Real Madrid koploper in La Liga na discutabele zege

Real Madrid mag zich de nieuwe lijstaanvoerder van Spanje noemen. Op discutabele wijze wist de grootmacht in de tweede helft toe te slaan tegen Real Sociedad: 1-2.

Real Madrid zag FC Barcelona vrijdag punten morsen tegen Sevilla (0-0) en wist dat het op onderling resultaat de koppositie kon overnemen. Vinicius Júnior had al na twee minuten voor een voorsprong kunnen of zelfs moeten zorgen, maar de Real-aanvaller kreeg het voor elkaar om de bal over te mikken.

In een aantrekkelijke wedstrijd viel de openingstreffer pas kort na rust. Vinicius werd onderuit gehaald in het strafschopgebied, al had de VAR lang nodig om dit te bevestigen, en Sergio Ramos mocht vanaf elf meter zijn 68ste competitietreffer ooit binnenschieten. Daarmee laat hij voormalig FC Barcelona-verdediger Ronald Koeman achter zich als meest scorende verdediger ooit in La Liga.

Een minuut of twintig later ontstond hét moment van de avond. Invaller Adnan Januzaj dacht de Basken langszij te brengen met een schot van afstand, maar het doelpunt werd afgekeurd vanwege vermeend buitenspel van een teamgenoot die in de baan van het schot stond. Een discutabele beslissing en extra pijnlijk voor Sociedad was het feit dat Karim Benzema aan de andere kant prompt voor 0-2 zorgde na vermeend hands.

Sociedad, waar Martin Ödegaard na tachtig minuten werd afgelost, bracht de spanning nog wel terug. Mikel Merino schoot de bal hard binnen via de lat, maar het slotoffensief leverde geen gelijkmaker op en dus mogen de Madrilenen zich dankzij een beter onderling resultaat dan Barcelona koploper noemen. Sociedad blijft steken op de zesde plek en moet vrezen voor de Champions League-droom.

Scoreverloop: 0-1 (50′) Sergio Ramos, 0-2 (71′) Karim Benzema, 1-2 (83′) Mikel Merino

Andere uitslag: Valencia – Osasuna 2-0

Werd de ‘1-1’ terecht afgekeurd?