Van de Beek gaat vertrekken bij Manchester United

Foto: Van de Beek gaat vertrekken bij Manchester United

De situatie van Donny van de Beek bij Manchester United wordt met de dag meer uitzichtloos. In het begin van het seizoen kreeg de van Ajax overgekomen middenvelder nog kansen van Ole Gunnar Solskjaer, zit de Oranje-international al wekenlang negentig minuten op de bank bij The Reds. Als de situatie niet verandert, lijkt een zomers vertrek onvermijdelijk. 

Als speler van Ajax blonk Donny van de Beek uit in het maken van de juiste keuzes. De blonde middenvelder wist wanneer hij diep moest gaan, een bal moest kaatsen of juist aannemen en opendraaien en vooral wat hij moest doen als er een gaatje in de defensieve muur van de tegenstander te vinden was. Het leverde het jeugdproduct van Ajax al vroeg een basisplaats op in Amsterdam en later dwong hij met die kwaliteiten ook een toptransfer af naar Manchester United. Een half jaar na die overgang blijkt net deze clubkeuze van Van de Beek van mindere kwaliteit dan zijn keuzes binnen de lijnen. 

Donny van de Beek

Na het door corona afgebroken voetbalseizoen van vorig jaar wist Van de Beek het zeker: hij ging vertrekken bij Ajax. Eerder was hij nog dicht bij een overgang naar Real Madrid, waar zowel de clubs als speler een overeenstemming bereikte over een samenwerking, maar deze transfer ging op het laatste moment niet door. De Koninklijke besloot af te zien van een deal van vijftig miljoen euro en liet Ajax én Van de Beek met een probleem achter. De Amsterdammers zagen een megatransfersom als regen voor de zon verdwijnen en Van de Beek, die ervan uitging dat hij aan de voorbereiding kon beginnen in Madrid, moest zich alsnog bij Ajax melden voor de oefencampagne richting het huidige voetbaljaar. 


Dat laatste viel Van de Beek zwaar. De Oranje-international maakte in een gesprek met Erik ten Hag duidelijk dat hij, ondanks de afgeketste transfer, nog steeds wilde vertrekken uit de Johan Cruijff ArenA en dat hij niet op andere gedachten te brengen was. De 23-jarige middenvelder gaf daarmee Ten Hag praktisch één keuze en dat was de vertrekwens (nog steeds) accepteren, maar de 50-jarige oefenmeester moest zich daardoor wel gaan beraden op de toekomst, waardoor Van de Beek veel minuten van Ajax miste in de voorbereiding en niet één (!) keer in de basis mocht starten. Uiteindelijk verzorgde Manchester United de oplossing voor Van de Beek, maar de timing van die deal was vooral voor de middenvelder zelf ongelukkig. Pas op 2 september rondde hij zijn transfer naar Old Trafford af en miste hij, naast wedstrijdritme door zijn geringe speeltijd bij Ajax in de eerste weken van het nieuwe seizoen, ook de volledige voorbereiding van Manchester United. 

Er wordt vaak lacherig gedaan over de voorbereiding, maar als nieuweling is deze essentieel. Het geeft de speler én de nieuwe trainer de kans om te experimenteren zonder dat het resultaat daarvan een competitie beïnvloed. Met andere woorden: daardoor kun je als manager veel meer risico nemen en geef je ook gemakkelijker kansen aan bepaalde spelers, helemaal als ze nieuw zijn en voor veertig miljoen euro zijn aangetrokken. Die kans heeft Van de Beek dus nooit gehad: hij sloot aan toen de Premier League al in volle gang was en kreeg daardoor alleen maar de kans met invalbeurten in de Premier League, basisplekken in de League Cup en mocht ook opdraven in de Champions League op het moment dat Manchester United de volgende ronde zo goed als zeker had bereikt. 

Eerste seizoen als voorbereiding

Solskjaer kreeg met Van de Beek dus een extra -stukje op het moment dat hij het grootste deel van zijn puzzel al had gelegd. Daar komt ook nog eens bij dat Van de Beek enorm veel concurrentie heeft als het gaat om de positie van de centrale middenvelder en/of aanvallende middenvelder. Solskjaer liet zich vorige maand al eens uit over de kansen van Van de Beek dit seizoen en vertelde dat de Oranje-international zich vooral op komend voetbaljaar moet gaan richten. De prestaties van United zijn beter dan de afgelopen jaren. De Noorse manager, die als speler samenwerkte met de legendarische Sir Alex Ferguson bij United en veel aspecten van zijn filosofie implementeert bij The Red Devils, heeft dus op dit moment ook niet echt veel redenen om te sleutelen aan zijn middenveld. 


Toch is dat een hard gelag voor Van de Beek. De blonde middenvelder hoopte met drie wedstrijden in de week minimaal één keer een volledige pot voetbal te kunnen spelen, maar komt daar dus bekaaid vanaf. In de winterstop was er sprake van een mogelijke huurtransfer, maar daar zette Solskjaer óók een streep door wegens het risico op blessures bij de huidige middenvelders van United. Door het stokvolle speelschema van de Engelse recordkampioen mocht er niemand weg, zo zei de Noorse trainer. Daardoor zit Van de Beek op dit moment opgesloten in een uitzichtloze situatie: hij komt door de aanwezigheid van sterspelers zoals Bruno Fernandes en Paul Pogba niet in aanmerking voor de posities op het middenveld waar zijn kracht liggen en komt in het verdedigende vlak tekort om de concurrentie aan te gaan met Scott McTominay, Fred en Nemanja Matic. 

Aan de andere kant biedt het Van de Beek de kans om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Spelers hebben meestal één jaar nodig om zich volledig te kunnen aanpassen aan de intensiteit en het tempo van de Premier League, maar dan heb je wel regelmatig speelminuten nodig om mee te kunnen in het Engelse voetbal. In de afgelopen tien competitiewedstrijden van Manchester United speelde Van de Beek slechts 52 minuten. In alle competities bij elkaar speelde Van de Beek tot nu toe 24 wedstrijden (één doelpunt en één assist). Dat lijkt in eerste instantie niet eens zo heel weinig, maar hij speelde gemiddeld maar veertig minuten per wedstrijd. 

Vroegtijdig vertrek

Hoewel Solskjaer zich telkens lovend uitlaat over de arbeidsethos en de instelling van Van de Beek, zal de middenvelder aan het begin van volgend seizoen zijn opties moeten gaan overwegen. De concurrentiestrijd als aanvallende middenvelder lijkt hij niet te kunnen gaan winnen van Bruno Fernandes, die sinds zijn overgang naar Manchester zich ontpopte tot één van de beste aanvallende middenvelders van de Premier League en als spelverdeler van ongelofelijke waarde is voor het team van Solskjaer. Van de Beek is een ander type nummer tien, waardoor je zou kunnen zeggen dat de ploeg zijn specifieke kwaliteiten niet echt nodig heeft als aanvallende middenvelder. 


Aangezien Van de Beek er niet op hoeft te rekenen dat United Fernandes laat gaan aan het einde van het seizoen, zal hij zijn hoop moeten vestigen op het mogelijke vertrek van Paul Pogba. Aan de andere kant heeft Solskjaer dit seizoen ook laten zien dat hij, wanneer de Fransman niet in de basisopstelling stond, ook eerder voor andere krachten dan Van de Beek koos. Daardoor zal de middenvelder ook volgend seizoen niet de eerste keuze zijn als Pogba besluit te vertrekken. Met andere woorden: zo lang Solskjaer de trainer van United blijft, lijkt Van de Beek zich te moeten richten op een reserverol en als dat gebeurt, lijkt een vertrek onvermijdelijk. Ajax werd in de winterstop genoemd en ook Real Madrid zou de situatie van Van de Beek al in de gaten houden, maar of een overstap naar de Koninklijke deze zomer wel tot een serieuze mogelijkheid behoort, is af te wachten. Een goed Europees Kampioenschap, áls Van de Beek geselecteerd wordt door bondscoach Frank de Boer, kan daar wellicht verandering in brengen. Maar dat geldt ook zeker voor zijn kansen bij United.

Wat moet Van de Beek doen?

  • Terug naar Ajax
  • Naar Real Madrid
  • Voor zijn kans vechten bij United
  • Naar andere club
5387+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie