Botman maakt transfer van het jaar

Foto: Botman maakt transfer van het jaar

Sven Botman was een halfjaar geleden nog overbodig bij Ajax, maar heeft na een sterke eerste seizoenshelft bij het Lille OSC zijn sportieve revanche genomen. De 20-jarige centrale verdediger zou alweer aan een transfer kunnen denken en door de financiële situatie van zijn Franse werkgever behoort een nieuwe snelle transfer tot de mogelijkheden. 

Sven Botman is in het tijdsbestek van een half jaar één van de meest gewilde centrale verdedigers van de Europese velden geworden. De 20-jarige linkspoot speelde vorig seizoen een sterk jaar in het shirt van sc Heerenveen en leek in de voorbereiding op het huidige voetbaljaar aan te sluiten bij het eerste elftal van Erik ten Hag. Dat ging toch anders dan de algemene verwachting: net als in het seizoen dat Botman naar Heerenveen trok, leek de Ajax-trainer het niet te zien zitten in de kwaliteiten van de centrale verdediger. 

Sven Botman

Zo sloot Botman aan in een rij met spelers die Ten Hag niet zag zitten en later bij andere clubs toch lieten zien dat ze wel degelijk de kwaliteiten bezitten om voor Ajax 1 uit te komen. Noa Lang maakt wekelijks indruk bij Club Brugge en behoort inmiddels tot de smaakmakers van de Jupiler Pro League en naast Botman is ook Mitchel Bakker aardig aan de weg aan het timmeren bij het sterrenensemble van Paris Saint-Germain. 

De ontwikkeling die Botman het afgelopen halfjaar doormaakte, is het meest opvallend te noemen. De 20-jarige verdediger kreeg in de voorbereiding het gevoel dat hij er nooit echt bij hoorde, gaf hij aan in een interview daags na zijn overstap naar Lille. In de zomerstap gaf hij daarom zijn zaakwaarnemers de opdracht om een nieuwe club te gaan zoeken waar hij wel het vertrouwen kreeg om te kunnen spelen in het eerste elftal. Dat werd dus uiteindelijk Lille. 


In eerste instantie kreeg Marc Overmars, die Botman nog wel wilde behouden voor de club, overwegend complimenten voor het feit dat hij een miljoenenbedrag overhield aan een speler die niet één wedstrijd voor Ajax speelde. Lille betaalde deze zomer minimaal acht miljoen euro, een bedrag dat nog met bonussen en doorverkooppercentages kan oplopen, voor de diensten van Botman, die alleen bij sc Heerenveen ervaring op het hoogste niveau opdeed. 

Ajax

De Franse subtopper nam dus wel degelijk een gok door een miljoenenbedrag op tafel te leggen voor Botman, maar deze lijkt zich al na één seizoenshelft terug te betalen. Botman laat in de Ligue 1 zien wat Ajax op dit moment mist in het hart van de verdediging: een man die zijn directe tegenstander kan uitschakelen en ervoor zorgt dat de achterste linie altijd gesloten blijft. Botman mag dan in zijn positie kiezen en opbouwende kwaliteiten nog niet het niveau hebben dat Daley Blind in de verleden seizoenen haalde, maar steekt op basis van zijn verdedigende kwaliteiten tot nu toe wel boven de ervaren Ajax-verdediger uit. 

De aanwezigheid van Blind was echter niet de belangrijkste reden voor Ajax om Botman te verkopen; dat kwam vooral doordat in Lisandro Martínez er een tweede linksbenige centrale verdediger in de selectie was. De Argentijn maakt dit seizoen echter vooral minuten als stand-in voor linksback Nicolas Tagliafico en Blind had, mede door toedoen van een reactie van zijn defibrillator (hartkastje, red.) in het oefenduel tegen Hertha BSC, lang de tijd nodig om het niveau van vorig seizoen te halen. Daardoor kwam Ajax vooral in de Champions League vaak defensief te kort om wedstrijden over de streep te trekken. 


Goede gok

Het is koffiedik kijken om te benaderen of Botman het gezien zijn spel in de Ligue 1 en Europa League Ajax had kunnen helpen om wel te overwinteren in de Champions League. Feit blijft wel dat Botman een dermate goede indruk heeft gemaakt dat hij nu al mag dromen van een vervolgstap in zijn carrière. Sterker nog: de financiële situatie bij zijn club Lille is dermate dramatisch dat de Franse club een hoge transfersom wel kan gebruiken om dit seizoen op financieel gebied goed door te komen. Mogelijk kan Botman daarbij helpen. 

Volgens diverse Engelse media hebben Liverpool en Manchester United de 20-jarige Oranje-international in de dop op het hoog. De Engelse grootmachten zouden het aankoopbedrag van afgelopen zomer willen verviervoudigen (!) en vijftig miljoen euro neertellen om Botman na een half jaar al los te weken bij Lille. Mocht Lille een dergelijk bod ontvangen, dan kan het niet anders dan Botman na een half jaar alweer door te verkopen. 

Bij Liverpool moet Botman het gat dat Virgil van Dijk achterliet na zijn blessure opvullen. De aanvoerder van het Nederlands elftal is op dit moment herstellende van een zware knieblessure en zijn afwezigheid wordt op dit moment vooral opgevangen door middenvelder Fabinho of Joel Matip. Botman zou in eerste instantie gehaald worden als stand-in, maar heeft als linkspoot ook bij de terugkeer van Van Dijk een reële kans op speeltijd op Anfield Road. Manchester United heeft de afgelopen jaren ongelukkige keuzes gemaakt als het gaat om het aantrekken van een centrale verdediger, maar ziet in Botman een stabiele optie voor het heden en de toekomst. De recordkampioen van Engeland kan wel een sterke linkspoot in de defensie gebruiken. Bij beide Engelse grootmachten liggen er voldoende kansen voor Botman, dus het zal vooral afhangen van het feit wie het eerste een akkoord bereikt met Lille. 

Doorverkooppercentage

Wanneer Botman naar één van de twee topclubs vertrekt, dan maakt de 20-jarige verdediger sowieso de transfer van het jaar. In een half jaar ging hij al van overbodige Ajax-speler naar steunpilaar van Lille, maar met een overgang naar de Premier League-top zal er een strik om zijn sportieve revanche gaan. Aangezien Lille in financieel zwaar weer zit en Botman op dit moment één van de meest waardevolle spelers binnen de selectie is – wat óók door de hype rondom de speler komt – is een transfer van tientallen miljoenen een reële mogelijkheid. 


Mocht het zover komen, dan zal dat ook tot een klein feestje in Nederland leiden. Als onderdeel van de huurdeal tussen Ajax en sc Heerenveen bedongen de Friezen een doorverkooppercentage van 10%. Dat leverde hen al 800.000 euro op, maar óók een deel van de som die Ajax toucheert op het moment dat Botman een nieuwe transfer maakt. Zo heeft Botman misschien het ongelijk van Erik ten Hag in een halfjaar bewezen, Overmars zorgde er wel voor dat Ajax alsnog profiteert van de stormachtige ontwikkeling van diens jeugdproduct.

Ajax heeft Botman te makkelijk laten gaan

  • Ja, hij was nu meerwaarde geweest
  • Nee, hij had zich niet zo kunnen ontwikkelen
  • Nee, Ajax krijgt er sowieso nog geld voor
  • Ja, Martínez had moeten vertrekken
  • Ja, Blind had moeten vertrekken
2779+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie