet bang te zijn dat er geen interesse in hem is en heeft voldoende keuze om zijn toekomst in te richten, waarbij het belangrijk voor zijn loopbaan is om direct de juiste beslissing te maken.

Een langer verblijf bij Ajax lijkt voor Schuurs voorlopig de minst slimme keuze te zijn. De Limburger moet dringend op zoek naar een club die vertrouwen heeft in zijn kwaliteiten en waarbij hij zichzelf verder kan ontwikkelen. Waar hij in Amsterdam voor het eerst de fijne kneepjes van het topvoetbal meekreeg, heeft hij de komende jaren het volgende ingrediënt nodig om zichzelf te ontwikkelen tot een topvoetballer. Het staat namelijk nog altijd vast dat Schuurs alles in huis heeft om naar dat niveau toe te groeien.

Is Perr Schuurs goed genoeg voor Ajax?

  • Ja, hij hoort in het basisteam
  • Nee, hij moet vertrekken
1784+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:19
2+
Kramer ‘klein beetje blij’ met Ajax-goal: “Maar niet gejuicht”
18:02
17+
‘Weinig prijzen gepakt, Slot stapt op dieptepunt in’
17:47
98+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
17:34
1433+
Steven Bergwijn voor ‘mooi bedrag’ weg bij Ajax?
17:16
33+
Scheidsrechtersbaas Van Egmond stopt om gezondheidsredenen
17:00
142+
Ajax, haal Schreuder naar Amsterdam! | Raad van Aad #41
16:47
207+
‘Feyenoord krijgt kraakhelder Oosting-nieuws’
16:34
28+
Seuntjens bevestigt gesprekken: binnenlandse transfer lonkt
16:21
103+
‘Ontwerp nieuw thuisshirt Feyenoord uitgelekt’
16:04
60+
Go Ahead-speler hekelt: “Ik vind dat ons publiek arrogant wordt”
15:48
107+
Bosz looft PSV’er die 0 minuten speelde in Heerenveen: “Grote toekomst”
15:32
50+
Veerman wijst ploeggenoot waar hij ‘het meest van heeft genoten’ aan
15:16
195+
PSV’er voor 60 miljoen weg? “Strik erom”
15:00
4034+
‘Verrassende transfermove Xavi Simons’
14:47
226+
Hofs vreest voor verdwijnen van licentie Vitesse
14:25
329+
Tuchtcommissie KNVB legt Bergwijn schorsing op
14:00
214+
‘Ajax neemt definitief afscheid van Maduro’
13:48
66+
‘AZ richt pijlen op Zweeds international’
13:24
240+
Klopp spreekt zich uit over Liverpool-keuze Slot
13:12
176+
‘Gaaei verdient bij Ajax een tweede kans’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie