Ten Hag-aankoop moet Ajax gaan verlaten

Foto: Ten Hag-aankoop moet Ajax gaan verlaten

Ajax boekte zaterdagmiddag een 6-0 overwinning op Koninklijke HFC. Op De Toekomst stelden de Amsterdammers direct orde op zaken door binnen een half uur vier doelpunten te maken. De eerste drie treffers kwamen van de voet van David Neres die deze zomer een transfer hoopt te maken. De Braziliaan is echter niet de enige speler die wil vertrekken.



Het is voor clubtrainers niet eenvoudig om te werken richting volgend seizoen. Waar Erik ten Hag afgelopen seizoen nog direct de beschikking had over het grootste gedeelte van de selectie, ontbreken er voorlopig nog veel spelers vanwege verplichtingen op het Europees kampioenschap. De Amsterdammers moesten alleen al aan het Nederlands elftal vijf spelers afstaan. Ook voor de CONCACAF Gold Cup liet Ajax spelers tijdelijk vertrekken, waardoor Ten Hag met een zeer kleine selectie aan de voorbereiding begon.

De uitspraak van Johan Cruijff dat ‘elk nadeel zijn voordeel heeft’ is echter ook op deze situatie van toepassing. Het basisteam van volgend seizoen zal naar verwachting niet veel verschillen van vorig voetbaljaar, omdat de club de dubbel won en de kwartfinale van de Europa League bereikte. Desondanks heeft een club elk seizoen wel een aantal verrassingen in de selectie zitten die plotseling klaar blijken te zijn voor de volgende stap. De huidige situatie biedt andere spelers daarom de kans om zich de komende weken te bewijzen.


Dat geldt onder meer voor Danilo Pereira da Silva, die afgelopen seizoen een verhuurperiode bij FC Twente had. De Braziliaanse aanvaller maakte aan het begin van het seizoen een uitstekende vorm door, maar kwam in de tweede seizoenshelft nauwelijks meer tot scoren. Danilo lijkt dan ook weinig kans te maken op een basisplaats bij Ajax, aangezien hij Sébastien Haller en Lassina Traoré voorlopig voor zich moet dulden. Bovendien wachten enkele andere aanvallers ook ongeduldig op een plek in het basisteam.

Labyad



Toen Hakim Ziyech afgelopen seizoen naar Chelsea verkaste, besloot Ten Hag niet langer meer met Dusan Tadic in de spitspositie te spelen. De oefenmeester was van mening dat de Serviër het beste aan de linkerkant van de aanval tot zijn recht kwam, waardoor plotseling een plaats in het centrum van de aanval vrijkwam. Traoré probeerde een basisplaats te bemachtigen, maar dat ging met vallen en opstaan. Daarom probeerde Ten Hag eveneens Zakaria Labyad als valse spits, wat de Marokkaanse speler in de voorbereiding uitstekend deed.

De recordkampioen speelde in de voorbereiding onder meer tegen FC Utrecht, waar Labyad liet zien over een mooie vrije trap te beschikken. Ten Hag besloot hem te belonen door tijdens de eerste wedstrijden in de competitie voor Labyad te kiezen. In voetballend opzicht kon hij goed mee met zijn teamgenoten, maar fysiek bleek hij niet in staat om als aanspeelpunt te dienen. Het betekende dat Labyad zijn plek in de aanval kwijtraakte en niets anders kon dan hopen dat hij door enkele blessure alsnog een kans kreeg bij de eerste elf.


Dat was afgelopen seizoen echter amper het geval. De Amsterdamse club begon het tweede gedeelte van het seizoen ijzersterk te draaien door tijdens de toppermaand niet te verliezen en had nauwelijks last van blessures. Labyad kreeg tijdens de meeste competitiewedstrijden van Ten Hag nog wel speelminuten, maar veel waren dat er niet. Daardoor kon Labyad zich amper onderscheiden van zijn teamgenoten en leek hij richting het voorjaar ook te beseffen dat hij zijn langste tijd in Amsterdam heeft gehad.

Vertrouwen



Labyad kreeg drie seizoenen geleden juist veel vertrouwen toen hij bij Ajax binnenkwam. De aanvaller was ooit een groot talent bij PSV, maar besloot een vroege overstap naar het buitenland te maken. Sporting Portugal kon hem tussen 2012 en 2014 echter weinig speelminuten geven, waardoor hij verhuurperiodes bij Vitesse en Fulham beleefde. In 2016 kwam hij zonder club te zitten, waarna het FC Utrecht van Ten Hag besloot om hem op te pikken. Dat bleek een gouden zet te zijn, want Labyad deed het uitstekend in de Domstad.

De geboren Utrechtenaar werkte hard voor zijn ploeg en viel op met zijn uitstekende techniek. Toen Ten Hag in de winterstop van 2018 een overstap maakte naar FC Utrecht, was het daarom wachten totdat de hoofdtrainer hem naar Amsterdam haalde. Labyad kwam een half jaar later al in de Johan Cruijff Arena te spelen en hoopte daar een belangrijke rol te vervullen, maar had met onder meer Ziyech, Neres en Tadic veel concurrenten voor zich spelen. Het was voor hem daarom bijna onmogelijk om veel speelminuten te maken.

Afgelopen seizoen hoopte Labyad alsnog een doorbraak te beleven en Ten Hag te overtuigen van zijn meerwaarde in de selectie, maar ook dat lukte niet. Labyad heeft dan wel voldoende technisch vermogen om het combinatiespel goed te laten verlopen, maar heeft te weinig rendement om voor doelpunten te zorgen. Daarom ontstond in de loop van het seizoen al snel de discussie of Labyad wel goed genoeg was om bij Ajax te voetballen. Het is een terechte vraag, aangezien hij al drie seizoenen niet in het basisteam staat.

Vertrek

Labyad lijkt zelf ook tot de conclusie te zijn gekomen dat zijn toekomst niet in Amsterdam ligt. Ajax Showtime berichtte in april al dat de Marokkaanse International overweegt om voor een andere uitdaging te gaan. Met Haller, Antony, Tadic, Traoré en toekomstige aankoop Steven Berghuis heeft de club voldoende smaken om in de voorhoede uit te proberen. Hoewel Labyad ook op het middenveld uit de voeten kan, legt hij teveel risico in zijn spel om bij Ajax daadwerkelijk aanspreek te maken op een dergelijke rol.


De komende weken moet Labyad goed nadenken over zijn vervolgstap, want zijn voetbalcarrière bestaat vooralsnog grotendeels uit verkeerde keuzes. Een terugkeer naar FC Utrecht behoort tot de mogelijkheden. Het spel van Labyad bleek goed te passen bij de club en hij kreeg daar meer dan ooit het vertrouwen om belangrijk te zijn voor zijn ploeg. Aangezien Labyad een speler is die dat vertrouwen nodig heeft om optimaal te renderen, kan hij bij FC Utrecht zomaar eens zijn oude vorm weer terugvinden.

Door zijn 28-jarige leeftijd kan Labyad echter ook besluiten om voor het geld te kiezen en een overstap naar een rijke club te maken. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat hij de komende jaren nog in een buitenlandse topcompetitie in actie komt. Een paar jaar voetballen in het Midden-Oosten kan zijn rekening daarom flink spekken. Welke keuze Labyad ook maakt: hij moet weer aan voetballen toekomen. Het spelen bij een topclub is namelijk erg leuk, maar jaren op de bank zitten doet hem tegelijkertijd niet bepaald goed. 

Moet Zakaria Labyad nog een kans krijgen bij Ajax?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, zeker niet
2559+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie