Ajax droomt nog van Suárez

Foto: Ajax droomt nog van Suárez

Luis Suárez is nog steeds het uitgangspunt in de spitsenzoektocht van Ajax. Het perfecte profiel van de Ajax-spits is als een mythe. Eigenlijk moet de nummer negen van de Amsterdammers alle facetten van het aanvalsspel beheren, waardoor de Amsterdammers hun gedroomde spits niet vonden deze zomer. 

Ajax-trainer Erik ten Hag liet zich onlangs uit over de gemiste kans op de transfermarkt van deze zomer. Of ja, gemiste kans: de oefenmeester van de Amsterdammers verklaarde dat zijn werkgever een spits zocht, maar die niet vond. De nummer één van vorig seizoen was zeker in de markt om Luis Suárez terug naar de Johan Cruijff ArenA te halen, maar deze missie mislukte. Daarnaast waren er volgens Ten Hag “geen goede opties die beter waren dan het huidige materiaal.” 

Ajax’ droomspits

Dat de 33-jarige Uruguayaan in dienst van Atlético Madrid het net weer weet te vinden (vijf doelpunten in negen wedstrijden tot nu toe) lijkt in ieder geval aan te geven dat Ajax dé kans op haar droomspits miste. In plaats van een wereldtopper te halen, koos Ten Hag ervoor om de spitspositie (voorlopig) toe te delen aan de 19-jarige Lassina Traoré. Dat Ajax geen kandidaat kon vinden die zich kon meten met het talent uit Burkina Faso, is misschien wel het opmerkelijkste van de spitsenzoektocht van de Amsterdammers.


Helemaal als je nagaat dat niet Traoré, maar Zakaria Labyad het seizoen begon als Ajax’ nummer negen. De Marokkaans international moest echter na een paar wedstrijden al plaatsmaken voor Traoré, die op een vijfklapper tegen VVV-Venlo, een handjevol doelpunten in de Chamipons League en een paar versierde strafschoppen na nog geen onuitwisbare indruk heeft gemaakt in de punt van de Amsterdamse aanval. 

Sterker nog: er gaan geluiden dat Ajax haar beste spits dit jaar niet eens in Amsterdam heeft. Volgens sommige fans én experts is Danilo Pereira da Silva, die op dit moment op huurbasis bij FC Twente speelt, dé droomspits van de Amsterdammers en heeft de technische leiding een fout begaan door hem dit seizoen tijdelijk uit te zwaaien. 

Danilo Pereira da Silva

Danilo versterkte in 2017 de gelederen van Ajax na een overgang van het Braziliaanse Santos, de club waar onder meer Neymar en Robinho hun doorbraak kende. De destijds 18-jarige Braziliaan kwam binnen als een groot talent, maar kwam in de afgelopen drie jaar tot drie invalbeurten in het eerste elftal. Zoals een aanvallende debutant bij Ajax beaamd, scoorde hij bij zijn debuut in de Europa League-wedstrijd tegen Getafe, maar kon hij dat veelbelovende begin geen passend vervolg geven.

Doordat intussen spelers zoals Brian Brobbey uit de A-jeugd waren doorgestroomd naar Jong Ajax en Traoré zijn plekje in de hoofdmacht van de Amsterdammers had bemachtigd, dreigde Danilo tussen wal en schip te belanden. De technische leiding van Ajax was er klaarblijkelijk nog niet van overtuigd dat Danilo serieuze concurrentie kon vormen voor de twee jaar jongere Traoré, waarna FC Twente het probleem oploste door Danilo voor een seizoen te huren. 


 De 21-jarige Braziliaan pakt zijn kans bij de Tukkers. Danilo scoorde in acht Eredivisie-wedstrijden even zo veel doelpunten en mag zich op dit moment topschutter van Nederland noemen. Daarmee overtreft Danilo de verwachtingen; Nederlandse voetbalfans zijn verrast, maar dat geldt niet voor Erik ten Hag, met wiens goedkeuring Danilo vertrok bij de Amsterdammers. “Hij (Danilo, red.) verrast mij niet”, vertelde de Ajax-trainer in gesprek met Tubantia. “Ik had dit wel verwacht. Er was veel interesse in hem, ook vanuit het buitenland, maar dit is de beste stap voor hem. (..) Danilo is een intelligente speler, die in “de box” dodelijk is.” 

Andere wereld

Dat Danilo in Enschede in zijn kracht voetbalt, komt voor een groot deel door de zee van ruimte die hij krijgt van de defensie als je dat vergelijkt met wedstrijden van Ajax. FC Twente speelt dit seizoen op de counter en tegenstanders hebben het idee dat er wat te halen valt tegen de Tukkers. Wanneer diezelfde ploegen tegen Ajax spelen, dan graven zij zich in op hun eigen helft en geven daardoor een spits veel minder ruimte. 

Aan de andere kant: Danilo krijgt door die ruimte wellicht meer kansen dan in Amsterdam, maar zoals het voetbalclichéboek voorschrijft: je moet ze er nog wel inschieten. Dat lukt Danilo dus aardig: niet alleen schoot hij acht keer raak, in totaal zorgt hij er tot nu toe voor dat hij in 38,1% van zijn schotpogingen op de juiste positie staat om een doelpunt te maken. Daarnaast kun je Danilo ook mét de bal aan zijn voet op een boodschap sturen: tot nu toe zorgde hij met 1,6 succesvolle dribbels per wedstrijd (55% van totaal) en vier assists ervoor dat hij niet alleen op basis van doelpunten een meerwaarde blijkt voor FC Twente. 


Per negentig minuten voetbal scoort Danilo tot dusver 1,2 doelpunten per wedstrijd – hij speelde niet altijd de volle negentig minuten per wedstrijd, daarom 1,2 in plaats van 1 – waarvan hij 0,3 doelpunten per wedstrijd buiten het strafschopgebied maakt (25% van totaal). Daaruit blijkt het meest dat Danilo op dit moment in een andere wereld voetbalt dan wanneer hij Ajax-spits is: daar krijgt een nummer negen vrijwel nooit de kans om buiten de zestien een schot te lossen omdat daar de verdedigingsmuur van de tegenpartij staat. 

Traoré

Wanneer je de prestatie-data van Danilo naast die van Traoré legt dit seizoen, blijkt dat de Braziliaan inderdaad technisch beter uit te voeten kan als Ajax-spits, maar dat Traoré fysiek boven Danilo uit torent. De international van Burkina Faso blijkt vooral in de luchtduels een groot voordeel te hebben op de 1,74 lange Braziliaaanse spits, die wel veel grondduels wint door zijn lichaam slim te gebruiken. 

Dé Ajax-droomspits heeft echter het beste van Traoré en Danilo in één, waardoor de Amsterdammers voorlopig nog door moeten zoeken naar hun ideale nummer negen. De club lijkt nog steeds te dromen van een type Suárez, maar aangezien de Uruguayaan van de markt is, zal dat nog een hels karwei worden voor Marc Overmars. De pijlen vanuit de jeugdopleiding zijn gericht op Brian Brobbey, maar de 18-jarige Nederlander heeft nog veel stappen te zetten in zijn nog jonge carrière. Misschien in januari dan toch maar de transfermarkt opgaan?

Ajax heeft zijn droomspits in…

  • Danilo
  • Brian Brobbey
  • Lassina Traoré
  • Aanwinst op transfermarkt
819+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie