Zwitserland schiet topfavoriet Frankrijk naar huis

Foto: Zwitserland schiet topfavoriet Frankrijk naar huis

Frankrijk is maandagavond uitgeschakeld op het EK. Na een heroïsche comeback in de slotfase (3-3) werd een strafschoppenserie de wereldkampioen fataal tegen Zwitserland.

Bondscoach Didier Deschamps zag zijn team heel aardig beginnen aan deze clash met Zwitserland. Raphaël Varane (over) en Karim Benzema (geblokt) zorgden voor gevaar, al leverde dat geen treffer op. De Zwitsers daarentegen kwamen wél op voorsprong. Haris Seferovic benutte zijn tweede kans van de avond door Clément Lenglet af te troeven in de lucht: 0-1. Er ontstond een zeer boeiende wedstrijd in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Frankrijk ging logischerwijs op jacht naar de gelijkmaker, maar daarbij nam het ook risico. Breel Embolo profiteerde daar bijna van, ware het niet dat de Franse defensie ternauwernood kon verhinderen dat hij afdrukte met mogelijk de 0-2 als beloning.

In de tweede helft vergat Zwitserland het duel alsnog in eigen voordeel te beslissen. Op VAR-advies ging de bal op de stip vanwege een overtreding van Benjamin Pavard op Steven Zuber. Voormalig PSV’er Ricardo Rodríguez nam de verantwoordelijkheid op zich, maar bleek wel erg voorspelbaar en daardoor kon doelman Hugo Lloris zijn inzet relatief simpel pareren. De misser van Rodríguez kwam Zwitserland in no-time heel duur te staan. Amper twee minuten na diens misser werd de 1-1 al een feit. Real Madrid-spits Karim Benzema nam de bal fraai meer en liet doelman Yann Sommer vervolgens kansloos. Zwitserland leek op dat moment helemaal van slag, want een minuut daarna werkte diezelfde spits zelfs de 2-1 binnen door van dichtbij een voorzet van Antoine Griezmann af te ronden.

Frankrijk leek de definitieve nekslag toe te dienen in de persoon van Paul Pogba. De middenvelder van Manchester United pegelde de bal vanaf een meter of 25 de kruising in, maar net als bij Kroatië – Spanje (3-5 na verlenging) ontstond ook hier een ultieme comeback. Opnieuw Seferovic zorgde voor de aansluitingstreffer, waar Mario Gavranovic kort na zijn afgekeurde goal alsnog de gelijkmaker tegen de touwen schoot in de negentigste minuut.


In extremis schoot Kingsley Coman nog op de lat, waardoor de verlenging een feit werd. Frankrijk slaagde er ondanks aandringen niet in om in deze dertig extra minuten alsnog een beslissing tot stand te brengen en dus werd de strafschoppenserie van stal gehaald. Zwitserland benutte ze alle vijf, maar Kylian Mbappé faalde met uitschakeling als resultaat. De topfavoriet mag dus naar huis!

Scoreverloop: 0-1 (15′) Haris Seferovic, 1-1 (57′) Karim Benzema, 2-1 (59′) Karim Benzema, 3-1 (75′) Paul Pogba, 3-2 (81′) Haris Seferovic, 3-3 (90′) Mario Gavranovic

Strafschoppen: 4-5

Terechte winnaar?

  • Ja
  • Nee
305+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie