Ajax blunderde bij contractverlenging toptalent

Foto: Ajax blunderde bij contractverlenging toptalent

Ondanks de belofte dat het nieuwe contract “wel goed kwam” kondigde Brian Brobbey aan dat hij zijn aflopende verbintenis bij Ajax niet gaat verlengen. De jonge spits heeft zijn gevoel laten spreken en gaat de komende maanden in gesprek met nieuwe potentiële werkgevers. Hoewel Ajax volgens zaakwaarnemer José Fortes daar “niets aan kon doen”, hebben de Amsterdammers het daar zelf naar gemaakt. 

De laatste weken kreeg Brian Brobbey steeds meer de kans bij Ajax. Ondanks de komst van Sébastien Haller en dankzij de transfer van Klaas-Jan Huntelaar naar Schalke 04 schoof de jonge spits een plekje in de pikorde van Ajax-trainer Erik ten Hag. De 19-jarige aanvaller kreeg in de wedstrijd tegen Willem II zelfs de voorkeur boven de van een blessure herstelde Lassina Traoré. Die invalbeurt en de daarop volgende complimentenregen na Brobbey’s winnende doelpunt en assist op Dusan Tadic leken het laatste charmeoffensief van de Amsterdammers aan het adres van de talentvolle aanvaller, die een krappe week later bekend maakte niet op de avances in te willen gaan. 

Brobbey-soap van Ajax

Er lag een goed voorstel op tafel, vertelde zaakwaarnemer José Fortes, die samen met Mino Raiola de zaken van de jonge aanvaller behartigt. Volgens hem kon Ajax er zelfs helemaal niets aan doen dat zijn cliënt een andere afslag nam op de weg naar zijn top. Volgens de zaakwaarnemer was er helemaal niets mis met het contractvoorstel van de Amsterdammers en maakte Brobbey deze keuze puur op zijn gevoel, waardoor “Ajax er niets aan kon doen dat hij (Brobbey, red.) niet bijtekende”. 

Daarmee kwam er een einde aan de langdurige contractsoap rondom het talent, maar zijn nog lang niet alle vragen beantwoord. Wanneer Ajax er niets aan kon doen, zou je dus kunnen stellen dat Brobbey geen goed gevoel (meer) had bij de club die hem de laatste weken meerdere kansen gaf om zichzelf te bewijzen. Dat dit niet eerder is gebeurd, kan natuurlijk een rol hebben gespeeld.
Brobbey klopte al het hele seizoen, en eigenlijk ook al aan het einde van het vorige voetbaljaar, op de deur van het eerste elftal, maar mocht pas een paar weken voor de winterstop (tegen Fortuna Sittard, red.) zijn eerste minuten in Ajax 1 maken. De 19-jarige aanvaller werkte zich meteen op het scorebord, maar daarna bleven de kansen opnieuw uit. Pas op het moment dat Klaas-Jan Huntelaar vertrok én Traoré buiten spel stond met een blessure, mocht Brobbey pas opdraven. 


Daar komt nog bij dat de Amsterdammers in de winter haastig op zoek waren naar een nieuwe spits. Dat moet als een klap in het gezicht zijn geweest voor de jonge aanvaller, die in een eerder stadium al toegaf dat hij niets liever wilde dan de spits van Ajax 1 te worden. De komst van Sébastien Haller kan Brobbey daarom wel eens het laatste zetje hebben gegeven om de deur van de Johan Cruijff ArenA na één seizoen bij het eerste elftal achter zich dicht te trekken. Met de komst van de Franse spits slonk het perspectief om eens in de basis te beginnen de komende jaren naar een absoluut minimum. 

Rol van zaakwaarnemers

Dat lijken de zaakwaarnemers van Brobbey hun cliënt ook duidelijk gemaakt te hebben. Met een fitte Traoré was het 19-jarige jeugdproduct van de Amsterdammers derde keuze. Dat leidt er toe dat Brobbey alléén de kans krijgt op het moment dat de wedstrijd een ander type spits vraagt dan Haller en Traoré, die vergelijkbare kwaliteiten hebben. Met andere woorden: meer dan een paar invalbeurten in de laatste fases van de wedstrijd die gewonnen moest worden, zoals tegen Willem II, of een paar minuten in een wedstrijd die al gespeeld is, zoals tegen Fortuna Sittard, zat er de komende jaren niet in voor Brobbey. 

De jonge spits kreeg de afgelopen weken dan wel meer de kans van Ten Hag, maar hoe oprecht die opportuniteiten waren, is nog maar de vraag. In de eerste seizoenshelft, toen Brobbey al aardig op schot was in de Keuken Kampioen Divisie en Traoré vaak zichtbaar moeite had om het Ajax-niveau aan te tikken, moest de jonge aanvaller lang wachten totdat hij eindelijk zijn kans kreeg. Pas sinds januari krijg je het gevoel dat de speler van De Toekomst echt het vertrouwen kreeg, al kun je de langdurige contractonderhandelingen en zijn in juli aflopende verbintenis daar onmogelijk los van zien. 


Dat zal de zakelijke partners ook zijn opgevallen, waardoor zij natuurlijk Brobbey’s gevoel mee hebben kunnen beïnvloeden. Anders wijs je een aanbieding waar helemaal niets mis mee is niet af, maar teken je het contract zonder een tweede keer na te denken. Dat het complete plaatje ontbreekt bij Brobbey, is gezien de situatie waar in hij zich dit seizoen bevond/bevindt helemaal geen gekke gedachten. Sterker nog: het is bijna logisch dat je verder gaat kijken op het moment dat je club een recordbedrag neertelt voor een speler die op dezelfde positie als jij acteert. 

Eigen schuld

Je zou daarmee kunnen stellen dat het Ajax’ eigen schuld is dat Brobbey de contractaanbieding van de Amsterdammers naast zich neergelegd heeft. Inmiddels heeft dat nieuws grote voetbalclubs uit het buitenland ook bereikt. Vooral vanuit Duitsland is de interesse aardig opgewekt: Red Bull Leipzig, Borussia Dortmund en zelfs Bayern München zouden de situatie met bovengemiddelde interesse volgen en willen de 19-jarige spits maar wat graag binnen hengelen. Aangezien Raiola een uitgebreid netwerk in Italië heeft en AC Milan in de winter al nadrukkelijk in verband werd gebracht met Brobbey, zullen er ook vanuit de Serie A aanbiedingen gaan komen. 

Brobbey staat er dus goed op in de internationale voetbalwereld, maar een overstap naar een Europese (sub)grootmacht een verstandig besluit is, is een tweede. Bij Ajax kreeg hij nauwelijks kansen om zijn kunsten te vertonen vanwege de hevige concurrentie en deze zal bij de bovengenoemde clubs alleen nog maar groter zijn. Toch lijkt de kans groter dat Brobbey een buitenlandse overstap maakt dan een nieuwe werkgever opdoet in de Eredivisie, hoewel een binnenlandse transfer voor zijn ontwikkeling niet eens heel slecht zou zijn. Hoe dan ook zal zijn komende krabbel onder een contract zijn intenties duidelijk maken: wil hij bouwen aan zijn carrière of in één stap naar de Europese top? De laatste optie kan nu al, maar soms is het goed om eerst een stap achteruit te zetten voordat je er twee voorwaarts kan maken.

Transfervrij vertrek Brobbey is de schuld van…

  • Ajax zelf
  • Zaakwaarnemers Brobbey
  • Eigen keuze Brobbey
1035+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie