Transferblunder van het jaar gaat naar Overmars

Foto: Transferblunder van het jaar gaat naar Overmars

Marc Overmars kreeg deze zomer overwegend complimenten voor de zaken die hij deed op de transfermarkt. De Directeur Voetbalzaken van Ajax zorgde ervoor dat verschillende overbodige spelers voor miljoenensommen de deur uitgingen en trok met Antony en Mohammed Kudus twee aanwinsten voor het eerste elftal aan. Toch deed Overmars één transfer wellicht te snel. 

De tijden van Marc Netto zijn na de komst van Antony (maximaal 21 miljoen euro) en Mohammed Kudus (9 miljoen euro) definitief voorbij. Waar Ajax in de voorgaande seizoenen al miljoenen uitgaf om ervaring aan de selectie toe te voegen, schroomt de club er tegenwoordig ook niet voor om hoge afkoopsommen op tafel te leggen om grote talenten aan zich te binden. 



Transferbeleid

Dat wil niet zeggen dat er ook wel eens wat misgaat bij het transferbeleid van de Amsterdammers. Deze zomer werd er bijvoorbeeld afscheid genomen van miskopen zoals Razvan Marin en Lisandro Malagan, maar ervaarde Ajax ook de keerzijde van de koopgrage-medaille van de afgelopen seizoenen omdat verschillende jeugdspelers (te) weinig perspectief zagen bij het eerste elftal van de Amsterdammers. 

Zo moest Ajax deels noodgedwongen afscheid nemen van twee spelers die dicht tegen het eerste elftal aanzaten: Sven Botman en Noa Lang. De spelers uit de jeugdopleiding van Ajax speelden vorig seizoen beiden op huurbasis in de Eredivisie (bij sc Heerenveen en FC Twente, red.) om ervaring op te doen in een eerste elftal om zo klaar te zijn voor hun kans bij vlaggenschip van de Amsterdammers. 


Aan het begin van dit seizoen kregen Botman en Lang echter ander nieuws te horen: de twee talenten zouden op het tweede plan terecht komen. Voor Lang was de kans op speelminuten groter, voor Botman leken de kansen nihil door de aanwezigheid van Daley Blind als linksbenige verdediger. Daarom was het ook niet gek dat Botman eieren voor zijn geld koos en de Johan Cruijff ArenA zonder één officieel duel in Ajax 1 achter zich dichttrok en voor een contract bij de Franse subtopper Lille koos. 

Sven Botman

In eerste instantie kreeg Overmars nog de complimenten voor deze overgang. Ajax toucheerde zeven tot acht miljoen euro voor een speler die nog op zijn debuut wachtte en de selectie van Erik ten Hag herbergde een ander groot talent op de positie van centrale verdediger (Perr Schuurs, red.) en had met de aanwezigheid van Lisandro Martínez nog een back-up voor Blind in huis. 

Voor Botman was Lille een geschenk uit de hemel. De 20-jarige verdediger, die bij sc Heerenveen praktisch elke wedstrijd speelde en uitgroeide tot een gewaardeerde kracht in het elftal van Johnny de Jong, Bij zijn terugkeer in Amsterdam werd het al snel duidelijk dat een basisplek er voor hem niet in zou zitten en dat hij zich kon richten op een concurrentiestrijd met Martínez en Kik Pierie om een plekje achter Blind. 


Voor een speler die een succesvol Eredivisie-seizoen achter de rug had, is dat een grote stap achteruit. Uiteindelijk zorgde Lille dus voor een uitweg voor Botman. Het leek op het ideale scenario: speler blij, Ajax blij, Lille blij. Op dit moment lijkt Ajax echter de grootste verliezer te zijn van die deal. 

Transferblunder

Vlak na het afronden van de transfer begonnen de problemen bij Daley Blind. De verdediger stortte ter aarde tijdens een oefenwedstrijd tegen Hertha BSC, maar keerde al snel terug in de basis van de Amsterdammers. Toch lijkt de ervaren centrumverdediger nog niet de vorm te hebben die hij sinds zijn terugkeer in de Johan Cruijff ArenA liet zien. Vooral in de Champions League komt dat naar voren: waar de oud-speler van Manchester United zijn beperkte snelheid eerder wist te verbloemen met perfecte positioneringen, wordt hij er dit seizoen meerdere malen uitgerend door de aanvallers van (Europese) tegenstanders. 

Daarnaast beschikt Ajax met Blind en Schuurs over twee centrale verdedigers met een opvallend sterke punt: de opbouw goed verzorgen. Dat het sterke punt van Botman vooral de spits uitschakelen is, wat hij onder bewees door Zlatan Ibrahimovic (AC Milan) uit te schakelen in de Europa League-wedstrijd van Lille dit seizoen, wijst erop dat er bij de samenstelling van de centrale defensie (te) weinig gelet is op de belangrijkste taak van een centrale verdediger: de tegenstander van het scoren afhouden. 


Je kunt daarom wel concluderen dat Ajax op dit moment een ‘type Botman’ in de selectie mist. De enige speler die qua speelstijl in de buurt komt is Edson Álvarez, maar de Mexicaan lijkt op dit moment weinig krediet te genieten als centrale verdediger. Dat Ten Hag zijn vertrouwen in 15 miljoen euro kostende zomeraankoop van 2019 begint te verliezen, lijkt wel duidelijk aangezien Blind al eens startte op het middenveld van Ajax. Dat wijst nog maar eens in de richting op een te vroege verkoop van Botman. 

Lachende derde

Voor Botman zijn de problemen die Ajax kent sinds zijn vertrek uit Amsterdam echter koren op zijn molen. De 20-jarige verdediger is bijna wekelijks één van de uitblinkers in de Ligue 1, kan op lofzangen rekenen van de Franse media en heeft zich inmiddels in het Nederlands elftal gespeeld, waar hij als vervanger van de geblesseerde Nathan Aké op zijn debuut mag hopen tegen Bosnië en Herzegovina of Polen. 

Mocht Botman speelminuten maken in het Nederlands efltal, dan zal Overmars dat met gemengde gevoelens aanschouwen. Aan de ene kant is het toch een exponent van de Ajax-opleiding die zijn Haasje verdient, aan de andere kant heeft hij nooit een kans gekregen bij de Amsterdammers en is hij klaarblijkelijk wel goed genoeg voor Oranje. 


Los van het feit dat Botman een aanwinst zou zijn voor het huidige Ajax, is die andere jeugdspeler die bij Ajax te weinig kansen kreeg ook bezig aan een sterke fase. Lang kan op de positie uit de voeten waar Ajax in offensief opzicht nu de grootste problemen heeft. De Amsterdammers kozen voor Jurgen Ekkelenkamp als aanvallende middenvelder, maar zien nu Lang uitblinken bij Club Brugge. Dat deze spelers dat niet doen in het Ajax-shirt, is dus óók een gevolg van het huidige transferbeleid van de Amsterdammers.

Ajax heeft Botman te vroeg laten gaan

  • Ja, hij is een meerwaarde voor Ajax
  • Nee, niet goed genoeg
1980+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie