Bryan Linssen

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Bryan Linssen

Bryan Linssen is een Nederlandse voetballer van beroep. De 1,70 meter lange Limburger maakte in de zomer van 2022 de transfer van Feyenoord naar Urawa Red Diamons in Japan.

  • Linssen speelt momenteel voor het Japanse Uruwa Red Diamonds
  • Met Feyenoord bereikte hij de finale van de Conference League
  • De aanvaller speelde ook voor Fortuna Sittard, MVV Maastricht, VVV-Venlo, Heracles Almelo, FC Groningen en Vitesse

Clubcarrière Bryan Linssen

Linssen werd op 8 oktober 1990 geboren in Neeritter, een Limburgs dorp aan de grens met België. Zijn opvoeding dankt hij vooral aan zijn moeder Gonnie. De vader van Bryan en zijn twee broers kwam al op jonge leeftijd om het leven. “Ik was nog net geen twee jaar”, vertelde hij later aan de Limburgse omroep L1. “Daardoor heeft mijn moeder onwijs veel voor ons gedaan. Ze heeft alles moeten laten om ons op te voeden en groot te brengen.”

Ook zijn oudere broer Edwin, die het eveneens tot profvoetballer schopte, vertolkte een belangrijke rol. “Er is wel echte broederliefde tussen ons. We hebben als familie veel meegemaakt, we delen alles in goede en in slechte tijden. We zijn er voor elkaar, dag en nacht”, vertelde zijn broer in diens Vitesse-tijd aan Omroep Gelderland. “Op Bryan ben ik kritisch, ik vind dat hij beter moet kunnen. Hij scoort wel veel kopgoals, dat komt omdat ik hem vroeger vaak onder z’n kont heb geschopt. Maar alles ging bij hem altijd voor de wind, hij scoorde overal.”

Clubhopper in Limburg

Linssen begon zijn voetbalcarrière in het shirt van VV Veritas uit zijn geboorteplaats. De kleine aanvaller speelde zich in de kijker bij Fortuna Sittard, waar hij de jeugdopleiding doorliep en debuteerde als profvoetballer. Voor de club uit Sittard noteerde Linssen in het seizoen 2008-2009 veertien optredens in de Eerste Divisie met vier goals en drie assists als keurig rendement. Het bleef bij één seizoen in Fortuna-shirt, aangezien hij in de zomer van 2009 transfervrij overstapte naar competitie- en provinciegenoot MVV Maastricht.

Bryan Linssen (VVV-Venlo)
Als speler van VVV-Venlo (Pro Shots)

Bij MVV herhaalde de geschiedenis zich. De aanvaller speelde 31 wedstrijden (zeven doelpunten) voor de club uit Maastricht om vervolgens voor de tweede opeenvolgende zomer een transfer te maken naar een Limburgse club. Ditmaal tekende Linssen een contract bij toenmalig eredivisionist VVV-Venlo, waar hij voor langere tijd zijn draai wist te vinden. In drie seizoenen bij de bespeler van De Koel kwam Linssen tot 78 wedstrijden, veertien doelpunten en acht assists. Na drie jaar degradeerde VVV via de play-offs uit de Eredivisie.

Overstap naar Heracles

Na Fortuna, MVV en VVV besloot Linssen om het vertrouwde Limburg achter zich te laten. De aanvaller bleef ondanks de degradatie in Venlo actief in de Eredivisie, waar hij zich aansloot bij Heracles Almelo. In het Polman Stadion (het huidige Erve Asito) beleefde Linssen twee uitstekende seizoenen. De Limburger noteerde in zijn eerste jaar als Heraclied meteen tien doelpunten en acht assists in de Eredivisie, met het daaropvolgende jaar elf doelpunten. Die doelpunten pikte hij onder meer mee tegen PSV en Feyenoord.

Transfer naar FC Groningen

Linssen verdiende in Almelo een transfer naar FC Groningen, dat zo’n 850.000 euro neertelde voor zijn handtekening. De aanvaller greep in zijn debuutwedstrijd naast een prijs (0-3 nederlaag tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal) en ook daarna liep het niet meteen als een trein. In 39 officiële wedstrijden bleef Linssen steken op een voor zijn doen schamel aantal van vijf doelpunten en vijf assists. Dat seizoen mocht hij zesmaal opdraven in het Europa League-toernooi.

In het daaropvolgende seizoen zat Linssen er een stuk beter in. De aanvaller fungeerde weliswaar minder vaak als aangever (slechts één keer), maar eindigde in de dubbele cijfers door elf keer doel te treffen. In beide seizoenen werden de Groningers voortijdig uitgeschakeld in de play-offs om Europees voetbal en dus besloot Linssen het na twee seizoenen voor gezien te houden in de Euroborg.

Bryan Linssen (FC Groningen)
Het publiek bedankend bij FC Groningen (Pro Shots)

Succesvol in Arnhem

Linssen maakte medio 2017 de overstap naar Vitesse, dat ongeveer één miljoen euro voor hem neertelde. Ook in Arnhem betrof zijn debuutwedstrijd een verloren Johan Cruijff Schaal-editie (na strafschoppen tegen Feyenoord), maar ditmaal had hij weinig aanpassingstijd nodig. Linssen verbeterde in zijn debuutseizoen voor Vitesse meteen zijn persoonlijke records door negentien goals en negen assists op te eisen. Vijftien goals maakte hij in de Eredivisie twee in de Europa League, in beide gevallen ten koste van SS Lazio.

In het shirt van Vitesse beleefde Linssen een gouden tijd. De Limburger werd alle seizoenen clubtopscorer en wist daarnaast de aanvoerdersband te verdienen. In drie seizoenen in Arnhemse dienst kwam Linssen tot een fraai aantal van 113 officiële wedstrijden, 46 doelpunten en twintig assists. Vitesse wilde dan ook graag door met de aanvaller, maar de wens om een stap hogerop te maken weerhield hem van een langer verblijf. Aanvankelijk wees hij ook Feyenoord af met het oog op de ambitie om nog eens in het buitenland te spelen.

Bryan Linssen en Jens Toornstra
Juichend voor Feyenoord, met Jens Toornstra op de achtergrond (Pro Shots)

Alsnog naar Feyenoord

In de zomer van 2020 besloot Linssen alsnog een contract te tekenen bij Feyenoord. Aan Omroep Gelderland vertelde hij destijds het volgende over deze wending: “Er kwam heel veel op me af en er was veel concrete interesse. Daar was ook erg veel geld mee gemoeid. Maar wat wil je? Spelen tegen degradatie in een sterke buitenlandse competitie? Of voor het geld naar China of Dubai?” Het werd dus een langer verblijf in de Eredivisie bij Feyenoord. “Ik heb mijn hart en gevoel gevolgd en voor deze topclub in Nederland gekozen.”

Linssen verklaarde altijd al ‘een speciaal gevoel’ te hebben gehad bij Feyenoord. Zo koos de aanvaller mede vanwege Het Legioen voor de Rotterdamse club, maar als gevolg van de coronacrisis speelde hij het eerste seizoen hoofdzakelijk in een lege Kuip. Linssen beleefde een moeizame start van het seizoen en maakte tot december één schamele competitietreffer. Het wantrouwen groeide jegens Linssen, die vlak voor de winterstop echter zelfvertrouwen tankte tegen zijn ‘favoriete tegenstander’ sc Heerenveen door driemaal doel te treffen (3-0).

In de tweede seizoenshelft pikte Linssen vaker zijn doelpunten mee, onder meer in de topper tegen PSV (3-1 zege). Met elf doelpunten en zes assists noteerde de Feyenoord-aanvaller toch nog een acceptabel seizoen. Die lijn trok Linssen door in het tweede seizoen en halverwege stond hij al op elf competitietreffers. Een nieuw persoonlijk record lonkte, ware het niet dat de Limburger na de winterstop een vormdip kreeg. Hij verloor daardoor zelfs zijn basisplaats aan huurling Cyriel Dessers.

Bryan Linssen (Feyenoord)
In het rood-wit van Feyenoord (Pro Shots)

Urawa Red Diamons

In de zomer van 2022 nam Linssen afscheid. De aanvaller kreeg zijn gewenste avontuur door over te stappen naar Urawa Red Diamonds in Japan, dat hem op 1 oktober van dat jaar liet debuteren in de uitwedstrijd tegen Sanfrecce Hiroshima (4-1 nederlaag). Linssen beleefde een moeizaam eerste jaar en had de pech dat de club hem niet inschreef voor de Aziatische Champions League door een limiet op het aantal buitenlanders. Urawa wist dit prestigieuze toernooi te winnen.

Linssen speelde in 2022 maar drie wedstrijden in de Japanse J1 League. De rechtspoot maakte zijn eerste treffer voor Urawa Red Diamonds op 23 april 2023 tegen Kawasaki Frontale (1-1). Hij speelde dat jaar 29 officiële wedstrijden voor de club, met vijf doelpunten en één assist als rendement. Met zijn team mocht de aanvaller onder meer aantreden op het WK voor clubteams. Linssen en consorten hadden in de halve finale weinig kans tegen Manchester City (0-3).

Laatste update: 27 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie