Grote Oranje-verrassing is meesterzet van De Boer

Foto: Grote Oranje-verrassing is meesterzet van De Boer

Het Nederlands elftal maakt zich op voor drie belangrijke WK-kwalificatiewedstrijden eind maart. Ditmaal moeten de Oranje-internationals het voor het eerst sinds 2014 wél voor elkaar krijgen om zich te plaatsen voor het wereldwijde toernooi. Frank de Boer is daarom duidelijk op zoek naar de nodige balans in zijn selectie tussen grote talenten en ervaren spelers. Samen moeten ze het dan uitvechten wie in het basisteam moet terechtkomen. 

Maarten Stekelenburg, Daley Blind, Stefan de Vrij, Georginio Wijnaldum en Ryan Babel zijn jongens die met de nodige ervaring op eindtoernooien van grote waarden kunnen zijn op toekomstige prestaties van het Nederlands elftal. Ze kennen de sfeer die nodig is om het meeste uit een groep te halen, verdienden hun sporen in het verleden al ruimschoots op nationale en internationale velden en hebben bovendien een uitstekende vorm te pakken bij hun huidige werkgever. Daarom is het logisch dat de heren tot de voorlopige selectie behoren.


In dezelfde selectie zitten jongens die qua leeftijd of ervaring op eindtoernooien niet direct veel te brengen hebben, maar wél in een Europese topcompetitie spelen. Wout Weghorst, Steven Bergwijn, Marten de Roon en Jeremiah St. Juste zijn daarvan een voorbeeld. De Boer laat met hun plaats in de voorlopige selectie zien dat zij goed bezig zijn bij hun ploeg en dat hij ze nadrukkelijk in de gaten houdt voor een plaats in de definitieve selectie. Mogelijk kiest De Boer deze maand er al voor om enkele spelers met de kwalificatiewedstrijden mee te nemen.

Stormachtig



De naam van St. Juste is mogelijk het meest verrassend in de huidige voorselectie. De geboren Groninger doorliep de jeugdopleiding van sc Heerenveen, war hij in 2015 debuteerde in het eerste team. De verdediger ontwikkelde zich tot een vaste waarde in Friesland en kreeg zelfs interesse van Hamburger SV, destijds spelend in de Bundesliga. Sc Heerenveen weigerde om St. Juste te verkopen, maar het seizoen erop was het wél raak. Feyenoord wilde hem graag overnemen, waarna hij voor bijna 5 miljoen euro naar de Kuip verkaste.

Het eerste seizoen bij Feyenoord was niet om over naar huis te schrijven. De Rotterdammers waren net kampioen van Nederland en moesten daarom aantreden in de Champions League. Tegen Manchester City, Sjachtar en Napoli had Feyenoord geen schijn van kans. De club eindigde laatste in de poulefase met slechts één overwinning en maar liefst vijf nederlagen. St. Juste speelde in het seizoen 2017/2018 uiteindelijk vijf duels in het Miljardenbal en 15 wedstrijden in de Eredivisie, waarin hij drie doelpunten op zijn naam zette.

Zijn tweede seizoen in de havenstad ging al een stuk beter. Onder leiding van hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst kreeg St. Juste een vaste plaats in de verdediging van Feyenoord en ontwikkelde hij zich tot een zeer bruikbare speler. De defensieve kracht kwam uiteindelijk tot 21 basisoptredens en twee invalbeurten in de eredivisie. Daarin maakte hij drie doelpunten en leverde hij twee assists af. Voor prijzen zorgde hij dat seizoen met zijn ploeg niet, maar St. Juste had inmiddels een uitstekende indruk gemaakt om interesse te wekken van buitenlandse clubs.


In de zomer van 2019 zat Feyenoord omhoog met zijn financiële zaken. Niet alleen kon de club transfergeld goed gebruiken om op andere posities versterkingen binnen te halen, ook was de salarishuishouding niet geheel op orde. De interesse van FSV Mainz 05 kwam dan ook als geroepen. Na een aantal onderhandelingen kwamen beide clubs uit op een transferbedrag van 8 miljoen euro en kon St. Juste zijn eerste profcontract in het buitenland ondertekenen. De op dat moment pas 22-jarige St. Juste was daarmee maar al te blij.

Bundesliga



De meeste Nederlanders die vroeg naar het buitenland vertrekken, moeten zich vaak zorgen maken over hun speelminuten. Meestal is er volop concurrentie en is het niet eenvoudig om over een langere periode in het basisteam te belanden. St. Juste bewees echter snel het tegendeel, want direct vanaf zijn komst behoorde hij tot de vaste waardes van de Bundesliga-club. Door een schouder- en knieblessure miste hij in het seizoen 2019/2020 slechts enkele duels in de hoofdmacht. Uiteindelijk kwam hij tot 25 wedstrijden, waarin hij tweemaal doel trof en twee assists afgaf.

Ook dit seizoen doet hij het bij Mainz weer uitstekend. De Duitsers staan dan wel op de zeventiende plaats in de competitie, maar hebben nog volop kans om directe of indirecte degradatie te voorkomen. Slechts één punt staan de mannen van Bo Svensson achter op nummer 16 DSC Arminia Bielefeld. Hertha BSC en 1. FC Köln staan respectievelijk op een voorsprong van drie en vier punten. Met nog tien speelrondes op het programma is voor Mainz daarom nog alles mogelijk, hoewel de club natuurlijk wél snel naar boven moet kijken.

St. Juste speelde, met uitzondering van het uitduel met Borussia Dortmund en de thuiswedstrijd tegen VfL Wolfsburg, alle duels de volle negentig minuten. De verdediger kon zijn club niet altijd behoeden voor tegendoelpunten en daarmee puntverlies, maar juist het kennen van de andere kant van de medaille kan belangrijk zijn om het op te nemen tegen toplanden als Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en België. In dat opzicht kan het selecteren van voetballers als St. Juste een meesterzet zijn van De Boer om een ideaal evenwicht in de selectie te creëren.

Essentie

Mocht De Boer hem een plaats geven in de definitieve selectie van het Nederlands elftal, dan is dit voor St. Juste voor het eerst. De Nederlander mocht in het verleden negenmaal aantreden voor Jong Oranje, maar nog nooit vertegenwoordigde hij het land op het hoogste niveau. Met het selecteren van St. Juste slaat De Boer daarom duidelijk een andere weg in en laat hij zien dat hij zichzelf niet langer meer ziet als de man die dezelfde lijn als Ronald Koeman zou volgen om successen te boeken. De Boer wil zelf bewijzen dat hij het in zich heeft om goede keuzes te maken.


St. Juste was behoorlijk verrast door het nieuws. De verdediger moest van zijn oma vernemen dat hij was geselecteerd, vertelde hij aan ESPN. “Ik kreeg een appje van mijn oma. Ha, zij is altijd goed op de hoogte. Ik ging vervolgens maar even op internet kijken en toen zag ik het zelf ook”, vertelde St. Juste. “Ik werk er heel hard voor en zeker de laatste tijd gaat het heel goed bij Mainz. Dan is het heel mooi dat dat op deze manier beloond wordt. Ik hoopte natuurlijk wel dat ik gevolgd werd door de bondscoach, maar was toch wel verrast. Het is een bijzonder moment.”

Op 19 maart maakt de bondscoach de definitieve selectie bekend, waardoor het voorlopig gissen blijft welke jongens daadwerkelijk in aanmerking komen voor een rol in de komende wedstrijden. Zeker is wel dat St. Juste op de radar staat van de technische staf van Oranje en een belangrijke aanvulling kan zijn op de uitstekende selectie die er staat. Door verschillende kwaliteiten bij elkaar te zetten en spelers van topploegen en degradatiekandidaten uit de nodigen, creëert De Boer de meest ideale mix om de best mogelijke prestaties neer te zetten.

Hoort Jeremiah St. Juste in de definitieve selectie?

  • Ja, hij is een uitstekende aanvulling
  • Nee, absoluut niet
768+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
132+
Derksen pleit voor Ajax-kandidaat: ‘Liever hij dan zo’n dure buitenlander’
23:20
72+
‘Ik denk dat er zeker topclubs zijn die Giménez nog willen hebben’
22:52
69+
Maatsen met Dortmund naar eerste Champions League-finale sinds 2013
22:35
196+
PSV spreekt opmerkelijke Noa Lang-statements tegen
22:15
28+
Opsteker voor De Ligt in aanloop naar Real Madrid-uit
21:45
130+
Doorbraak in Vitesse-soap, KNVB neemt Parrey-besluit
21:30
312+
Noa Lang doet boekje open over afwezigheid bij PSV
21:15
90+
Voormalig Oranje-international (36) stopt na dit seizoen met voetballen
20:46
34+
FC Twente verlengt definitief met Joseph Oosting
20:27
18+
Paris Saint-Germain start met twee wijzigingen aan allesbepalende halve finale tegen Dortmund
20:15
231+
‘Bayern neemt groot Ten Hag-besluit’
19:58
574+
VI komt met update over Schreuder en Feyenoord
19:35
557+
‘Details over Madrid-transfer Mbappé bekend’
19:15
227+
‘Vitesse valt mogelijk in Midden-Oosterse handen’
18:50
275+
Ajax troeft Duitse clubs af en haalt talentvolle keeper naar Amsterdam
18:30
50+
Op deze opmerkelijke plek vierde Löw de wereldtitel
18:10
175+
Benefietwedstrijd in teken van Vitesse-crowdfunding
17:50
29+
Thiago Silva (39) nog altijd niet versleten en keert terug naar jeugdliefde
17:30
178+
‘Antwerp zet NEC een hak’
17:10
119+
Ook kritiek op Ten Hag vanuit Nederlandse hoek: “Het klopt van geen kant”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie