Ex-Feyenoord-sfeermaker in een wereld van gedragsregels

Foto: Ex-Feyenoord-sfeermaker in een wereld van gedragsregels

In De Kuip was hij publiekslieveling en scoorde aardig wat doelpunten. Toch koos Bryan Linssen driekwart jaar geleden voor een droom en tevens avontuur in het land van de rijzende zon: het Japanse Urawa Red Diamonds. De Limburgse aanvaller kreeg vooralsnog echter meer te maken met pech én moet zich dag in dag uit aan duidelijke gedragsregels houden.

Bryan Linssen en Urawa Red Diamonds

Een carrière van heel hard werken en dan veel kunnen bereiken. Ooit begonnen als piepjonge voetballer bij Fortuna Sittard en zich daarna via MVV, Heracles, VVV, FC Groningen en Vitesse geleidelijk aan naar Feyenoord geknokt. Het typeert de mens en voetballer Bryan Linssen. Dat hij uiteindelijk belandde bij een Nederlandse topclub had de klein maar fijne voetballer vooral aan zichzelf te danken. Dat geldt ook voor zijn transfer naar Urawa Red Diamonds, waar de kleine druktemaker in een andere wereld terecht is gekomen.

In de tijd dat zijn grote maatje in Rotterdam Jens Toornstra naar FC Utrecht verkaste, koos Linssen voor een avontuur in het land van de rijzende zon: Japan. Ver weg van zijn geboortedorp, aan de andere kant van de wereld. Urawa Red Diamonds wist hem over te halen om een contract tot 31 januari 2025 te ondertekenen.

Valse start in Japan

Linssen ging voetballen in voor hem onbekende omgeving, al zou het salaris zeker veel vergoeden. Tijdens een oefenpot tegen de sterren van Paris Saint-Germain maakte hij zijn officieuze debuut voor de club waar ook oud-NAC’er Alex Schalk onder contract staat. Dat liep echter uit op een grote teleurstelling want zijn eerste optreden duurde in totaal slechts acht minuten.

De Limburger zal zich in een wonderland wanen. Op straat is het in Urawa vooral de plaatselijke voetbalclub die de klok slaat. Met vlaggen en aanplakbiljetten. Het stadion, ooit gebouwd voor het WK, is mega groot want er kunnen tientallen duizenden mensen in. Om te kijken dus naar een nu 32-jarige man, klein van stuk en met een Limburgs accent. Wereldreiziger in korte broek, zoiets.

De eerder genoemde hamstringblessure speelde Bryan Linssen na het oefenduel tegen PSG zeker nog enige tijd parten. Waardoor hij in totaal tot vijf competitiewedstrijden en één bekerduel kwam tot nu toe. Dat is te weinig, want met die sportieve intentie zal Linssen niet zijn koffers hebben gepakt en naar Verre Oosten zijn afgereisd.

Urawa Red Diamonds blijkt niet zomaar een club te zijn waar spelers van ver ‘even’ hun zakken kunnen komen vullen. Er is zelfs een soort van reglement van gedrag opgesteld voor spelers, waaronder dus ook voor Linssen. Dat past overigens precies in het beeld dat Europeanen doorgaans van Japanners hebben: gestructureerd, netjes en gehoorzaam.

Duidelijke regels

Voetballers en trainers bij Urawa hebben ‘de verantwoordelijkheid van het dragen van de naam Urawa’. ‘Ze moeten zich volledig bewust zijn van hun rol als vertegenwoordigers en symbolen van Urawa en zich voor deze doeleinden op gepaste wijze gedragen.’ Ook worden zij geacht over een portie vastberadenheid te beschikken. ‘Echt plezier en vreugde komen voort uit vastberaden toewijding, ijver en inspanning.’

De top van de Urawa Reds letten er ook scherp op dat spelers respect hebben en uiten voor de tegenstanders. ‘Dat voedt nederigheid en dankbaarheid. Van Urawa-spelers wordt ook verwacht dat spelen met dankbaarheid voor de omgeving die ze hebben gekregen.’ Daarnaast vindt Urawa dat ‘het schouwspel van spelers die constant streven naar zelfverbetering en een overwinning indruk maakt op en iedereen ontroert die kijkt.’

Linssen en zijn teamgenoten moeten ook toewijding in zich hebben. ‘Voetbal is een teamsport. Urawa Reds-spelers moeten zich inzetten voor het team en niet voor het behalen van resultaten voor zichzelf’, aldus de clubleiding van de Japanse profclub. Voorlopig vertoeft Bryan Linssen nog ver weg van Nederland. Ooit zal hij, net als andere Nederlander die in Japan speelde, nog eens terugkeren naar zijn roots. Of dat als Hennie Meijer of Eugene Hanssen gaat, is aan Linssen zelf.

Andere Nederlanders in de J.League

Ook Nederlanders vonden het land dat dertig jaar geleden begon met de J.League, de competitie voor professioneel voetbal. Dát was ook het moment dat Hennie Meijer, als goalgetter groot geworden bij Telstar, Roda JC, FC Groningen en zelfs Ajax, koos voor Verdi Kawasaki als club. De spits, ondanks zijn forsere postuur behoorlijk snel en technisch, wist op het moment van het zetten van zijn handtekening nog niet dat hij geschiedenis zou gaan schrijven.

Meijer maakte tijdens de openingswedstrijd van de competitie met zijn nieuwe werkgever het allereerste doelpunt tegen Yokohama Marinos. Het stadion ontplofte bijkans, de beelden gingen de hele wereld over toen op 17 mei 1993 in de negentiende minuut Meijer vanaf de linkervleugel naar binnen dribbelde en van twintig meter de keeper kansloos liet.

De Nederlander kreeg hierdoor de heldenstatus voor altijd aangemeten in het razendsnel voetbalgek geworden Japan. Eugene Hanssen, net zoals Linssen een Limburger maar dan een stuk ouder, deed het nog eens dunnetjes over. De man die vele honderden wedstrijden had gespeeld voor Roda JC pakte eveneens het vliegtuig om in het shirt van eveneens Verdy te gaan acteren. Hanssen keerde na achttien competitiewedstrijden en drie doelpunten echter alweer terug naar zijn vaderland. Linssen kwam tot nu toe tot negen wedstrijden, één doelpunt en één assist, maar heeft nog even de tijd.

Terugkeer bij VVV?

Linssen heeft nog een contract tot de zomer van 2025 in Japan en kwam dit seizoen in elke J.League-wedstrijd nog in actie. Voorlopig lijkt er nog geen reden om terug te keren naar de Lage Landen, al heeft Linssen wel een belofte gemaakt.

Linsen kondigde al eens aan zijn carrière te beëindigen bij VVV-Venlo. De club waar hij, ook zijn door hem geliefde broer Edwin, in het verleden al speelde. Dán zou de cirkel in ieder geval rond zijn. De Venlonaren wachten met smart, tot Bryan Linssen terugkeert in hun ‘De Koel-hart’.

Gaat Bryan Linssen ooit terugkeren bij VVV?

  • Ja
  • Nee
291+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:05
54+
‘Eredivisie-terugkeer voor Kevin Strootman’
14:48
107+
‘Promes beleeft loodzware tijd in gevangenis Dubai’
14:31
44+
Bosz beoordeelt Schouten en Veerman in Oranje
14:09
48+
Xabi Alonso blijft Bayer Leverkusen trouw
14:00
44+
Meestervoorspelling Der Klassiker: Bayern kampioen? | Match of the Weekend
13:50
161+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
104+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
127+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
179+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
240+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
117+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
89+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
78+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
173+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
30+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
19+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
469+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
48+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
63+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
1302+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie