Nederlands elftal krijgt oplossing binnen handbereik

Foto: Nederlands elftal krijgt oplossing binnen handbereik

Frank de Boer kon afgelopen woensdag opgelucht ademhalen. Zijn Nederlands elftal won het duel in de Nations League met Polen vlak voor tijd met 1-2. Een paar dagen ervoor wist Oranje ook al met 3-1 van Bosnië Herzegovina te winnen. Hoewel het land in beide wedstrijden de bovenliggende partij was, maakte Oranje het zichzelf tweemaal onnodig moeilijk. De oplossing voor De Boer is echter binnen handbereik.

Kinderlijk was het hoe het Nederlands elftal het doelpunt tegen Bosnië Herzegovina weggaf. Na balverlies van Luuk de Jong speelde de tegenstander de bal razendsnel naar het middenveld, waar Daley Blind verkeerd stond door te dekken. Vervolgens zetten dezelfde Blind en Owen Wijndal te weinig druk op de bal, waardoor Edin Viscá alle vrijheid kreeg om deze laag in het zestienmetergebied te leggen. Daar stond Stefan de Vrij veel te ver van Smail Prevljak af. Zijn directe tegenstander kon de bal eenvoudig ontvangen en deze in de linkerhoek raak schieten.


Alsof het tegendoelpunt niet plaatsvond kreeg Nederland drie dagen later tegen Polen opnieuw zo’n treffer te verwerken. Hans Hateboer gooide na vijf minuten aan de rechterkant in richting Davy Klaassen die de bal teruggaf aan de vleugelverdediger van Atalanta. Het resulteerde in balverlies, waarna Polen razendsnel een counter uitvoerde. Wederom vergat Oranje om direct druk op de bal te zetten, wat onder meer kwam door een onscherpe De Vrij. Daarna vergat ook Blind om op tijd naar de bal toe te gaan, waardoor Kamil Józwiak zonder moeite Polen op voorsprong schoot.

Leidersgemis

De Boer stapte deze zomer niet op een eenvoudig moment in. Waar zijn voorganger Ronald Koeman steevast kon beschikken over Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt centraal in de verdediging, waren beide spelers de afgelopen interlandperiode geblesseerd. De defensieve kracht van Liverpool keert de komende maanden nog niet terug na de zware knieblessure die hij afgelopen maand in de Premier League opliep tegen Everton. Waarschijnlijk mist hij de rest van het clubseizoen. Het zwarte scenario is dat hij ook het Europees kampioenschap van komende zomer aan zich voorbij moet laten gaan.

Aan de andere kant van het centrale duo was dit weekend wél goed nieuws te melden. De Ligt stond sinds de zomer langs de kant na een schouderoperatie, maar trainde zich de afgelopen maanden volledig op. Tegen Cagliari maakte de 21-jarige Leiderdorper weer zijn rentree bij Juventus en hij lijkt weer helemaal terug op zijn oude niveau te zitten. De Ligt speelde een uitstekende wedstrijd en maakte dan ook grootse indruk op de nationale media. Naast goed nieuws voor zijn club betekent dat ook een fijne bijkomstigheid voor Oranje, aangezien het land wel wat ervaring op het veld kan gebruiken.


De Nederlander reageerde na het duel in de Serie A enthousiast op zijn eerste wedstrijd sinds 7 augustus. “Het is geweldig om weer terug te zijn. Daarnaast is het fijn dat we hebben gewonnen zonder een doelpunt te incasseren. Fysiek voel ik me weer helemaal in orde. Daar heb ik ook hard aan gewerkt.” De Ligt ontkende niet dat hij een heftige tijd achter de rug heeft. “Ik heb drie heel zware maanden achter de rug. Vorig seizoen heb ik al veel wedstrijden moeten spelen met pijn. Maar het was belangrijk voor ons om de titel te pakken. Soms moet je pijn lijden voor het team.”

Tegengoals



De onnodige tegendoelpunten tegen Bosnië Herzegovina en Polen waren voor het Nederlands elftal niet de genadeklap, want het was alsnog in staat om de wedstrijd winnend af te sluiten. Wil Oranje op het EK van 2021 echter ver komen, dan kunnen dergelijke fouten niet langer door te beugel. Tegen kleinere landen is het eenvoudig om terug te komen, maar toplanden als Duitsland, Spanje, Frankrijk en België weten wel raad met zulke zwakheden. Eén verdedigende fout kan grote consequenties hebben, met een vroege uitschakeling als gevolg.

Wie dan ook naast De Ligt komt te spelen, met zijn terugkeer is het Nederlands elftal voorlopig uit de brand geholpen. Hij moet zorgen dat Oranje voortaan voldoende druk op de bal houdt bij tegenaanvallen, zodat tegenstanders niet meer zomaar voor het Nederlandse doel kunnen opduiken. Felheid en agressiviteit is daarin zeer belangrijk, al helpt het ook dat De Ligt bij Juventus leerde om positioneel een zo goed mogelijke plaats in te nemen op het veld. Dat complete plaatje moet het Nederlands elftal weer naar een hoger niveau brengen.

Daarnaast helpt De Ligt op andere manieren het Nederlandse spel naar een hoger niveau. De voetballer genoot zijn opleiding bij Ajax, waar hij leerde om goed op te bouwen en de vrije man te vinden. Ook liet hij al bij Ajax, Juventus én Oranje zien in de doelmond van de opponent niet bang te zijn om een kopduel aan te gaan. Het zorgde in Amsterdam en Turijn al voor verschillende hoofdwonden, maar ook op die manier laat hij de Italiaanse manier van ‘voorop in de strijd gaan’ zien. De Ligt moet dan ook begin volgend jaar bij Oranje het toonvoorbeeld zijn van hoe het land zich voorbereid op het eerste eindtoernooi sinds 2014.  

Duopartner



De terugkeer van De Ligt biedt ook het Nederlands elftal weer perspectief. Voorlopig heeft De Boer voldoende tijd om te puzzelen, omdat Oranje pas weer in maart een aantal oefeninterlands afwerkt. Met De Ligt in de achterhoede beschikt de oefenmeester in ieder geval weer over een voetballer die van achteruit de benodigde leiding aan zijn medeverdedigers en middenvelders kan geven. Tegelijkertijd biedt het de vraag wie zijn meest geschikte partner is in de verdediging. De kans is namelijk reëel dat Van Dijk niet in staat is om op het grote toernooi minuten te maken.


Waar De Vrij de meest logische vervanger is voor Van Dijk, liet de verdediger van Internazionale deze maand zien niet meer in de vorm van afgelopen seizoen te verkeren. Destijds riep de Serie A de oud-Feyenoorder nog uit tot de beste verdediger van het seizoen in Italië, maar van dat zelfvertrouwen is nog maar weinig over. In de Champions League maakte De Vrij al beslissende fouten tegen onder meer Real Madrid. Ook bij het Nederlands elftal lukte het hem niet om de schroom van zich af te gooien en voorop in de strijd te gaan.

Een andere optie lijkt te zijn om Blind naast De Ligt te zetten. De twee spelers kennen elkaar goed uit het successeizoen bij Ajax, waarin beide mannen de halve finale van de Champions League bereikten. De twee bleken elkaar uitstekend aan te voelen. Waar De Ligt sterk was in het uitschakelen van zijn directe tegenstander, zorgde Blind voor het voetbal van achteruit. Beide mannen hielden topspitsen als Christiano Ronaldo, Karim Benzema en Robert Lewandowski uitstekend in toom, waarmee ze een belangrijke bijdrage leverden aan het plotselinge succes. Dat kunnen ze bij Oranje opnieuw doen.

Wie moet De Boer naast De Ligt opstellen?

  • Daley Blind
  • Stefan de Vrij
  • Joël Veltman
  • Teun Koopmeiners
  • Een andere speler
1727+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:47
6+
Ten Hag clasht met Britse media
20:35
9+
“Dubbele cijfers, dat had zomaar gekund”
20:23
160+
‘Feyenoord en Liverpool op details na rond’
20:13
19+
Oosting niet naar Feyenoord: “Nog lang niet klaar”
20:02
184+
‘Santiago Giménez opent onderhandelingen’
19:46
202+
‘Ajax-hereniging voor Matthijs de Ligt’
19:34
105+
Van Hanegem niet rouwig om vertrek Slot: “Geen zorgen”
19:24
459+
‘Van Persie neemt Feyenoord-standpunt in’
19:12
58+
Steun Ajax en Feyenoord niet voldoende: Van den Herik haakt af
19:00
181+
‘Droomtransfer voor Kenneth Taylor’
18:48
184+
Van den Boomen: “Als Ajax mij niet had gebeld..”
18:33
233+
Verweij onthult welke trainer ‘op 1 staat op verlanglijst Ajax’
18:19
35+
Kramer ‘klein beetje blij’ met Ajax-goal: “Maar niet gejuicht”
18:02
66+
‘Weinig prijzen gepakt, Slot stapt op dieptepunt in’
17:47
222+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
17:34
1572+
Steven Bergwijn voor ‘mooi bedrag’ weg bij Ajax?
17:16
56+
Scheidsrechtersbaas Van Egmond stopt om gezondheidsredenen
17:00
211+
Ajax, haal Schreuder naar Amsterdam! | Raad van Aad #41
16:47
288+
‘Feyenoord krijgt kraakhelder Oosting-nieuws’
16:34
43+
Seuntjens bevestigt gesprekken: binnenlandse transfer lonkt
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie