Hans Hateboer oogst basisplaats na droomtransfer

Foto: Hans Hateboer oogst basisplaats na droomtransfer

Hans Hateboer mag zich opmaken voor een droomtransfer naar Juventus. De Nederlandse rechtsachter bereikte volgens diverse Italiaanse media al een persoonlijk akkoord met de landskampioen van Italië. In Turijn wachten ze een jaar na dato nog steeds op een waardige opvolger van de naar Manchester City vertrokken João Cancelo.

Vlak na de uitschakeling van Atalanta Bergamo in de kwartfinales van de Champions League sprak Hans Hateboer zijn vertrekwens uit. De rechtsachter speelt nu dik drie jaar voor de ploeg uit de Serie A, maar lijkt nu de deur achter zich dicht te willen trekken. Dit ondanks dat hij bij Atalanta, dat Hateboer op de laatste dag van de transfermarkt in januari 2017 overnam van FC Groningen, nog een contract heeft tot de zomer van 2022. 

Zijn wens om te vertrekken heeft volgens de rechtervleugelverdediger niets te maken met de club, zo zegt hij tegen Voetbal International. “Ik heb hier fantastische jaren gehad, met mooie prestaties. Het is puur iets persoonlijks: de drang om nieuwe dingen te ontdekken en mijzelf uit te dagen. Ik heb nu drieënhalf jaar een bijdrage aan het succes van deze club geleverd. Dat is een periode waarna je volgens mij samen een tussenweg moet kunnen vinden.”

Hans Hateboer naar Juventus? 

Een paar dagen na die aankondiging, lijkt Hateboer zijn nieuwe club al uitgezocht te hebben. Ondanks interesse vanuit Spanje en Engeland ziet het eruit dat de drievoudig Oranje-international een voorkeur heeft voor een binnenlandse transfer naar Juventus.
De landskampioen van Italië, dat met Pirlo een trainer heeft aangesteld die naar verluidt een 1-3-5-2-systeem wil hanteren, zou al een persoonlijk akkoord hebben bereikt met de rechtervleugelverdediger. Alleen de vraagprijs van Atalanta Bergamo (25 miljoen euro) zou nog een struikelblok kunnen vormen voor de droomtransfer van Hateboer. 

João Cancelo 

Dat Juventus uitkomt bij de Nederlander is te verklaren. Vorige zomer werd rechtsback João Cancelo door De Oude Dame aan Manchester City verkocht. Juventus shopte bij The Citizens voor een vervanger en contracteerde Danilo. De 29-jarige Braziliaan kwam echter niet in de buurt van de prestaties van Cancelo. 


Danilo was voor de helft minder beslissend met zijn passing, leverde geen enkele assist af (Cancelo drie in zijn laatste seizoen) en zette véél minder (0.7 om 1.4 per wedstrijd) dribbels in. Eigenlijk was Danilo alleen in verdedigende opzichten (meer intercepties per wedstrijd) een verbetering van zijn voorganger. Het alternatief als rechtsback heette Mattia De Sciglio. De Italiaan zat echter meer in de lappenmand dan dat hij op het voetbalveld stond, waardoor ook rechtsbuiten Juan Cuardado en centrale verdediger Merih Demiral als rechtsachter fungeerden. 

Hans Hateboer bij Atalanta

Terwijl Danilo het moeilijk had in offensief opzicht, liet Hateboer bij Atalanta zien dat hij wél over deze kwaliteiten beschikt. De Nederlandse rechtervleugelverdediger verzorgde afgelopen voetbaljaargang één assist meer dan Cancelo in zijn laatste seizoen als Juventus-speler in de Serie A (vier in totaal), was net zo vaak beslissend met zijn passing als de Portugese verdediger (1,4 per wedstrijd) en moet het eigenlijk alleen op basis van dribbels per wedstrijd (0,3 voor Hateboer, 1 voor Cancelo) afleggen tegen de huidige Manchester City-speler. 

Dat Hateboer minder dribbelde dan Cancelo heeft ook te maken met het systeem waarin Atalanta speelt. De oud-speler van FC Groningen is de lopende man aan de rechterkant en krijgt de bal via een korte combinatie vaak terug van een medespeler in plaats dat hij met een actie zijn tegenstander passeert. 


Pirlo-systeem 

Zowel Massimiliano Allegri (coach van Cancelo bij Juventus) als Maurizio Sarri (trainer van Danilo bij Juventus) kozen voor een vier-mans verdediging, terwijl Atalanta met drie centrale mannen speelt en Hateboer de gehele rechterkant bestrijkt. Dat heeft invloed op het spel van de vleugelverdediger: wanneer je met drie centrale verdedigers speelt, kun je in principe meer mee naar voren gaan. Voor een dominante ploeg als Juventus zou het echter geen verschil mogen maken. 

Welk systeem Pirlo ook kiest (1-4-4-3 zoals Sarri of terugpakken naar het 1-3-5-2 dat er onder Antonio Conte werd gespeeld): de vleugelverdedigers van Juventus zullen altijd een aanvallende bijdrage moeten leveren. Dat lukt, op basis van de prestaties van vorig seizoen, beter met Hateboer in je ploeg dan met Danilo. 

25 miljoen euro 

Hoewel Hateboer aangaf dat hij een middenweg wil vinden in het vraag-en-aanbodspel dat Juventus en Atalanta moeten gaan spelen omtrent de transfersom, zit zijn club tot nu toe nog erg hoog in de boom. De nummer drie van het afgelopen Serie A-seizoen verlangt 25 miljoen euro voor de vleugelverdediger. 

Dat is meer dan het dubbele van zijn geschatte transferwaarde (12 miljoen euro). Het is nog niet bekend of Juventus dit bedrag ook wil ophoesten. Mocht dat niet zo zijn, dan hoopt Hateboer dat de club uit Bergamo nog water bij de wijn gaat doen. Atalanta nam de rechtsachter in 2017 voor ‘enkele tonnen’ over van FC Groningen en kan hoe dan ook een grote winst tegemoet zien. Daarnaast is dit voor Atalanta ook het beste moment om te verkopen: met een éénjarig contract zal Hateboer een stuk minder geld opleveren.

Is dit een goede stap voor Hateboer?

  • Ja, hij krijgt een basisplaats
  • Nee, hij moet naar een andere competitie
  • Nee, hij moet bij Atalanta blijven
1051+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie