De Ligt zorgt voor onrust bij Juventus

Foto: De Ligt zorgt voor onrust bij Juventus

Matthijs de Ligt is voor het bestuur en zijn trainer Andrea Pirlo één van de grote sterren van Juventus, maar zijn status zorgt er ook voor dat er scheve gezichten ontstaan in de kleedkamer van de Oude Dame. De Ligt hoeft alleen Ronaldo voor zich te dulden als grootverdiener van de club en dat is tegen het zere been van andere bepalende spelers in Turijn. 

Matthijs de Ligt is sinds zijn overgang naar Juventus vrijwel onomstreden bij de Italiaanse grootmacht. De landskampioen haalde de verdediger aan het einde van het succesvolle 2018-2019-seizoen weg uit Amsterdam en betaalde naar verluidt zo’n 85 miljoen euro om de verdediger los te weken bij de Amsterdammers. De Ligt werd daardoor niet alleen één van de duurste verdedigers allertijden, maar kwam bij Juventus ook binnen als één van de topverdieners van de club. 

Matthijs de Ligt

De Ligt kon derhalve direct op een basisplaats rekenen bij de Oude Dame. De Nederlandse verdediger werd door destijds Juventus-trainer Maurizio Sarri als één van de drie verdedigers opgesteld en kon aan de hand van ervaren rotten als Giorigio Chiellini en Leandro Bonucci wennen aan het nieuwe niveau dat van hem gevraagd werd. De Oranje-international had daar in de eerste periode moeite mee: waar hij bij Ajax sinds zijn debuut op zeventienjarige leeftijd praktisch foutloos in het rood-wit speelde, had zijn eerste periode bij Juventus veel weg van de manier waarop De Ligt debuteerde voor het Nederlands elftal. 

De Ligt speelde zijn eerste van tot nu toe 21 interlands tegen Bulgarije en ging in die kwalificatiewedstrijd voor het WK een aantal keer opzichtig in de fout. De stoïcijnse verdediger die bij Ajax altijd de juiste beslissing nam en op de goede plek stond om een bal te onderscheppen, zijn tegenstander uit te schakelen en in balbezit vaak vooruit speelde, was tijdens dat debuut nergens te bekennen. Datzelfde gold voor De Ligt zijn eerste periode bij Juventus: de verdediger maakte inschattingsfouten die we niet van hem gewend waren, kwam een aantal keer ongelukkig uit persoonlijke duels en zorgde met handsballen voor een aantal penalty’s tegen, waardoor Juventus in de problemen kwam. 


De Ligt kreeg voor het eerst in zijn carrière te maken met een serieuze tegenslag: de nog steeds jonge verdediger kreeg de welbekende ‘talentenvormdip’ op het moment dat hij bij een nieuwe club zat, maar liet zich niet gek maken door het feit dat het even niet zo lekker liep. Zelfs niet nadat hij zijn plek in het basiselftal verloor. Sterker nog: dat bleek een trigger te zijn die De Ligt nodig had om zijn oude vorm weer te herpakken. 

Onmisbaar 

De centrale verdediger speelde zich in de tweede helft van het afgebroken corona-seizoen niet alleen terug in de basis van Juventus. De Ligt groeide steeds dichter naar het niveau dat hij haalde bij Ajax toe. Nadat Juventus door Olympique Lyon werd uitgeschakeld in de Final 8 van de Champions League, sloeg het noodlot echter toe voor de 21-jarige Nederlander: De Ligt had al een tijd last van zijn schouder en moest een operatie ondergaan om zichzelf te verlossen van de kwetsuur. 

De operatie kwam voor De Ligt op een extra ongelukkig moment: niet alleen was hij net een onbetwiste basisspeler bij zijn club en had hij qua spel een stijgende lijn te pakken, ook kreeg hij bij Juventus te maken met een nieuwe trainer. Sarri werd de deur gewezen door het bestuur van Juventus en de Oude Dame stelde een oude bekende van de club aan: oud-middenvelder Andrea Pirlo begon in Turijn aan zijn tweede carrière in het voetbal en kreeg de trainersjob als coach van de Oude Dame als eerste job. 


De landskampioen van Italië kent een stroeve start onder leiding van Pirlo. De oud-middenvelder moest het in de eerste weken van het seizoen doen zonder De Ligt en dat had een direct gevolg op het veld. Zonder de inbreng van de Oranje-international kreeg Juventus een stuk minder gemakkelijk grip op de tegenstanders, wat zich met name vertaalde in het gebrek aan meedogenloze ingrepen en daarnaast de kwaliteiten hebben om het spel snel in voorwaartse richting voort te zetten. Doordat het Juventus vooral aan dat laatste ontbeerde in de periode dat De Ligt uit de roulatie was, waardoor het aanvalsspel van Juventus niet zo gemakkelijk ging als in het afgelopen jaar. Op dit moment staat Juventus vijfde in de Serie A, op tien punten van koploper AC Milan. De Milanezen hebben wel één wedstrijd meer gespeeld. 

Onrust

De Ligt miste de eerste zes wedstrijden in de competitie en deed ook niet mee in de eerste drie Champions League-duels. Zonder de inbreng van De Ligt had Juventus in de Serie A acht verliespunten in zes wedstrijden, mét De Ligt in de basis verloor het in acht duels zeven punten, maar verloor alleen van Fiorentina. 

Hoewel er met de terugkeer van De Ligt een stuk defensieve zekerheid is teruggekeerd in het elftal van Pirlo, lijkt De Ligt alsnog voor onrust te gaan zorgen bij de landskampioen van Italië. De centrale verdediger is sinds zijn komst bij de Oude Dame met tien miljoen euro per jaar op Ronaldo na de best verdienende speler in de selectie van Juventus. Hoewel de prestaties van De Ligt hem dat bedrag meer dan waard maken, zijn er ook andere spelers die zich daardoor minder gewaardeerd voelen. 


Zo zou Paulo Dybala zijn contract niet willen verlengen zo lang hij niet naar dezelfde salarisschaal van De Ligt kan gaan. De aanvallende middenvelder ligt na dit seizoen nog één jaar vast in Turijn (2022) en schermt met de interesse van onder andere Paris Saint-Germain. De Argentijn is, net zoals De Ligt, een belangrijke schakel dit seizoen en wil deze waardering nu ook terugzien op zijn bankrekening. 

Een mogelijke contractverlening en opwaardering van het contract van Dybala kan overigens ook goed nieuws betekenen voor De Ligt. De verdediger ligt op dit moment tot 2024 vast en heeft met Mino Raiola een zaakwaarnemer die precies weet hoe hij het beste contract uit het vuur sleept voor zijn cliënt. Wanneer Dybala een nieuwe overeenkomst ondertekent tegen een stevige salarisverhoging, dan kun je er vergif op nemen dat Raiola ook eens aanklopt bij het bestuur van Juventus om te praten over een nieuw contract voor De Ligt. Want hoewel de club op dit moment onrust niet kan gebruiken omdat het zich moet richten op de sportieve prestaties – het gat met AC Milan en de rest van de top vier van de Serie A moet toch gedicht worden, kan het zich een vertrek van De Ligt al helemaal niet veroorloven.

De Ligt moet dé grootverdiener bij Juventus worden

  • Ja, hij is de belangrijkste speler
  • Niet zo lang Ronaldo er speelt
  • Nee, aanvallers moeten meer verdienen
861+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:26
0+
Schuldenlast Vitesse groter dan gedacht
21:14
25+
PSV imponeert: “Heeft zeker met Van Basten te maken”
21:02
95+
‘Arne Slot incasseert Liverpool-dreun’
20:47
14+
Ten Hag clasht met Britse media
20:35
15+
“Dubbele cijfers, dat had zomaar gekund”
20:23
216+
‘Feyenoord en Liverpool op details na rond’
20:13
29+
Oosting niet naar Feyenoord: “Nog lang niet klaar”
20:02
261+
‘Santiago Giménez opent onderhandelingen’
19:46
246+
‘Ajax-hereniging voor Matthijs de Ligt’
19:34
128+
Van Hanegem niet rouwig om vertrek Slot: “Geen zorgen”
19:24
551+
‘Van Persie neemt Feyenoord-standpunt in’
19:12
62+
Steun Ajax en Feyenoord niet voldoende: Van den Herik haakt af
19:00
211+
‘Droomtransfer voor Kenneth Taylor’
18:48
197+
Van den Boomen: “Als Ajax mij niet had gebeld..”
18:33
246+
Verweij onthult welke trainer ‘op 1 staat op verlanglijst Ajax’
18:19
37+
Kramer ‘klein beetje blij’ met Ajax-goal: “Maar niet gejuicht”
18:02
68+
‘Weinig prijzen gepakt, Slot stapt op dieptepunt in’
17:47
230+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
17:34
1582+
Steven Bergwijn voor ‘mooi bedrag’ weg bij Ajax?
17:16
57+
Scheidsrechtersbaas Van Egmond stopt om gezondheidsredenen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie