Ajax kan terugkeer Dolberg vergeten

Foto: Ajax kan terugkeer Dolberg vergeten

Kasper Dolberg raakte na zijn vertrek bij Ajax een beetje uit beeld bij de Nederlandse voetballiefhebber. De optredens van de Deense spits met de nationale ploeg op het EK brengen daar verandering in. De 23-jarige spits staat inmiddels op drie doelpunten en dat valt ook in Amsterdam op. Ajax zoekt een spits, de roep om een terugkeer van Dolberg heeft al geklonken, maar een match made in heaven is het vooral op het eerste oog. 

Kasper Dolberg was één van de Deense Ajacieden die op jonge leeftijd hun vertrouwde omgeving verlieten voor het bruisende Amsterdam. Samen met onder andere Nicolai Boilesen, Victor Fischer en Christian Eriksen haalde Dolberg ook het eerste elftal van de Amsterdammers. De spits maakte een spectaculaire entree door als achttienjarige spits de doelpunten aan elkaar te rijgen en ook voetbaltechnisch mee te kunnen in het Ajax-spel. Het leek er daarom lange tijd op dat Ajax in de Deense spits, die technisch gezien uit de eigen jeugdopleiding kwam, een aanvalsleider voor het heden én de toekomst in de gelederen had. 

Kasper Dolberg en Ajax

Dolberg sloeg in zijn eerste seizoen bij Ajax in als Danish Dynamite. Dolberg schoot in 29 Eredivisie-wedstrijden zestien keer raak en had hij met zes doelpunten in de Europa League ook een belangrijk aandeel in de finaleplek van de Amsterdammers in 2017. In de eindstrijd tegen Manchester United kon de jonge Deense spits destijds het verschil niet maken. Nadat Bosz vertrok bij Ajax om coach te worden bij Borussia Dortmund, ging het ook bergafwaarts met de prestaties van Dolberg. In zijn tweede seizoen als eerste Ajax-spits maakte hij maar zes doelpunten in 23 Eredivisie-wedstrijden. Een jaar later verbeterde hij dat moyenne (11 uit 25), maar kwam naar voren dat Erik ten Hag niet de grootste fan was van het Deense ijskonijn. 


In 2017 was Dolberg al dicht bij een transfer naar AS Monaco. De Franse subtopper had destijds vijftig miljoen euro over om Dolberg los te weken bij Ajax, maar daar wilde Overmars toen niets van weten. Dolberg had zijn beste seizoen in het Ajax-shirt achter de rug en leek die lijn door te trekken onder de volgende trainer. Onder Marcel Keizer én Erik ten Hag lukte het Dolberg echter niet om het niveau te halen dat hij onder Bosz aantikte. Ajax leek daarom de grote winnaar op het moment dat OGC Nice in de zomer van 2019 alsnog twintig miljoen euro neertelde om Dolberg over te nemen. 

Dat Ajax sinds dat moment meerdere spelers in de spits uitprobeerde en afgelopen winter uiteindelijk 22,5 miljoen euro neertelde om Sébastien Haller in te lijven, laat zien dat die inschatting misschien niet helemaal juist was. Nadat Ten Hag oordeelde dat Dusan Tadic als Eredivisie-spits niet werkte, probeerde de trainer spelers zoals Quincy Promes, Zakaria Labyad, Lassina Traoré en zelfs Klaas-Jan Huntelaar als basisspits. Geen van allen kon overtuigen zoals Dolberg dat daarvoor deed. Het is daarom logisch dat zijn naam weer in de Amsterdamse wandelgangen rondzingt. Helemaal met de eerste seizoenen van Dolberg in het achterhoofd en de parallellen die zijn doelpunten bij de Deense nationale ploeg laten zien, is het een gemakkelijke optelsom om Dolberg en Ajax weer aan elkaar te koppelen. 

Ajax zoekt (opnieuw) spits 

Dat Ajax een nieuwe spits nodig heeft, lijkt inmiddels ook een publiek geheim. De Amsterdammers namen vorig seizoen al afscheid van Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04) nadat Haller werd overgenomen. Aan het begin van dit seizoen verloor het ook nog spitsen Brian Brobbey (RB Leipzig) en Lassina Traoré (Shaktar), waardoor Ajax alleen Haller nog over heeft als spits voor het eerste elftal. Dat maakt het ook niet gemakkelijker om een diepe spits voor het tweede plan te vinden: concurreren met een recordaankoop is altijd lastig, helemaal wanneer Overmars zich aan zijn woord gaat houden. 


Volgens de Directeur Spelerszaken van de Amsterdammers gaat Ajax géén Haller-bedragen op tafel leggen deze zomer. Daardoor lijkt er al meteen een streep door de naam van Dolberg heen te kunnen. De spits ligt nog tot 2024 vast bij Nice en werd door de Fransen voor 20,5 miljoen euro overgenomen van Ajax. Hoewel Dolberg in de Ligue 1 niet het doelpuntenaantal (0,35 goal/wedstrijd) haalde dat hij in de Eredivisie (0,42 per wedstrijd) zal zijn Franse werkgever in ieder geval géén verlies willen maken op Dolberg. Dat is ook geen gekke gedachte: de marktwaarde van de Deense spits lag vóór de start van het EK volgens Transfermarkt.nl op 20 miljoen euro. Door zijn doelpunten op het EK is deze wellicht verder gestegen, waardoor Dolberg eerder dertig dan twintig miljoen euro zal moeten kosten. 

Dat neemt automatisch de discussie mee of Dolberg niet te vroeg is verkocht. Het was destijds wel duidelijk dat Ten Hag andere plannen had met de spitspositie dan Dolberg, die dus op de reservebank dreigde te eindigen. Op het moment dat je dan twintig miljoen euro voor een potentiële reservespeler kan vangen – ter illustratie: twee miljoen euro minder dan Haller kostte – dan is het logisch dat een club de visie van de trainer volgt en eieren voor zijn geld kiest. 

Brian Brobbey 

Het lijkt een meer realistisch scenario dat Ajax met RB Leipzig om tafel gaat. Brian Brobbey is sinds een paar dagen contractspeler bij Leipzig, maar kreeg in zijn eerste week al een pittige tegenslag te verwerken. De club telden miljoenen neer om André Silva over te nemen van Eintracht Frankfurt. Daarmee krijgt de 19-jarige Nederlander een stevige concurrent voor de spitspositie erbij. De strijd om de spitspositie(s) was bij Leipzig al niet mals met spelers zoals Alexander Sörtloth, Hee-chan Hwang en Youssuf Poulsen al groot. 


De komst van Silva betekent bij RB Leizpig voor Brobbey praktisch hetzelfde als de komst van Haller veroorzaakte. In Amsterdam, waar ze Brobbey al jarenlang kenden, wist de jonge spits zich alsnog tot tweede spits op te werken. Een positie die hij, wanneer Ajax en RB Leipzig een akkoord bereiken en Brobbey terug wil naar Amsterdam, zo weer kan innemen. Ajax-trainer Erik ten Hag was er ook in de laatste fase van het seizoen duidelijk over: als de kans zich voortdeed om Brobbey alsnog onder contract te krijgen, zouden de Amsterdammers het niet laten.

Moet Ajax Dolberg aantrekken?

  • Ja, maar niet tegen elke prijs
  • Nee, haal Brobbey terug
  • Nee, contracteer een andere spits
  • Ajax heeft geen nieuwe spits nodig
2763+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:00
5+
‘Droomtransfer voor Kenneth Taylor’
18:48
30+
Van den Boomen: “Als Ajax mij niet had gebeld..”
18:33
66+
Verweij onthult welke trainer ‘op 1 staat op verlanglijst Ajax’
18:19
14+
Kramer ‘klein beetje blij’ met Ajax-goal: “Maar niet gejuicht”
18:02
29+
‘Weinig prijzen gepakt, Slot stapt op dieptepunt in’
17:47
148+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
17:34
1479+
Steven Bergwijn voor ‘mooi bedrag’ weg bij Ajax?
17:16
44+
Scheidsrechtersbaas Van Egmond stopt om gezondheidsredenen
17:00
172+
Ajax, haal Schreuder naar Amsterdam! | Raad van Aad #41
16:47
238+
‘Feyenoord krijgt kraakhelder Oosting-nieuws’
16:34
31+
Seuntjens bevestigt gesprekken: binnenlandse transfer lonkt
16:21
113+
‘Ontwerp nieuw thuisshirt Feyenoord uitgelekt’
16:04
64+
Go Ahead-speler hekelt: “Ik vind dat ons publiek arrogant wordt”
15:48
122+
Bosz looft PSV’er die 0 minuten speelde in Heerenveen: “Grote toekomst”
15:32
55+
Veerman wijst ploeggenoot waar hij ‘het meest van heeft genoten’ aan
15:16
205+
PSV’er voor 60 miljoen weg? “Strik erom”
15:00
4060+
‘Verrassende transfermove Xavi Simons’
14:47
240+
Hofs vreest voor verdwijnen van licentie Vitesse
14:25
353+
Tuchtcommissie KNVB legt Bergwijn schorsing op
14:00
224+
‘Ajax neemt definitief afscheid van Maduro’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie