Mohammed Kudus gaat Davinson Sánchez achterna

Foto: Mohammed Kudus gaat Davinson Sánchez achterna

Mohammed Kudus maakte in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk zijn eerste officiële minuten in het shirt van Ajax. De Ghanese aanvallende middenvelder werd meteen verkozen tot Man of the Match en bezorgt daarmee trainer Erik ten Hag meteen een luxeprobleem. Kiest de Ajax-coach vaker voor Kudus, dan kan hij zomaar Davinson Sánchez achterna gaan. 

Mohammed Kudus was een paar maanden geleden nog een grote onbekende bij de Nederlandse voetbalfan. De Ghanese middenvelder, die door de Amsterdammers voor zo’n negen miljoen werd overgenomen van het Deense FC Norsjelland, liet in de voorbereiding al zien over specifieke kwaliteiten te beschikken. Tijdens zijn debuutwedstrijd tegen RKC Waalwijk, waar hij op een voor hem ongebruikelijke positie speelde, bevestigde hij het vertrouwen van zijn trainer. 

Mohammed Kudus 

Kudus bevestigde in de wedstrijd met de Waalwijkers de vermoedens die in de voorbereiding werden gewekt. Als vervanger van de afwezige Ryan Gravenberch, die tot nu toe het vertrouwen van Ten Hag kreeg voor een plek naast Edson Álvarez, was de Ghanees de spil van het Amsterdamse combinatiespel. King of het Match Kudus speelde van box-to-box en had van alle Ajacieden veruit de meeste balcontacten (113) in de wedstrijd. Het enige wat ontbrak in de wedstrijd tegen RKC was een doelpunt om zijn prestaties te kronen. 

Na afloop kreeg Kudus van één iemand commentaar: Fred Grim, de trainer van de verliezende ploeg. De coach, die zelf lang bij Ajax speelde en werkte, vond de ‘galleryplay’ van de Ghanees maar niets. Een uitspraak waarop Kudus tegen FOX Sports zei: “Dit is gewoon hoe ik speel, ik hou van attractief voetbal.” 


Scoutingswerk

Tot nu toe lijkt de komst van Kudus op een uitstekend staaltje scoutingswerk van de Amsterdammers. In zijn laatste seizoen bij FC Norsjelland liet de Ghanees international zien dat zijn duelkracht (9,2 per 90 minuten, 57%), dribbels (5,4 per 90 minuten, 77% geslaagd) en balveroveringen (6,4 per 90 minuten) tot zijn sterkste punten behoren. Eigenlijk moet Kudus het op basis van vorig seizoen alleen op intercepties per wedstrijd (0,5) afleggen tegen zijn concurrenten op het centrale middenveld van Ajax en is hij qua speelstijl te vergelijken met Donny van de Beek: Kudus is meer de man van het doelpunt dan van het kansen creëren en assists leveren. 

Daardoor lijkt in eerste instantie Gravenberch de belangrijkste concurrent voor de Ghanees. De 18-jarige middenvelder stond tot nu toe steevast op het wedstrijdformulier van Ten Hag, maar datzelfde gold voor Álvarez. De Mexicaan staat er bij de coach nog goed op; toch gaf Ten Hag aan dat het zomaar kan zijn dat we straks een middenveld met Gravenberch en Kudus zien. Dat zou, helemaal in wedstrijden tegen ‘mindere Goden’ een welkome verandering zijn. 

Gravenberch, die in de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam liefst vier intercepties had en (ook) gebruik kan maken van zijn imposante fysiek, kan een linie naar achteren schuiven en op ‘zes’ voetballen. Of Kudus ook over die kwaliteiten beschikt, is nog af te wachten: de rol die hij vertolkte tegen RKC Waalwijk was nieuw voor hem, maar een speler met zijn kracht en snelheid kan een mindere positionering gemakkelijk corrigeren. Daarnaast smacht Ajax sinds het vertrek van Frenkie de Jong naar een speler die in de as van het veld met gemak een mannetje uitspeelt en heeft met Kudus die dribbelkoning in ieder geval in huis. 


Luxeprobleem

Het is niet te hopen dat Erik ten Hag keuzestress ervaart, want de ontwikkeling van Kudus brengt een (nieuw) luxeprobleem voor de trainer met zich mee. Waar het al dringen is op de vleugels bij Ajax, wordt het nu ook erg druk op het centrale middenveld. Ten Hag zelf is daar niet heel verdrietig om: de trainer kan zo per tegenstander bepalen welk duo hij opstelt. 

Zo kan je, in het overvolle programma dit jaar, spelers genoeg rust geven. Tegen clubs in de onderste regionen van de Eredivisie zal hij eerder voor het duo Gravenberch-Kudus kiezen, terwijl in de topwedstrijden en in de Champions League-groepsfase de voorkeur zal uitgaan naar een type Álvarez. In het Miljardenbal zal het ook niet gek zijn om Kudus als aanvallende middenvelder op te stellen, als Tadic naar de spits doorschuift en Promes weer op zijn oude plek als linksbuiten geposteerd wordt. 

Toch zal Ajax op één facet van het spel moeten letten wanneer het Kudus verkiest boven de andere middenvelders. Hoewel zijn bovengenoemde kwaliteiten buiten kijf staan, bleek hij bij Norsjelland niet de go-to-man om kansen te creëren. In vergelijking met Gravenberch (2,3 kansen per 90 minuten), Promes (2,6 kansen per 90 minuten) en voorganger Donny van de Beek (2 kansen per 90 minuten) is dat één van de minpunten van Kudus, die per 90 minuten zo’n 1,3 kans weet te creëren. 


Davinson Sánchez

Eén van de belangrijkste facetten uit het spel van Kudus is echter dat hij eigenlijk met geen andere speler te vergelijken valt. Het is daarom geen verrassing dat clubs als Borussia Dortmund, Everton, Liverpool, Manchester United en nog een handvol Europese (top)clubs de Ghanees op de korrel hadden.

Wanneer Kudus het tot échte basisspeler van Ajax weet te schoppen dit seizoen, zullen ze in Amsterdam waarschijnlijk niet heel lang van de middenvelder kunnen genieten. De 20-jarige speler stond er al goed op bij de grote clubs en zal door succesvolle optredens in het eerste van Ajax alleen maar meer schijnwerpers op zich gericht krijgen.

In dat opzicht kan hij zomaar Davinson Sánchez achterna. De Colombiaanse verdediger werd als grote onbekende naar Amsterdam gehaald en verdiende binnen één seizoen een transfer naar Tottenham Hotspur, dat een veelvoud van het aankoopbedrag aan Ajax overmaakte. Dat zal voor de Amsterdammers niet het ideale scenario zijn bij Kudus. Aan de andere kant: met het spelersmateriaal dat tot de beschikking staat van Ten Hag, staat de vervanger waarschijnlijk al klaar.

Kudus speelt maar één jaar bij Ajax

  • Ja, hij gaat snel naar Europese top
  • Nee, hij verovert dit jaar geen basisplek
  • Nee, hij blijft langer bij Ajax
  • Ja, maar hij gaat naar kleinere club
1104+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie