Ziyech maakte de fout van zijn leven

Foto: Ziyech maakte de fout van zijn leven

Hakim Ziyech heeft na de trainerswissel bij Chelsea moeite om erin te komen. Waar Frank Lampard hem bij wijze van spreken als eerste op het wedstrijdformulier zette, heeft diens opvolger Thomas Tuchel vooral kritiek op de oud-Ajacied. Volgens de trainer heeft Ziyech aanpassingsproblemen omdat hij uit de Eredivisie komt, of is er meer aan de hand? 

Hakim Ziyech is volgens de nieuwe Chelsea-trainer Thomas Tuchel ‘slachtoffer’ van een ongeschreven regel in de Premier League. Deze schrijft voor dat je als speler minimaal één seizoen nodig hebt te wennen aan het tempo en de intensiteit van de hoogste Engelse voetbalklasse. Desalniettemin hoorde je daar Frank Lampard, manager die Ziyech aan zijn selectie toevoegde en onlangs werd ontslagen door de Londenaren, niet over op het moment dat hij over de oud-Ajacied sprak. 

Hakim Ziyech

Je kunt echter niet ontkennen dat de Marokkaans international aanpassingsproblemen ervaart, al liggen die op het eerste oog niet per se bij het voetballend vermogen. Tuchel gaf al aan dat Ziyech een speler is die het verschil kan maken en vanuit het niets iets kan creëren, maar dat die kwaliteiten op dit moment niet echt naar voren kwamen. Dat heeft echter een andere reden dan de overstap vanuit de Eredivisie naar de Premier League, die de Duitse manager als belangrijkste oorzaak noemde. “Hakim speelde hiervoor in de Eredivisie bij Ajax. Dat is een grote club met goed voetbal, maar zij spelen niet op hetzelfde tempo als in de Premier League”, liet de Duitser ontvallen. 

Daar zit natuurlijk een grote kern van waarheid in, maar de keren dát Ziyech op het veld stond in de Premier League, had de linkspoot wel degelijk een impact (drie assists en één doelpunt in elf wedstrijden) maar vooral in het open spel weet Ziyech met zijn crosspasses en steekballen genoeg kansen te creëren voor zijn medespelers. De Marokkaans international zorgt dit seizoen in de Premier League gemiddeld voor 2,6 kansen per negentig minuten, maar speelt per wedstrijd gemiddeld zo’n zestig minuten, waardoor hij ook niet de mogelijkheid krijgt om zijn meerwaarde op dit moment te tonen. Helemaal omdat op basis van kansen creëren er geen Chelsea-speler is die het beter kan dan Ziyech


Het feit dat Ziyech gemiddeld zo’n zestig minuten per wedstrijd speelt, heeft echter niet veel te maken met de voetballende kwaliteiten van de oud-Ajacied. Dat de oud-Ajacied, die voor veertig miljoen werd weggekocht uit de Johan Cruijff ArenA, dit seizoen al veel wedstrijden miste door verschillende blessures, tonen echter de andere kant van de medaille. Vlak nadat bekend werd dat Ziyech voor veertig miljoen euro de overstap zou maken naar de Engelse grootmacht, werd al eens naar zijn fysieke gesteldheid verwezen: de Marokkaans international kreeg het advies om het krachthonk in te gaan om zich voor te bereiden, maar wist op hetzelfde moment dat extra spierkracht er ook voor zorgt dat Ziyech een deel van zijn wendbaarheid inlevert. 

Eden Hazard

Met andere woorden: Ziyech is een kunstschaatser die bulldozers moet ontwijken op het moment dat hij in de Premier League in actie komt. Dat is voor de Marokkaan een nieuwe situatie waar vooral zijn lichaam aan moet wennen. De oud-Ajacied krijgt op dit moment schoppen op plekken op zijn lichaam waar hij nog nooit noppen voelde en dan is het ook logisch dat je lichaam een reactie daarop geeft. Het neemt niet weg dat dit in het lange verleden van het Engelse voetbal niet eerder is gebeurd. Sterker nog: Chelsea haalde jaren geleden een speler die met dezelfde problemen kampte als waar Ziyech nu voor staat. Zijn naam? Ene Eden Hazard. 

De vergelijking met de Belgische vleugelflitser en Ziyech werd al bij de aankomst van de oud-Ajacied gemaakt, maar raakt schip noch wal. Eigenlijk is de enige overeenkomst tussen de twee technici dat zij beiden in het begin van hun Premier League-carrière weinig fysieke weerstand konden bieden. Hazard heeft echter één groot voordeel op de oud-Ajacied: de Belgisch international heeft veel meer snelheid dan de Marokkaan waardoor hij zijn mindere fysiek kan compenseren en al weggespurt zijn op het moment dat één van de defensieslagers van uit de Premier League kwam invliegen voor een broodje enkelband. 


Dat Ziyech niet sneller is dan de gemiddelde Premier League-back werkt dus niet in zijn voordeel, maar dat geldt ook zeker voor het feit dat hij tegen teams speelt die over het algemeen met twee defensieve middenvelders spelen. Daardoor heeft Ziyech, wanneer hij zich ontdaan heeft van zijn directe tegenstander, daarna meteen nog een andere tegenstander voor zich die er niet voor schuwt om hard in te grijpen. Met andere woorden: de grootste aanpassing die Ziyech moet maken in zijn eerste jaar is niet op voetballend vlak, maar hoe om te gaan met de fysieke kracht en de hardheid waarmee de tegenstander speelt. Dat is het grootste verschil met de Eredivisie, waar de Marokkaan gemakkelijk door de verdediging van de tegenstander kon slalommen zonder dat hij noppen op zijn enkels had staan. 

Thomas Tuchel

Op dit moment krijgt Ziyech nog wel het vertrouwen van Tuchel, maar wanneer de Marokkaans international blijft spelen zoals in de wedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers (0-0) dan ziet de toekomst van de Marokkaan bij Chelsea er niet erg rooskleurig uit. Daarnaast stelt Tuchel bepaalde eisen aan zijn buitenspelers. Zijn verleden bij Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund bewijzen dat de Duitse oefenmeester graag met snelheid op de flanken speelt in een 1-4-3-3-systeem met de punt naar achteren. 

Dat de Duitser op dit moment voor een 1-3-4-2-1-systeem kiest, met twee vleugelverdedigers in plaats van klassieke wingers en twee aanvallende middenvelders, kan twee dingen betekenen: of Tuchel heeft op dit moment te weinig vertrouwen in de huidige selectie buitenspelers, of de Duitser heeft zijn voetbalfilosofie in een paar weken tijd volledig omgegooid. Het lijkt erop dat het tweede onwaarschijnlijk is, dus zal de volgende transferperiode voor Ziyech het ijkpunt zijn hoe hij er precies voorstaat bij Chelsea. 


De Londenaren werden de afgelopen weken al in verband gebracht met Jadon Sancho, de rechtsbuiten van Borussia Dortmund die al jaren gelinkt wordt aan een terugkeer naar de Premier League. De komst van de Engelsman zal het perspectief van Ziyech sterk verminderen: wanneer de Marokkaans international niet op de rechtsbuitenpositie staat en Tuchel ervoor kiest om straks in zijn vertrouwde systeem te spelen, blijft de positie van centrale middenvelder over voor Ziyech. Dat wil zeggen dat je moet beuken, beuken en nog eens beuken om jezelf in een goede positie te krijgen om een pass te geven. Dat laatste is misschien wel de grootste kwaliteit van Ziyech, maar in de Premier League gaat er een heel voorspel aan vooraf voordat je een verdediging kunt penetreren.

Welke competitie past het best bij Ziyech?

  • Eredivisie
  • Premier League
  • Serie A
  • La Liga
  • Bundesliga
  • Andere competitie
1172+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:16
8+
Scheidsrechtersbaas Van Egmond stopt om gezondheidsredenen
17:00
43+
Ajax, haal Schreuder naar Amsterdam! | Raad van Aad #41
16:47
84+
‘Feyenoord krijgt kraakhelder Oosting-nieuws’
16:34
15+
Seuntjens bevestigt gesprekken: binnenlandse transfer lonkt
16:21
63+
‘Ontwerp nieuw thuisshirt Feyenoord uitgelekt’
16:04
36+
Go Ahead-speler hekelt: “Ik vind dat ons publiek arrogant wordt”
15:48
73+
Bosz looft PSV’er die 0 minuten speelde in Heerenveen: “Grote toekomst”
15:32
43+
Veerman wijst ploeggenoot waar hij ‘het meest van heeft genoten’ aan
15:16
162+
PSV’er voor 60 miljoen weg? “Strik erom”
15:00
3993+
‘Verrassende transfermove Xavi Simons’
14:47
205+
Hofs vreest voor verdwijnen van licentie Vitesse
14:25
267+
Tuchtcommissie KNVB legt Bergwijn schorsing op
14:00
193+
‘Ajax neemt definitief afscheid van Maduro’
13:48
58+
‘AZ richt pijlen op Zweeds international’
13:24
222+
Klopp spreekt zich uit over Liverpool-keuze Slot
13:12
161+
‘Gaaei verdient bij Ajax een tweede kans’
12:44
457+
Kroes reageert op Ajax-interesse Potter
12:33
229+
Jaap Stam over einde bij Ajax: “Ik was er helemaal klaar mee”
12:29
64+
“Speelstijl van Slot is precies wat ze graag zien op Anfield”
12:12
571+
‘Barcelona-exit voor Frenkie de Jong’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie