Revolutionair Eredivisie-plan onthuld: ‘Deel de competitie op in drie groepen’

Foto: Revolutionair Eredivisie-plan onthuld: ‘Deel de competitie op in drie groepen’

Door de coronacrisis ligt de Eredivisie al een tijdje stil en dat is volgens Gerard Sierksma, emeritus hoogleraar sportstatistiek, een mooie gelegenheid om eens goed over de toekomst van de competitie na te denken. In gesprek met Trouw presenteert hij een opvallend plan, dat als alternatief voor de BeNeLiga moet gelden.

Trouw schrijft: “Sierksma’s plan, kort samengevat: de eredivisie wordt op basis van de ranglijst van het vorige seizoen verdeeld over drie groepen, die in drie periodes een minicompetitie afwerken van telkens tien speelronden. Aan het eind van elke periode promoveren en degraderen er uit elke groep twee teams – dit met uitzondering van de nummers één en twee van de hoogste groep (zij kunnen niet promoveren) en de nummers vijf en zes uit groep 3, die alleen na de derde periode zullen degraderen naar de eerste divisie.”

“Het gevolg? Een veel dynamischer verloop van de competitie, waarbij er voor elke club vrijwel ­constant iets op het spel staat, schetsen de heren Sierksma. Tevens zijn we af van saaie, eenzijdige wedstrijden, zoals dit seizoen Ajax-FC Emmen (5-0), PSV-Fortuna Sittard (5-0), Feyenoord-FC Twente (5-1) en AZ-Ado Den Haag (4-0). In de nieuwe opzet zijn er vooral duels tussen min of meer gelijkwaardige clubs, waardoor het niveau, de kwaliteit en de weerbaarheid omhoog gaan. Het aantal wedstrijden wordt daarbij ­teruggebracht van 34 naar 30″, zo klinkt het.

“De puntentelling in de nieuwe opzet blijft zoals gebruikelijk, met uitzondering van die voor de topteams die zich in alle periodes in de hoogste groep hebben gehandhaafd; zij nemen de helft van het aantal punten uit de eerste twee perioden mee naar de laatste. Dit maakt de strijd om het landskampioenschap eerlijker. Bovendien voorkomt het verslapping van de top-4 aan het ­begin van het seizoen.”

Goed idee?

  • Ja, vind ik wel
  • Nee, vind ik niet
1429+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie